Annons
Annons
Annons
Det ståtliga Rolli-palatset Palazzo Reale. Foto: Comune di Genova

Det ståtliga Rolli-palatset Palazzo Reale. Foto: Comune di Genova

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Italian National Tourist Board
Partner

Genova – på resa mellan historiska palats och vacker natur

Den historiska hamnstaden Genova (även kallad Genua på svenska) på italienska rivieran har många uttryck, ett för alla dygnets timmar, ett för varje kvarter. Det är en oförställd och genuin stad oavsett om du irrar runt i fiskarkvarterens trånga gränder, så kallade "carruggi", eller utforskar de eleganta adelskvarteren. Här får du bästa tipsen för en härlig vistelse!

Text: Italian National Tourist Board • 2020-10-05 Uppdaterad 2023-05-17

På promenad i Genova följs du av en skön bris från havet, klimatet är milt året runt, men staden formas även av de närliggande bergen. Centrum ligger på en smal landremsa i havsnivå, och lutar sig sedan mot bergen i terrasser, med blomstrande parker, patriciervillor och befästningar.

Genova – på resa mellan historiska palats och vacker natur
Nervi i Genovas utkant är grönt och rogivande.

Genova har dominerat Medelhavet under sekler. Från medeltiden och framåt var staden en aktad sjörepublik, under 1500- och 1600-talen var den huvudstad för storfinansen med sina bankirer, och 2004 utnämndes Genova till kulturhuvudstad i Europa.

Bästa sättet att uppleva staden på är att ge sig ut på en annorlunda kulturjakt, som utlovar bonusar för alla sinnen längs vägen. Något du inte vill missa är de unika Rolli-palatsen som listades av Unesco som världsarv 2006, och ligger i stadens hjärta. Vad är då detta?

Jo, under andra halvan av 1500-talet befann sig Republiken Genova i en bekymmersam situation: man saknade ett lämpligt officiellt residens när man skulle ta emot främmande statsbesök. Då kom man på systemet att inhysa de utländska dignitärerna i privata palats efter ett rullande schema. På så vis kunde statsmakten Genova stolt ta emot sina besök eftersom stadens adelspalats var av yttersta lyx. Palatsens utsmyckade salonger dignade av konstsamlingar och av påkostade möblemang. Så föddes systemet med Rolli-palatsen. ”Rolli” är gammalitalienska för listor, och av de över hundra ursprungliga Palazzi dei Rolli finns 42 med på Unescos utnämning.

Genova – på resa mellan historiska palats och vacker natur
Palazzo Reale, ett av de många palatsen i Rolli-systemet. Foto: Comune di Genova

Vill du uppleva palatsen kan du följa med på en guidad stadsvandring, en sådan ingår i Genova City Pass, eller så strosar du runt mellan palatsen i din egen takt.

Huvudstråket är Via Garibaldi, eller Strada Nuova (Nya Gatan) som den hette på 1500-talet. Då anlades gatan för att ge gott om plats åt de bankirer som gav staden sin internationellt upphöjda ställning. Längs med gatan tornar inte mindre än tolv palats från Rolli-listan upp sig, byggda inom loppet av ett par decennier, ofta smyckade med skulpterade fasader och med dolda, vackra innergårdar. I dag hyser vissa av dem designbutiker, offentliga förvaltningar och banker, medan andra är en del av Strada Nuova-museerna och rymmer målningar av tidens största konstnärer som Van Dyck, Canova, Rubens och Veronese, men också av värdefulla kuriositeter som Paganinis violin ”Cannone”.

Genova – på resa mellan historiska palats och vacker natur
Gatan Via di Scurreria. Foto: Alessandro Falcone

Ett stenkast härifrån ligger Piazza Portello där du hittar en gammal hiss i jugendstil – Ascensore di Castelletto. Den tar dig upp till fantastiska vyer över gatumyllret och havet.

Hissar och andra vertikala transporter som bergbanor och spårvagnar i branta sluttningar är typiska för gamla Genova. Använder du dig av dessa gamla transportmedel kommer du i fin närkontakt med de genuina delarna av staden. Dessa transporter ingår dessutom i turistkortet Genova City Pass.

Genova – på resa mellan historiska palats och vacker natur
Snabbtransport med antika hissen Ascensore Castelletto.

För att hitta till stadens andra palats kan du följa någon av fyra föreslagna stråk, (se stråken här), eller en kombination av dem. Staden är lite av en labyrint som varvar smala gränder som ibland är överbyggda av hus, med paradgator och små, gemytliga torg. Via Luccoli, Via San Luca, Via del Campo och Via di Canneto il Lungo är exempel på spännande gator att strosa längs med.

Stadsvandringen tar dig förbi medeltida portaler och arkader, kyrkor och kapell. Färger och dofter, oväntade tillrop och klangen av den lokala dialekten zeneize. Till det genovesiska kulturarvet hör också 43 historiska butiker, med allt ifrån konditorier och slakterier till klädaffärer, apotek, vinhandlare med mera. Här möts du av unika miljöer, med vackra stuckaturer och takmålningar, intarsiasmyckade diskar, arbetsredskap från gångna tider. Ta dig tid att pausa i dessa miljöer; kanske dags för en kaffe eller glass? Och varför inte unna dig en bok från butikens nötta hyllor, eller kanske köper du med dig ett antikt grafiskt tryck?

Genova – på resa mellan historiska palats och vacker natur
Café där tiden stannat på Piazza Campetto.

Om du har ett öppet sinne och inte är rädd för att smaka på lokala delikatesser kan du leta efter en trippaio på Vico Casana, och känna dig som en riktig genovesare. Där serveras varianter av komage ända sedan tidigt 1800-tal. Andra lokaltypiska rätter är den ost- och örtfyllda pastan pansoti , de friterade sardellerna och bläckfisk- och potatissalladen. Känner du doften av ved är du troligen i närheten av en sciamadda, ett slags gatukök som förr riktade sig till hamnarbetarna men som idag lockar såväl studenter som kvarterets kontorsarbetare. Här äter du förslagsvis farinata, som är en slags pannkaka på kikärtsmjöl, eller någon god grönsakspaj.

Fortsätt sedan till Via Balbi där du hittar Palazzo Reale, ett av de absolut ståtligaste av Rolli-palatsen. Fasaden mot gatan avslöjar väldigt lite, men innergården desto mer. Liksom Palazzo Spinola har Palazzo Reale det mesta av den antika möbleringen och konstsamlingarna bevarade. Det är ett barockt praktskådespel med förgyllda spegelsalonger som minner om fornstora dagar.

Härifrån är det nära till bergbanan på Largo Zecca som tar dig högt upp till Righi. Den som har vandringslust har här ett par alternativa stråk i den stadsnära naturen.

Genova – på resa mellan historiska palats och vacker natur
Gör en utflykt upp till Forte Diamante.

Sugen på att äta något igen? Ett måste i Genova är förstås en klassisk focaccia, som med fördel äts nybakad och varm. Den är starkt beroendeframkallande, och skiljer sig på många sätt från det vi kallar focaccia här i Sverige. Du hittar den på de flesta bagerier. 

Som avslut på dagen, efter besök i smala gränder och storslagna palats, är det härligt att varva ner och samla dagens intryck i den gamla hamnen. Porto Antico har varit stadens nav genom historien och har på senare år fått ett ansiktslyft av genovesaren och den internationellt erkända arkitekten Renzo Piano. Här finns idag mängder av barer och restauranger, så varför inte njuta en aperitivo eller en tallrik trofie™�(pasta) med pesto i solnedgången vid havet när du planerar nästa dag.

Och hur spenderar man då nästa dag på bästa sätt? Kanske tar du en båttur till Nervi och går en långpromenad längs havet på Passeggiata Anita Garibaldi? Eller letar upp stadens gömda historiska trädgårdar som Villa Durazzo Pallavicini i Pegli? Eller tar en bergbana upp till de gröna höjderna som omringar staden. Oavsett vad – glöm inte att packa ner en bit focaccia till utflykten! 

Genova – på resa mellan historiska palats och vacker natur
Väl här bör du smaka på en äkta focaccia. Foto: C. Fanni

Havets stad

Havet har både präglat historien och dagens Genova, och den gamla hamnen är förstås utgångspunkten när du vill njuta av det glittrande havet. Härifrån går båtturer till Nervi och Pegli (se texten) men också till det lyxiga Portofino, genuina Camogli och klostret San Fruttuoso vid en avskild strand ­– alla samlade på rad söder om Genova. Marina naturreservat är inte långt borta och havets bjässar som valar och delfiner är vanliga gäster i regionen, så valsafari är ett spännande tips. Den som stannar på land kan besöka det stora akvariet, Acquario di Genova, som har Europas artrikaste bassänger.

Ta reda på mer

Genova (Genua ibland på svenska) med omgivningar: www.visitgenoa.it
Turistkortet: www.genovacitypass.it
Båtutfärder: www.liguriaviamare.it
Regionen Liguria: www.lamialiguria.it
Generellt Italien: www.italia.it

Välkommen till Genova!


Text: Italian National Tourist Board • 2020-10-05
PartnerItalienska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen