Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Nyhet

Ny app ger sjukråd på resan

På vandring i bushen, långt till närmaste sjukhus, magen rinner och pannan hettar. Nu kan åtminstone oron skingras. Tack vare en ny app kan du snabbt få information om hundratals skador, sjukdomar och tillstånd.

Text: Redaktionen • 2013-03-20 Uppdaterad 2021-06-23

Ny app ger sjukråd på resan
Nu har jag haft feber varje kväll i tre veckor. Är det malaria eller bara vanlig influensa. Nu finns en app som ger svar på kniviga hälsofrågor på resan.

På vandring i bushen, långt till närmaste sjukhus, magen rinner och pannan hettar. Nu kan åtminstone oron skingras. Tack vare en ny app till mobilen kan du snabbt få information om hundratals skador, sjukdomar och tillstånd.

För varje åkomma beskrivs symtom, orsak och behandling. Även mer avancerad sjukvård beskrivs, för den som har långt till närmaste vårdinrättning och har sådan utrustning med sig. Appen är tänkt att framfört allt användas på resor och expeditioner där tillgången till sjukvård är begränsad.
– Det är viktigt att känna till när man verkligen måste avbryta sin resa för att söka vård eller när man själv kan lösa problemet, säger Rickard Ånell, författare till Handbok i resemedicin, som precis som den nya appen getts ut av Gothia Fortbildning .

Appen, som heter Resemedicin och inte kräver någon uppkoppling, riktar sig både till personer som reser i tjänsten – hjälporganisationer, UD, säkerhetsföretag, journalister, militärer – och till privatpersoner som reser mycket och äventyrligt.

Författaren till boken och appen, Rickard Ånell, är läkare och specialist i ortopedi och flyg- och dykmedicin. Han är också major i försvarsmakten och ansvarig för traumautbildningen vid Katastrofmedicinskt centrum i Linköping. Han har varit i Afghanistan, Bosnien och olika delar av Afrika som soldat och läkare, och har deltagit i Svenska Polarforskningsinstitutets expeditioner till exempel på Nordpolen och i Kamchatka. Han har tidigare arbetat som akutläkare och kirurg.

REDAKTIONEN
per@vagabond.se

Läs också

Sjuk utomlands
Välj rätt vaccination
Maria blev denguesjuk i Indonesien


Text: Redaktionen • 2013-03-20
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top