Sexuell exploatering av barn existerar på grund av efterfrågan. Ny kampanj ska få fast förövarna.

Sexuell exploatering av barn existerar på grund av efterfrågan. Ny kampanj ska få fast förövarna.

Nyhet

Ny kampanj mot barnsexhandel

Varje år tvingas 2 miljoner barn sälja sex, enligt siffror från FN. Nu ska en ny kampanj, startad på uppdrag av regeringen, dra nytta av resenärers iakttagelser utomlands i kampen mot sexhandeln.

Text: • 2014-12-16

Har du någon gång satt på skygglapparna och vänt bort blicken när magkänslan säger att någonting inte står rätt till? Hemskheter händer även på semestern, men det kan vara svårt att veta vad man ska göra och till vem man ska vända sig. Därför startas kampanjen resekurage.se på uppdrag av regeringen för att

– Varje barn som blir utnyttjat är ett problem och sexturismen är någonting vi måste komma ifrån, säger Anna Hårleman De Geer, generalsekreterare på World Childhood Foundation till SVT i Gomorron Sverige.

Det är Sveriges Länsstyrelser som lanserar kampanjen tillsammans med World Childhood Foundation och den svenska polisen. På webbsajten resekurage.se kan man gå in och lämna information och tips.

Det man oftast hör om är länder som Thailand och Kambodja och det ärvanligare att barn utnyttjas i fattiga länder. 2012 misstänktes ett femtiotal svenska medborgare för sexuella övergrepp mot barn i Thailand, Kambodja, Sri Lanka och Lettland. Men sedan 1995 har endast fyra svenskar dömts för sexbrott utomlands. Samtidigt är mörkertalet enormt. Sexturismen har länge varit ett problem som ignorerats.

– Man vill ogärna se barn och människor som utnyttjas. Det handlar även om att man heller inte vet vad man ska titta efter och vad man ska göra med informationen, säger Patric Cederlöf som är nationell samordnare av mot människohandel på Länsstyrelsen till SVT i Gomorron Sverige.

Vad ska man titta efter? Barn som far illa ute i det offentliga är lätt att se med egna ögon, men i andra fall ska man gå pÙ� känsla. Om en interaktion mellan barn och vuxen känns konstlad eller om barn vistas på obehagliga platser där de inte borde vara kan det vara tecken på att barnet utnyttjas på något vis.

Vad kan man göra? Först och främst ska man vända sig till den lokala polisen i landet man befinner sig i. På sajten länkas man till polisen i Sverige för att tipsa om det man sett och ge detaljer såsom nationalitet på förövaren, barnet, var det hände, tidpunkt mm. Det är även möjligt att skicka bild.


Text: • 2014-12-16
Nyhet

Scroll to Top