Annons
Annons
Annons
Utsikt över Florens. Foto: Destination Florence

Utsikt över Florens. Foto: Destination Florence

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Italian National Tourist Board
Partner

Florens – kärlekens och den levande konstens stad

Florens utstrålar en omedelbar skönhet, precis som Toscanas landsbygd som omger staden. Det är lätt att känna sig förälskad här, i både livet och konsten, men också i sitt resesällskap. Här ger vi dig några bra tips för en fin vistelse i denna historiska stad – i kärlekens och kreativitetens tecken.

Text: Italian National Tourist Board • 2020-12-07 Uppdaterad 2022-11-02

Florens, som är Italiens åttonde största stad, ligger i den vackra regionen Toscana. Det är inte för intet som staden är en av de mest omtalade och lovsjungna städer i världen – här finns allt ifrån unika museum, vackra promenadstråk, historiska sevärdheter och god mat. Nedan ger vi dig de bästa tipsen för en vistelse du sent ska glömma.

Promenad i regnbågens färger

Visste du att homosexualitet var något man kunde leva helt öppet med under en period fram till 1400-talet, och att kärlek mellan två män kunde firas ordentligt? Detta var något unikt på den tiden och ryktet om den fria staden var vida spritt. I Tyskland var till och med ordet för homosexualitet ”florentinare”, Florenzen, på den tiden.

Sedan vände tyvärr vindarna, och år 1432 blev homosexualitet förbjudet även i Florens och moralpolis började patrullera gatorna under nätterna och de ertappade straffades. En av många som kom att anklagas under 1500-talet var guldsmeden och skulptören Benvenuto Cellini, han som skapat den fantastiska bronsstatyn ”Perseus” under arkadgången på Piazza della Signoria i stadens mitt. Inte långt därifrån ligger den lilla gränden Chiasso del Buco där krogen Buco lär ha legat på 1300-talet, vilken var mötesplats för stadens gaykretsar.

Idag finns dock auran av den fria kärlekens plats kvar i Florens och hela Toscana. När Toscana Pride, som har ett rullande schema i regionen, arrangeras i just Florens går paraden till just torget Piazza della Signoria. Intill ligger det världsberömda Galleria degli Uffizi, som med sina enorma konstsamlingar kräver sin tid att ta sig igenom, och en idé är att dela upp de många salarna på flera besök. Förstagångsbesökaren kan till exempel börja med Botticellis ”Venus födelse” och ”Våren” och sedan fortsätta till de antika skulpturerna.

Florens – kärlekens och den levande konstens stad
”Våren”, detalj. Foto: Destination Florence

Benvenuto Cellini ligger begravd i kyrkan Santissima Annunziata på piazzan med samma namn i norra delen av Florens centrum. När du besöker den kyrkan kan du även passa på att besöka kyrkan San Marco strax intill. Här inne finns en kärlekshistoria förevigad med en text på en marmorplatta. Där står att läsa att två män här vilar tillsammans – Pico della Mirandola, som dog redan vid 32 års ålder år 1494, och Girolamo Benivieni, som trots att han dog nästan 50 år senare höll sitt löfte att vila i evighet tillsammans med sin kärlek.

Ett annat tips är att promenera över floden Arno till hantverkarnas stadsdel Oltrarno, vilket betyder just ”på andra sidan Arno”. Här möts du av rofyllda vackra promenadstråk, flera genuina restauranger och en hel del antik- och konsthandlare.

Du är nu nÙ�ra Palazzo Pitti, den mäktiga Medici-dynastins enorma residens i sekler som idag rymmer flera museum. Skattkammaren, kostymsamlingen och de kungliga salongerna ger en vink om vilken makt och rikedom som var given härskaren. Konstgallerierna bekräftar vikten av att visa sig kultiverad och kunna visa upp storslagen konst för besökare. Den siste i dynastin var Gian Gastone de Medici som umgicks i dessa salonger med män ur alla samhällsskikt. Han omtalades som lat men gjorde stora insatser, bland annat strök han lagar mot judar och mot prostituerade, och han krattade manegen för den efterföljande storhertigens beslut att förbjuda dödsstraff och att år 1853 avkriminalisera homosexualitet.

Det finns guidade stadsvandringar med HBTQI-tema, för att höra mer om de fantastiska historier som omgärdar stadens byggnader, kvarter och människorna som här levt – men det finns även guidade stadsvandringar på många andra teman.

Florens – kärlekens och den levande konstens stad
Njut av Florens många vackra kvarter. Foto: Getty Images

Den gröna blommande staden

När solen skiner kan du njuta extra länge i parken Giardino di Boboli i samband med ditt besök på Palazzo Pitti. Medicifamiljens trädgård kom att bli stilbildande ut i Europa och är än idag fylld av fantasifulla inslag.

I slutet av april blommar blåregnet intensivt i den engelska parken Giardino Bardin strax intill, och ytterligare ett stenkast österut på samma sida av floden ligger utsiktsplatsen Piazzale Michelangelo. Härifrån har du fantastiska vyer över staden, och det är särskilt vackert när solen är på väg ner efter en lång dag. Från Piazza Poggi kan du ta en lång monumental trappa som kallas Rampe del Poggi hit upp, men du kan även ta bussen. Missa inte rosenträdgården med flera hundra sorters doftande gammaldags rosor, men också modern skulptur av belgaren Jean Michel Folon och en japansk trädgård. Maj till juni är rosornas bästa tid, och besöker du Florens i slutet av april prickar du i stället in irisarnas trädgård intill. Irisen är Florens stadsvapen sedan minst tusen år.

Bara en kort resa med stadsbuss från Florens centrum, plus en tio minuters promenad, når du Villa Gamberaia. Det är ett fyrhundraårigt lantgods med vackra trädgårdar: citrusträd i terrakottakrukor, vattenspel, azaleor, rosor, pioner… Detta är bara en av många historiska villor med terrasser och parker runt staden att fÙ�rtrollas av. Även Medici-familjen var ivriga byggherrar och flera av familjens fina lantgods ligger relativt nära centrum. Tillsammans står villorna med sina trädgårdar på Unescos världsarvslista.    

Florens – kärlekens och den levande konstens stad
Panoramavy över Florens från Piazzale Michelangelo. Foto: Toscana Promozione

Modern och samtida konst

När du besöker Florens är det som att kliva 600 år tillbaka i tiden, och de historiska intrycken är mäktiga och tar stundtals nästan andan ur dig. Men Florens är också en väldigt levande stad, ett centrum för en aldrig sinande fantasi och kreativitet där det alltid är nya spännande saker på gång.

Kolla gärna vad som händer på Palazzo Strozzi inför ditt besök. Det här är en av Italiens mest uppburna kulturinstitutioner som huserar i ett perfekt exempel på renässansarkitektur, en scen för spänstiga konstutställningar, konserter och olika event. Det samtida skapandet får extra dynamik i den historiska miljön. Fram till och med 25 juli 2021 visas bland annat amerikansk konst från åren 1961-2001. Andra utställningar kan belysa gamla mästare ur nya kritiska perspektiv – spannet är stort och varierat.

Florens – kärlekens och den levande konstens stad
Palazzo Strozzi. Foto: Destination Florence

Museet för modern konst, Museo Novecento, är värt ett besök bara för den vackra byggnadens skull som är ett medeltida sjukhus med ljus innergård. De fina samlingarna fokuserar på italiensk 1900-talskonst, en dröm som presenterar storheter som De Chirico, De Pisis, Fontana och alla de andra. Parallellt visas tillfälliga utställningar av modern och samtida konst.  

Le Murate / MAD är ett nytt kulturcentrum för konstuttryck inom olika genrer. Det ligger innanför de gamla klostermurarna som sedermera blev stadsfängelse, och som nu är en omtyckt mötesplats med utställningar, workshops, litterära event, familjeaktiviteter och perfekt för en kaffe eller aperitivo. Det ligger i stadsdelen Santa Croce i stadskärnans östra del.

En av 1900-talets största italienska konstnärer Marino Marini, mest känd som skulptör, tillägnas i Florens ett eget museum. Det mesta ligger inom promenadavstånd i den koncentrerade stadskärnan, detta museum hittar du mellan centralstationen och floden. Tar du sedan vägen över Piazza Goldoni och Via del Parione och styr stegen i riktning mot bron Ponte Vecchio så hittar du flera privata konstgallerier av hög rang. Eduardo Secci Contemporary och Aria Art Gallery med sin tropiska trädgård är två spännande exempel, liksom Street Levels Gallery som lyfter gatukonstens roll i staden. Vill du upptäcka unik fotokonst kan du besöka Tethys Gallery på andra sidan floden.

Florens – kärlekens och den levande konstens stad
Njut av en riktigt god italiensk pasta. Foto: Toscana Promozione

Modets vagga – lyx och kvalitet

Textilindustrin har varit stadens nav genom historien och det är inte konstigt att flera av Italiens mest uppburna modedesigners har sin vagga just här, i staden där skönheten alltid varit i centrum. Förutom att du hittar fantastisk shopping här finns även fina möjligheter att fördjupa sig i modehistorien. På Palazzo Pitti (se ovan) kan du förutom historiska samlingar ofta dessutom se tillfälliga utställningar på temat mode. Även Gucci Museo och Ferragamos skomuseum är väl värda ett besök, vilka båda ligger mitt i den historiska stadskärnan.

Shoppinggatorna™�för mode ringlar runt om i staden. Den klassiska lyxgatan heter Via de’ Tornabuoni, medan Via dei Calzaiuoli förutom shopping även leder dig mellan de stora sevärdheterna. Missa inte att besöka smågator också för att botaniera i unika butiker, som exempelvis Via della Vigna Nuova, Via de’ Cimatori med flera. Lädervaror och handgjort papper är exempel på lokalt hantverk att få med sig hem.

Florens – kärlekens och den levande konstens stad
Oltrarno och Santo Spirito, Firenze – Toscana. Foto: Getty Images

Här hittar du adresser till ovan nämnda platser, så att du lättare kan hitta till dem på din resa till Florens!

Ta reda på mer

Staden Florens: feelflorence.itdestinationflorence.com
Regionen Toscana samt Florens: visittuscany.com                                            
Generellt hela Italien: italia.it


Text: Italian National Tourist Board • 2020-12-07
PartnerItalienska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen