Annons
Annons
Annons
Tourism Authority of Thailand (TAT)

Tourism Authority of Thailand (TAT)

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tourism Authority of Thailand (TAT)
Partner

4 orörda pärlor i Thailand

Thailand är ett älskat resmål av svenskar sedan snart 20 år. Men fortfarande har det leende landet i öst dolda pärlor att bjuda på. Långt ifrån trängseln på turisttäta stränder och kläder med plastiga märkestryck i de större charterorterna.

Text: Tourism Authority of Thailand (TAT) • 2018-02-14 Uppdaterad 2021-06-23

Smaker, vattnet, solen, dofter, människorna, färgnyanser och upplevelser – listan på vad som får svenskarna att älska Thailand och återvända år ut och år in kan göras lång. Här är fyra mer eller mindre okända resmål i Thailand som får oss att vilja boka en ny resa till landet i öst. 

4 orörda pärlor i Thailand
Nakhon är än i dag ett kulturellt nav, känt för skuggteater, den mångsidiga tempelarkitekturen och många fridfulla och vackra stränder.

Nakhon Si Thammarat – är ett charmigt alternativ och en dold pärla för natur- och kulturälskare. Provinsen i södra Thailand har en lång kustlinje längs den thailändska gulfen. Här finns alltifrån vackra stränder, orörd grönskande skog och ett gediget kulturarv. Nakhon är än i dag ett kulturellt nav, känt för skuggteater, den mångsidiga tempelarkitekturen och många fridfulla och vackra stränder. Med en historia som går tillbaka till 200-talet, anses Nakhon Si Thammarat-provinsen vara det religiösa och kulturella centrumet i södra Thailand.

Här kan du bland annat besöka Wat Phra Mahathat, ett av de äldsta och viktigaste templen i Thailand. Det är södra Thailands största tempel och sägs vara mer än 1000 år gammalt. I närheten ligger ett museum som grundades av Suchart Subsin 1987, skuggspelets mästare. Khun Suchart och hans familj har samlat skuggdockor från olika regioner i Thailand och andra länder sÙ� som Kina, Kambodja och Indien.

4 orörda pärlor i Thailand
Njut av den lugnande och vackra kuststaden Khanom.

En måste i Nakhon Si Thammarat-provinsen är Khanom som är en liten lugn stad. Här ligger de lugna och fridfulla stränderna på rad, långt ifrån shopping och nattliv. Stränderna längs Khanomkusten lovordas av dem som letar efter det Thailand som fanns före massturismens dagar. Här hittar du bland annat en av Thailands längsta stränder, den nio kilometer långa Nadan Beach. Men nöj dig inte med det, ta dig runt och besök någon av de andra stränderna längs med kustremsan. I närheten ligger Nai Phlao, en mindre strand, som är lika lugn och fridfull. Thong Ching Beach ligger norr om Nadan och är en dröm för de som söker tystnad och orörd natur. I norra Khanom finns Kwang Pao Beach som är en välskyddad vik. Längre söder ut, i distriktet Sichon, ligger stranden Hin Ngam som har vackra och ovanliga stenformationer – en perfekt destination för att vila med en bra bok under de skuggivande träden.

När det sen är dags att byta stranden mot något annat finns här både naturen och havet. Öarna här har betydligt mindre trängsel än många andra som vi är vana att läsa om, och har du tur får du chans att se de omtalade rosa delfinerna, som är speciella för området. Delfinerna brukar vistas i vissa områden vid kusten och det är möjligt att se dem under en båttur.

Vill du istället se naturen är en utflykt till Khao Luang nationalpark att rekommendera. Parken Ù�r bland annat känd för flera vattenfall. Att paddla kajak i mangroveskogen är ett annat sätt att uppleva naturen, och se olika typer av fåglar, fiskar och små varelser.

Hitta hit
För att komma till Nakhon Si Thammarat och Khanom går det att åka internationellt flyg till Bangkok, följt av ett regionalt flyg till Nakhon Si Thammarat eller Surat Thani flygplats. Från båda flygplatserna är det 70-80 kilometer till Khanom. Ett annat sätt är att flyga till Krabi flygplats och sedan färdas i bil i cirka tre timmar. För den som är på Koh Samui går det bra att ta en privat båt till Khanom eller färja till Nakhon Si Thammarat, följt av bilfärd.

Prisexempel: Flyg från Stockholm till Surat Thani flygplats med Thai Airways i mars 2018 kostar cirka 8 700 kronor, med en mellanlandning i Bangkok.
Se prisförslag med Thai Airways dina aktuella datum – Klicka här.

4 orörda pärlor i Thailand
en charmiga staden Lampang visar det ”gamla” Thailand.

Lampang – där tiden står stilla. Den charmiga staden Lampang visar det “gamla” Thailand, med hästdragna vagnar på gatorna. Detta är verkligen en del av Thailand som få svenska turister besökt. I Lampang kan du hitta avkopplande restauranger och barer längs med floden, perfekt för en eftermiddagsdrink. I staden finns också två utan norra Thailands bästa marknader, med möjligheter till både mat och shopping.

Hitta hit: Lampang ligger cirka en och en halv timmes flygning norr om Bangkok mellan Laos och Burma. Vill du inte ta flyget finns det även tåg och buss som alternativ.

Prisexempel: Flyg från Stockholm till Bangkok med Thai Airways i mars 2018 kostar cirka 5 700 kronor. Se prisförslag med Thai Airways dina aktuella datum – Klicka här.

4 orörda pärlor i Thailand
Loei sägs ha Thailands mest behagliga klimat.

Loei – sägs ha Thailands mest behagliga klimat. Här vid gränsen mot Laos hittar du spektakulära nationalparker, en spökfestival och det mest behagliga klimatet i hela landet. Det är några av kännetecknen fÙ?r den nordöstra provinsen Loei. Längst med Mekongfloden hittar du denna pärla, ännu okänd för de flesta turister. Loei omges av stora berg, vilket gett området smeknamnet “City of the Sea of Mountains”. Loei har en unik kultur och tradition, förutom sin vackra geografiska omgivning, såsom den färggranna Phi Ta Khon-festivalen i byn Dansai. Evenemanget äger rum under den svenska sommaren och kännetecknas av personer bär stora, färgglada masker.

Hitta hit: Loei ligger cirka 50 mil norr om Bangkok, vid gränsen mot Laos i norr.

Prisexempel: Flyg från Stockholm till Udon Thani med Thai Airways i mars 2018 kostar cirka 8 300 kronor. Se prisförslag med Thai Airways dina aktuella datum – Klicka här.

4 orörda pärlor i Thailand
Nan är idag en lugn provins omgiven av vacker natur och rikt kulturarv.

Nan – är en exotisk plats i norra Thailand. Även Nan-provinsen gränsar mot Laos, och ligger väster om Loei, knappt 70 mil från Bangkok. Tidigare var Nan ett självständigt kungadöme, men är idag en lugn provins omgiven av vacker natur och rikt kulturarv. Klimatet är exotiskt och varmt, och området är känt för aktiviteter som bland annat forsränning. I Nan hittar du inte mindre än sex nationalparker alla häpnadsväckande på sitt sätt. Den som kanske imponerar mest är Doi Phuka, med berg som är närmare 2000 meter höga, en unik växtlighet med sällsynta blommor och många grottor. Norra Thailands största nationalpark är ett perfekt resmål för den som gillar att vandra och utforska grottor och vattenfall. Provinsen är fortfarande relativt okänd som turistresmål vilket gör upplevelserna här extra magnifika.

Hitta hit: Nan ligger cirka 66 mil norr om Bangkok, vid gränsen mot Laos i norr och väster om Loei. Här finns en lokal flygplater Chiang Rai cirka 16 mil från Nan. Närmsta tÙ?gstation ligger i Den Chai i grannprovinsen.

Prisexempel: Flyg från Stockholm till Chiang Rai med Thai Airways i mars 2018 kostar cirka 8 400 kronor. Se prisförslag med Thai Airways dina aktuella datum – Klicka här.


Text: Tourism Authority of Thailand (TAT) • 2018-02-14
Partner

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top