Stor och kaxig, men inte så populär längre. (Foto: Airbus/A Doumenjou)

Nyhet

Upp som en superjumbo, ner som en …

Airbus kan tvingas lägga ner tillverkningen av världens största passagerarflygplan, Airbus A380. Orsak? Ett svalnande intresse från flygbolagen.

Text: • 2014-12-12

Det finns flygexperter som länge hävdat att superjumbon aldrig kommer att lyfta rent ekonomisk för tillverkaren Airbus. Företaget har kategoriskt tillbakavisat sådana påståenden – fram till igår.

Airbus finanschef Harald Wilhelm erkände i ett samtal med investerare att Airbus kan komma att lägga ned tillverkningen av A380 om fyra år om inte de ändringar i flygplansmodellen som nu görs, gör den mer attraktiv för flygbolagen.

Under 2014 har Airbus inte fått in en enda ny beställning på A380:n, däremot har japanska flygbolaget Skymark Airlines avbokat de sex flygplan man hade lagt order på. Även Air France har önskemål om att få avboka två av de tolv A380 bolaget har beställt.

Produktionslinjerna för A380 är fullbelagda med tidigare beställningar fram till och med 2017, men från 2018 gapar det tomt om inga nya beställningar kommer in, skriver Bloomberg.

Wilhelms uttalande har skakat om flygbranschen och framförallt de bolag som redan lagt stora beställningar på superjumbon. Andra höga Airbus-chefer har i efterhand försökt att tona ned utspelet.


Text: • 2014-12-12
Nyhet

Scroll to Top