Annons
Annons
De tolv apostlarna. Australien ökar som resmål för svenskar i vinter. Foto: Istock.

De tolv apostlarna. Australien ökar som resmål för svenskar i vinter. Foto: Istock.

Nyhet

Exotiska destinationer hett i vinter – hit reser svenskarna

Extremhetta, orolig bostadsmarknad och naturkatastrofer. Under sommaren valde många svenskar att slopa utlandssemestern. Nu tycks värmechocken ha lagt sig och nästan varannan svensk planerar att resa utomlands i vintern. Det visar färsk statistik från resebyrån Ticket.

Text: Karin Wimark • 2018-10-18 Uppdaterad 2018-10-18

I fjol var intresset för utlandsresor under höst och vinter skyhögt till följd av det dåliga sommarvädret. I år har resebokningarna inför vintersäsongen minskat med nästan 15 % bland annat på grund av det extremt varma sommarvädret, den oroliga bostadsmarknaden, riksdagsvalet och naturkatastrofer. Men det minskade intresset för utlandsresor inför vintern återspeglades inte i Tickets senaste sifo-undersökning. Nästan varannan svensk planerar en utomlandsresa i vinter och så mycket som 7 av 10 uppger att sommarens värme inte påverkat deras reslust utomlands.  

Upplevelserika långdistansresor är hetaste trenden och intresset för rundresor, kryssningar, vandringsresor och safariresor, gärna till långväga, exotiska resmål är stort. Florida fortsätter att vara ett av svenskarnas mest populära resmål och allt fler önskar kombinera destinationen med några dagars kryssning i Karibien. Bokningarna ökar också till Los Angeles och San Fransisco där många passar på att maxa semesterns upplevelser genom att hyra bil och upptäcka västkusten. 

Medan Europa blir vinterns förlorare går Afrika mot strömmen när det kommer till årets resebokningar. Safarilandet Sydafrika står högt upp på önskelistan över resmål att besöka och ökar med drygt 70 %. Egypten är tillbaka på allvar och Gambia, som varit en charterdestination ända sedan 1960-talet, klättrar på listan från plats 39 till plats 21 över vinterns mest populära semesterländer. 

Även Vietnam, som i fjol var en riktig uppstickare, fortsätter att locka resenärer även i vinter och trots att resebokningarna till Thailand minskar, står destinationen fortfarande som ohotad etta i höst och vinter bland resmål i Asien.  

Hit reser svenskarna i vinter

Förra årets position inom parantes. 

1. Spanien (1)
2. Thailand (2)
3. USA (3)
4. Storbritannien (4)
5. Australien (ny)
6. Vietnam (ny)
7. Portugal (7)
8. Kap Verde (9)
9. Mexiko (ny)
10. Italien (5)

Källa: Ticket Collection. Resestatistik för destinationer och länder baserat på bokningar hos Ticket gjorda fram till och med 26 september, med avresa 1 november 2018 – 30 april 2019.


Text: Karin Wimark • 2018-10-18
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen