Annons
Annons
Karta på Ukraina

Svenskar uppmanas att lämna Ukraina. Foto: GettyImages

Nyhet

UD avråder från alla resor till Ukraina

Med anledning av den allvarliga och oförutsägbara säkerhetssituationen i landet och dess närområde har UD idag beslutat att avråda från alla resor till Ukraina.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-02-12 Uppdaterad 2022-02-12

Förutom att Utrikesdepartementet avråder från resor till Ukraina uppmanas svenskar som befinner sig där att lämna landet. Avrådan gäller tills vidare.

– Jag ser med stor oro på den senaste tidens utveckling. Med anledning av den allvarliga och oförutsägbara säkerhetssituationen avråder UD nu i likhet med nordiska och flera andra EU-länder från alla resor till Ukraina, säger utrikesministern Ann Linde (S) i ett skriftligt uttalande.

– Svenskar som befinner sig i Ukraina uppmanas att lämna landet. Sveriges ambassad i Kievs möjligheter att ge konsulärt stöd och möjligheterna att lämna Ukraina i ett senare skede kan komma att försvåras. UD ser löpande över och anpassar reseavrådan i nära kontakt med nordiska länder och EU, fortsätter utrikesministern.

I en intervju med Sveriges radio utvecklar Ann Linde skälet till varför Utrikesdepartementet tar beslutet just nu:

– Nu finns det indikationer på att något kan hända och då är det bättre att vara säkra på att svenskar lämnar landet, säger utrikesministern.

Under lördagskvällen kom även KLM med beskedet att flygbolaget ställer in alla flighter till Ukraina med omedelbar verkan med hänvisning till säkerhetsläget.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-02-12
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top