Annons
Annons
Annons
Annons
Castello Sforzesco med Sempione-parken i bakgrunden. Foto: Andrea Cherchi

Castello Sforzesco med Sempione-parken i bakgrunden. Foto: Andrea Cherchi

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Italian National Tourist Board
Partner

Milano – shopping, kultur och mysiga kvarter

Mysiga kullerstensgator, dolda kulturskatter, spännande museer och härliga antikmarknader – här får du bästa tipsen för hur du upplever en ny sida av Milano!

Text: Italian National Tourist Board • 2020-11-19 Uppdaterad 2022-11-02
Annons

Många har en bild av att Milano är en pulserande storstad och visst, det stämmer, men i staden finns även ett gemytligt historiskt centrum där du hittar mysiga stråk med ett brett shoppingutbud. Här får du följa med på en digital stadsvandring på temat mode, vintage och kulturskatter som få känner till!

Ett hjärta av lyx 

I Milanos mitt hittar du katedralen, ”il Duomo”, och härifrån kan du enkelt kan utforska stadens olika delar i olika riktningar. Katedralen ligger på torget Piazza Duomo som också flankeras av den vackra 1800-talsbyggnaden Galleria Vittorio Emanuele, en vacker miljö att strosa runt i och där du bland annat hittar världens första Prada-butik.

Milano – shopping, kultur och mysiga kvarter
En milanesisk Campari, klassiker för aperitivon, i Galleria Vittorio Emanuele. Foto: Elisavir

Från torget är det bara en kort promenad till de världsberömda kvarteren ”Quadrilatero della Moda”, ”Modefyrkanten”. Dessa ramas in av gatorna Via Montenapoleone, Via delle Spiga, Via Mazzoni och Corso Venezia. Här trängs den yppersta lyxen, med allt ifrån topdesigners till juvelerare, och att strosa runt här i lugn och ro och ta in de vackra skyltfönstren har en absolut tjusning. Också smågator som Via Borgospesso, Via Santo Spirito, Via Gesù, Via Sant’Andrea och Via Bagutta hör till fashionistans måsten.

I dessa kvarter finns dessutom flera intressanta, och relativt okända, museum som bland annat Bagatti Valsecchi Museum. Museet bygger på två bröder och baroner som vid slutet av 1800-talet återskapade en renässansmiljö för sina samlingar av 1500- och 1600-talskonst. Ett udda men mycket intressant museum, väl värt ett besök!

På andra sidan kvarteret ligger Palazzo Morando, ett historiskt palats som både visar måleri från svunna sekler samt stadens rika samlingar av klädedräkter från 1600-talet och framåt. Förutom de vackra samlingarna är huset i sig är värt att upplevas bara det. Det är inrett likt ett överdådigt lapptäcke av stilar och smak som de prominenta familjer som turats om att bo här under fyrahundra år lämnat efter sig.

Är du mer intresserad av modern konst? Då föreslår vi att du ställer siktet mot den legendariska Pirelliskrapan, för i skuggan av den hittar du Casa-Museo Boschi Di Stefano. Det är ett konstälskande pars fantastiska hem från tidigt 1900-tal – han Pirelli-ingenjör, hon keramiker.

Vintage, kultur och nattliv vid kanalerna

Milano har flera bra marknader, och för dig som gillar vintage och antikt är Navigli en perfekt plats att starta dagens upptäcktsfärd på. Det är ett kanalområde i Milanos centrums södra del med många roliga mode- och hantverksbutiker. Navigli är dessutom ett av stadens trevligaste promenadområden såväl på dagen som på kvällen, och här finns mängder av härliga restauranger, caféer och barer att ta en välbehövlig paus på.

Huvudstråken går längs med kanalerna Naviglio Grande och Naviglio Pavese, vilka är de enda som finns kvar av de många kanaler som förr i tiden gick kors och tvärs genom staden. Under 1400-talet var Leonardo Da Vinci engagerad i ett projekt att skapa ett förfinat kanalsystem i Milano. Att ha bra vattenvägar gjorde det enkelt att transportera varor in till staden. De stora marmorblocken som den stora katedralen är byggd av fraktades in till staden den vägen. Husen som kantar kanalerna går i varma färger och har vackra balkongräcken i smide, och de ger en känsla av hur det gamla Milano såg ut. Ett tips: kika in i den lilla, romantiska gränden Vicolo Lavandai där gamla bykbänkar som tvätterskorna använde förr finns bevarade.

Milano – shopping, kultur och mysiga kvarter
I Navigli kantas kanalerna av mysiga uteserveringar. Foto: cri_0270

Sommartid är det härligt att hyra en cykel att ta sig runt på i området. Det finns smarta system för att hyra stadscyklar och du kan även ta med cykeln på tunnelbanan kostnadsfritt. Man kan också glida runt på kanalerna med en sightseeingbåt.

Gillar du loppisar får du inte missa Milanos äldsta loppmarknad – Fiera di Sinigaglia. Den har anor från 1800-talet och äger rum varje lördag vid Naviglio Grande. Här kan du fynda bland kläder, skor, böcker, vinylskivor och prylar av alla de slag. En annan populär marknad med lite annan profil än loppisen på lördagar är den antik- och kuriosamarknad som går av stapeln den sista söndagen varje månad.

Strax ovanför Navigli-området ligger Armani Silos, den milanesiske modeikonens galleri som utöver den permanenta modesektionen visar tillfälliga utställningar på temat konst, design och arkitektur. Fortsätter du några kvarter till kommer du till kulturhuset MUDEC med en spännande agenda i en spektakulär modernistisk byggnad.

Kan du inte få nog av vintageshopping rekommenderas loppiskällaren Mercatino ”Tra voi e noi” som erbjuder allt mellan himmel och jord, varav mycket är från 70-talet. Den håller öppet lördagar på Via Marcora 8, mitt emellan katedralen och centralstationen. Mercatino Penelope är också värt ett besök. Här hittar du udda och vackra möbler och inredningsdetaljer, och de har öppet tisdag till söndag på Via Melloni 6 i de östra delarna av Milanos centrum. Märkesvintage hittar du i Brera, se nedan.

Söderut på Via Torino

Sträckan från katedralen på Piazza Duomo ner mot Navigli är verkligen inte någon trist transportsträcka. Via Torino är en ypperlig shoppinggata att spendera lite tid på.

Milano – shopping, kultur och mysiga kvarter
Il Duomo, den gigantiska katedralen i Milano som är stadens främsta symbol. Visste du att den har takterrasser att besöka? Foto: ph.marcellopedrotti

Hinner du inte hela vägen ner till Navigli så behöver du inte misströsta. Där Via Torino slutar börjar nämligen Corso di Porta Ticinese – ett annat välbesökt område för aperitivo och kvällsmingel. ”Vi ses vid kolonnerna” kan man höra, och med det menas de lämningar som finns kvar efter en enorm antik byggnad vid kyrkan Basilica di San Lorenzo Maggiore. Kika gärna in också i den här annorlunda kyrkan, som möjligen var ämnad som kejserligt mausoleum en gång i tiden. På Corso di Porta Ticinese finns dessutom flera butiker, och många av dem är personliga och alternativa.

Bohemernas Brera 

Castello Sforzesco heter det stora tegelslottet som ligger mitt i staden med stora historiska samlingar, konst och tillfälliga utställningar. I den lummiga Sempione-parken som sträcker ut sig bakom slottet hittar du Triennale Design Museum som är ett prisat forum för bildkonst, foto, design och arkitektur. Museet är väl värt ett besök, och ett hett tips är att kolla in kalendariet, för här arrangeras många event, både inne på museet och utomhus i den vackra parken.

Ett stenkast österut från denna fursteborg väntar riktigt trivsamma kullerstensstråk: Via Madonnina, Via Fiori Chiari och dess granngator. Brera är de klassiska kvarteren för konstnärsbarer och krogar med lite intellektuell anklang men här hittar du också många vackra och trendiga små butiker att förlora dig i, liksom konstgallerier. Tredje söndagen i månaden, förutom under augusti, hålls här även en antikmarknad. Här ligger också ett av Milanos viktigaste konstmuseum, Pinacoteca di Brera med konstverk från några av historiens största mästare.

De mysiga kullerstensgatorna är förstås även härliga att bara promenera på, med sköna pauser för riktigt god italiensk glass eller kaffe. Om det lockar med en apertivo i skön miljö rekommenderas också Corso Como lite ovanför Brera, med sin designgalleria på nummer tio.

Ytterligare ett snäpp norrut kommer du först mötas av de ultramoderna byggnaderna som uppfördes till världsutställningen 2015, och därefter stadsdelen Isola. Isola har på senare år tagit klivet från ett slitet arbetarkvarter till ett genuint och rofyllt kreativt hantverkscentrum med spirande alternativa verksamheter.

Milano – shopping, kultur och mysiga kvarter
Milano är kontrasternas underbara stad. Foto: Anna Andersson

Västerut längs Via Magenta

En storstad som Milano har många stadsdelar att utforska. Via Meravigli sträcker sig västerut några kvarter söder om Castello Sforzesco och övergår sedan i den mer trafikerade Via Magenta, men hela sträckan belönar med både butiker, godsaker att äta och sevärdheter.

Även den som i vanliga fall inte brukar besöka kyrkor bör titta in i klosterkyrkan San Maurizio al Monastero Maggiore. Kyrkan är sagolikt vacker med sina färgstarka målningar och kallas ofta för ”Milanos Sixtinska Kapell”. Ibland ges dessutom konserter här.

Fortsätter du en bit till når du Santa Maria delle Grazie där Leonardo da Vincis berömda målning ”Nattvarden” klär en av väggarna i klostret. För att se denna måste du boka biljett i god tid. Något inte så många känner till är att den kända konstnären faktiskt bodde tvärs över gatan, och här har man återskapat lite av den vingård som det finns dokumenterat att han hade här, med specifika druvor. Entrén hit – Vigne di Leonardo – går via Casa degli Atellani, ett historiskt aristokrathem som nu är museum.

Vill du promenera ännu längre kommer du så småningom in på Corso Vercelli där affärsstråket fortsätter.

Milano – shopping, kultur och mysiga kvarter
San Maurizio al Monastero Maggiore är en riktig konstupplevelse. Foto: Anna Andersson

Här hittar du adresser till ovan nämnda platser, så att du lättare kan hitta till dem på din resa till Milano! 

Ta reda på mer 

Staden Milano: www.yesmilano.it   
Regionen Lombardia: www.in-lombardia.it 
Generellt Italien: www.italia.it


Text: Italian National Tourist Board • 2020-11-19
PartnerItalienska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen