Annons
Annons
En person håller upp det bruna kortet.

SFT vill lära oss bajsa rätt i naturen. Ta Brunt-kort idag! Foto: Pär Englund

Nyhet

Klarar du STF:s bajstest för att få Bruna-kortet?

Svenska Turistföreningen, STF, har gjort verklighet av det skämtsamma förslaget att lära svenskarna bajsa rätt i naturen. Gör testet och få deras Bruna-kort.

Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-02 Uppdaterad 2024-06-05

Ju fler vi är som beger oss ut i naturen och på landets vandringsleder desto mer skräp och bokstavligen skit följer oss i spåren. Friluftsorganisationer har sedan några år tillbaka haft olika kampanjer för att sprida information om vad som gäller för allemansrätten. Fokus har ofta legat på nedskräpning. Nu tar man tag i skiten!

Aprilskämt som blev verklighet

Svenska Turistföreningen lanserade först “Bruna Kortet” som ett aprilskämt men gensvaret fick föreningen att ta det hela på allvar.

– Efter ett överväldigande gensvar från allmänheten på vårt aprilskämt har vi beslutat att förverkliga Bruna kortet. Kommentarerna på sociala medier var rungande överens om att detta initiativ är både behövligt och efterlängtat, säger Jenny Engström, presschef på STF

Bruna kortet är en ny utbildning och diplomskola som STF har tagit fram för att lära människor hur vi kan uträtta våra behov i naturen på ett sätt som är skonsamt mot miljön och respektfullt mot andra som vistas där. 

Över 10 000 har tagit bruna-kortet

Testet tar 1-2 minuter att göra och består av olika svarsalternativ. På hemsidan kan man läsa mer om att utföra sina behov på rätt sätt och packa rätt saker inför toalettbesöket i naturen. Över 10 000 personer har redan gjort testet och fått sitt Bruna Kort.

Gör testet och få Bruna Kortet!

3 tips från STF:

  1. Använd de toaletter och dass som finns i första hand 
  2. Packa med en liten spade, handsprit och toapapper på vandringen 
  3. Hitta en plats långt från led, hus och vatten och gräv din bajsgrop!
Vagabonds webbredaktör klarade testet! Foto: Helle Kikerpuu

Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-02
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen