Annons
T.v. Cykla på Phuket. T.h. Solnedgång på Koh Lanta

T.v. Cykla på Phuket. T.h. Solnedgång på Koh Lanta

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tourism Authority of Thailand (TAT)
Partner

Ett annat Thailand: 6 oförglömliga och hållbara aktiviteter

Thailand är mångas drömresa och favoritdestination, och det är inte konstigt. Kritvita stränder, värmande sol, lugn atmosfär och god mat lockar vem som helst. Men det finns mycket att se bortom detta också. Här listar vi sex unika aktiviteter i Phuket och Krabi!

Text: Tourism Authority of Thailand (TAT) • 2021-04-30 Uppdaterad 2023-05-17

Phuket är landets största ö och ligger i Andamansjön i sydvästra delen av Thailand. Provinsen är en av de största och mest populära destinationerna här, med sina vita, långa sandstränder och sina många smÙ? öar utmed hela kusten. 

På andra sidan Andamansjön hittar du provinsen Krabi, med ett fantastiskt landskap, vita stränder, djungel och över 200 öar. Här kan du besöka allt ifrån buddhistiska grottor till restauranger vid havet. Krabi är en populär destination, men trots det finns en lugn atmosfär här som ger plats för vila och återhämtning.

I södra Krabi ligger Ko Lanta, en stor favorit bland resenärer världen över som – inte minst för barnfamiljer. På öns västkust kan du njuta av magiska solnedgångar och långa stränder, medan du på den lugna östkusten får uppleva små fiskebyar och en fantastisk natur med bland annat mangroveträsk. 

Under pandemin har turismen gått ner i landet, vilket påverkat ekonomin negativt. Däremot har naturen fått tid att återhämta sig. Havet har blivit om möjligt ännu mer turkost och kristallklart, och ekosystemet har förnyats när vilda djur återvänt. Det har medfört att man insett vikten av att erbjuda mer hållbara resor hit. Här listar vi några miljövänliga aktiviteter som låter dig uppleva en ny sida av Thailand!

1. Ta dig bortom liv och rörelse

En utflykt som brukar vara mycket uppskattad är att packa ryggsäcken för att ge sig ut på öarnas tysta och lugna landsbygder. Tar du cykeln kommer du passera såväl gummiträd som ananasplantager samtidigt som du får en inblick i livet hos lokalbefolkningen som bott där i generationer. Föredrar du en kajaktur får du paddla fram bland mangroveträden, och har du tur kommer du få syn på en röd krabba som kryper på de stora rötterna.

Ett annat Thailand: 6 oförglömliga och hållbara aktiviteter

2. Vattenaktiviteter utan motor

Att hänga på stranden och i vattnet är för många en viktig komponent på Thailandsresan, så varför inte kombinera salta dopp med att ge dig ut bland vågorna. Här kan du paddla SUP, Stand-Up Paddle Board, för att i tystnad komma riktigt nära havslivet för att se korallrev och fiskar i alla möjliga färger och gå av på olika öar. Glöm inte att ta med snorkelutrustningen!

Vill du hellre höja adrenalinet kan du testa på att surfa. Phuket rankas som en av de bästa platserna för surfing i landet, och stränderna Kata, Karon och Kamala lockar såväl surfsugna turister som lokalbefolkning.

Ett annat Thailand: 6 oförglömliga och hållbara aktiviteter

3. Vandra i unika nationalparker

På Phukets norra del ligger Khao Phra Thaeo National Park, med en orörd regnskog. Gillar du att vandra i en helt unik natur är detta helt klart besöksmålet för dig. I nationalparken finns flera vandringsstigar. Den kortaste tar omkring 1–2 timmar att gå, medan den längre som går till vattenfallet Bang Pae tar drygt 4 timmar med en erfaren guide.

På öns sydvästkust kan du vandra till Krating Cape – en utsiktsplats precis vid havet, mitt i naturen. Vandringen hit är tuff och brant, men när du väl når fram kommer det vara värt det. Många fotografer tar sig hit för att fota landskapet och framför allt stjärnfotografering, eftersom ljuset från städerna knappt når hit.

Ett annat Thailand: 6 oförglömliga och hållbara aktiviteter

I Tumbol Kao Kram, Amphoe Mueng i Krabi-provinsen, hittar du nationalparken och marinreservatet Klong Song Nam. Namnet betyder ”Flod av två vatten” eftersom vattnet blir sötvatten vid ebb och saltvatten vid flod. Vattnet går även från grumligt till smaragdgrönt och klart, och då får man se den skog som döljer sig under ytan, med alla rotsystem från träd och buskar. För att alla ska kunna få se detta har man byggt en upphöjd gångstig över vattnet.

Ett annat Thailand: 6 oförglömliga och hållbara aktiviteter

4. Cykla runt öarna

Vill du se dig om på ön kan du hoppa upp på cykeln och ge dig iväg på någon av de många cykelvägar som finns här. På Phuket kan du antingen ta dig till den gamla staden för att se den europeisk-asiatiska arkitekturen, trampa utmed kusten, eller om du vill ha en utmaning – ta de branta cykellederna runt Phukets nationalparker Khao Thaeo och Sirinat. Du kan även cykla längs stränderna Patong Beach eller Thai Muang Beach, och på den sistnämnda kan du dessutom stanna till vid sköldpaddsreservatet.

Är du på Koh Lanta och vill se något annat än de magiska stränderna på västkusten kan du ta dig till andra sidan ön. Där kommer du hitta Koh Lantas gamla stad, med caféer och butiker att koppla av i efter cykelturen. Du kan också ta dig ner till bryggorna och äta på någon av de många fisk- och skaldjursrestaurangerna med fantastisk utsikt. 

Så packa ner vatten och en fulladdad telefon och sätt på med hjälmen, sen är det bara att ge dig ut på vägarna!

Ett annat Thailand: 6 oförglömliga och hållbara aktiviteter

5. Medvetna måltider

Mat är och har alltid varit hjärtat i den thailändska kulturen och att äta gott är för många halva nöjet med resan. Landet kan delas in i fem kulinariska regioner; norr, nordost, söder, centrala slätter och Bangkok. De har alla sin egen version av det thailändska köket, vilken har formats utifrån råvaror i området och lokala smaker.

Phuket tillhör den södra regionen och staden är faktiskt utnämnd till en av världens ledande gastronomiländer av Unesco. Här är man inte rädd att krydda maten med framför allt chilipeppar, till skillnad från de lite mildare smakerna i norr. I södern finns dessutom majoriteten av landets kokosnötsplantager, så det är inte svårt att hitta en god curry serverad med jasminris. Fisk och skaldjur är också en stor del av regionens kök, med Thailandsbukten på ena sidan och Andamansjön på andra.

En populär fisk- och skaldjursrestaurang är Kruvit Raft Restaurant. Den ligger på en flytbrygga, och hit tar du dig från Laem Hin Pier mitt på ön med en gratis longtailbåt – bara det är ett äventyr i sig.

Ett annat Thailand: 6 oförglömliga och hållbara aktiviteter
FOTO: Phuket101.net / WillyThuan

I Thailand satsar allt fler på att använda mer hållbart producerade rÙ�varor från lokala producenter, och antalet restauranger som använder växtbaserade, ekologiska och veganska ingredienser blir allt fler.

Vill du besöka en miljövänlig restaurang i Phuket rekommenderas PRU, som både har en Michelinstjärna och är landets första vinnare av Green Green Star Award. PRU står för plant, raise, understand och drivs av den holländska kocken Jim Ophorst. Menyn har västerländska influenser som kombinerats med det lokala köket. Alla ingredienser kommer från Thailand, och flera av dem från restaurangens egen organiska odling.

Ett annat Thailand: 6 oförglömliga och hållbara aktiviteter

6. Koppla av på stranden

Även om detta inte är någon ny aktivitet för Thailandsresan, så är den för många ett viktigt inslag – särskilt efter en dag fylld av härliga upplevelser. För finns det något bättre sätt att varva ner på än under ett parasoll med en bra bok, eller kanske en skön tupplur med vågornas brus i bakgrunden? 

Phuket är en av de mest populära destinationerna i världen när det kommer till stränder, och det är inte svårt att förstå varför. Alla långa stränder är som tagna ur ett vykort, och efter pandemin har de till och med blivit ännu vackrare när fått återhämta sig och vattnet har blivit mer kristallklart. Thailändska myndigheter i Phuket arbetar för att försöka upprätthålla detta rena utseende, och ser över hur de kan skapa en ännu mer miljövänlig turism som gynnar både ekonomi och natur. 

En av många populära stränder i Phuket är Kamala Beach, som både familjer och par söker sig till för att snorkla, simma och få en lugn paus från vardagen. Stränderna Bangtao och Surin brukar vara fulla av liv på de populära strandklubbarna, men är idag tystare än innan. 

I Phuket ligger även Sirinat Nationalpark, i vilken den sydliga bastardsköldpaddan tidigare brukade lägg sina ägg från november till februari. Det var cirka 20 år sedan det sist hände, men i slutet av februari 2021 återvände de hit. I nationalparken ligger stränderna Mai Khao, Nai Thon, Nai Yang, and Sai Kaeo Beaches som du kan koppla av på i den vita sanden. 

Ett annat Thailand: 6 oförglömliga och hållbara aktiviteter

När Thailand öppnar upp igen för turister kommer de att möta ett Phuket som precis som tidigare har allt att erbjuda av en skön semester, men med ännu mer fridfulla stränder, klarare vattet, tystare hotell och lugnare trempo. Välkommen hit! 

Läs mer om vad du kan se och uppleva i Thailand här! 
Ett annat Thailand: 6 oförglömliga och hållbara aktiviteter

Text: Tourism Authority of Thailand (TAT) • 2021-04-30
PartnerTourism Authority of Thailand (TAT)

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen