Annons

© Mads Tolstrup

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med VisitDenmark
Partner

Rid på vilda vintervågor med en av Danmarks bästa surfare

Vahineura Itchner är en av Danmarks bästa surfare. Hon är även kvinnan bakom Cold Hawaii, ett populärt surfområde i Klitmøller på Jylland. Även om Vahineura är född i Franska Polynesien så är hon säker på sin sak: den bästa surfingen hittar man i Klitmøller – även på vintern! Här delar hon sina favoritplatser.

Text: • 2022-01-11 Uppdaterad 2023-05-17

Vahineura Itchner är ett med vågorna när hon dyker ner under de vita gässen och paddlar längre ut till havs. Sedan vänder hon om, fångar en stor våg och surfar in mot kusten. På stranden står folk i mössa och vantar och tittar på. Bara minuterna innan stod även Vahineura Itchner på stranden med en surfbräda under armen.

– När jag ligger på min surfbräda ute i vattnet så är jag en del av havet. Alla mina sinnen har väckts till liv och jag tänker mindre och handlar mer, förklarar hon.

© Mads Tolstrup

Vahineura Itchner är femfaldig danmarkmästare i surfing för kvinnor och är en av grundarna bakom det unika surfstället i Klitmøllerpå danska västkusten, idag känt som Cold Hawaii. En plats som även brukar omtalas som en av världens bästa platser för kallvatten-surfing.

– I Cold Hawaii blir du en del av ett litet samhälle. En plats med sitt eget tempo som helt styrs av vind, väder och dagens surfing, säger Vahineura Itchner.

© Mads Tolstrup

Det läkande havet

Till Cold Hawaii kommer gäster i alla åldrar, typer och nationaliteter för att surfa. Några är här för första gången, andra är gamla i gamet.

– Oavsett hur jag mår och hur min dag har varit så vet jag att jag blir en bättre version av mig själv när jag varit ute och surfat. Jag upplever ofta att våra gäster också brukar märka att något förändrats inom dem när de provat på att surfa. De känner sig mer i balans, konstaterar Vahineura Itchner.

Därför ordnar Vahineura Itchner även särskilda terapitillfällen för människor som drabbats av cancer, stress eller depression. I Cold Hawaii kan surfing ge uttryck för alla känslor man bär på som människa, på en och samma gång.   

© Mads Tolstrup

Vintern – bästa årstiden för surfing

Efter ett tag kommer Vahineura Itchner upp ur vattnet. Hon bär sin bräda under armen och går barfota genom Klitmøller till den lilla bastun i hennes trädgård. Bastun är på eftersom vintern är just den säsongen som Vahineura och hennes man Mor, som också är proffssurfare, oftast ger sig ut bland vågorna.

Vahineura kan prata hur länge som helst om fördelarna med att vintersurfa. Naturen är rå och man känner sig som ett med havet. Kylan ger en rush, som man blir beroende av, och efteråt hoppar man in i bastun och låter värmen bli den perfekta avslutningen på dagen. Men om hon ska sammanfatta allt i korthet så är det ett ord som alltid återkommer – ordet ”kul”.

– Det är roligare att surfa på vintern. Det ger en sådan otrolig kick. Även om det kan vara tufft så kan man inte låta bli att skratta, säger hon medan vattenångan pyr från kroppen.

© Mads Tolstrup

Vahineuras 5 bästa tips för vintersurfing vid Vesterhavet

1. Inside Reef i Klitmøller ligger bara tre minuters promenad från Klitmøller. Här får man ofta lätta och långsamma vågor som är perfekta för nybörjaren. Men det händer också att man kan stöta på Danmarks mest perfekta våg som är snabb och ihålig.

2. Bunker’s Reef break i Klitmøller är nog Danmarks mest berömda våg. När vädret är bra så flockas surfarna just här. Surfa därför endast här om du är tillräckligt erfaren och kom ihåg att visa hänsyn då det gäller själva surfingen – speciellt mot lokalbefolkningen som kan ha väntat hela året på den där perfekta dagen.

3. Klitmøller Reef är den perfekta platsen för alla nybörjare. Vågorna är lätta att fånga och därför ser man ofta många surfare och standup-paddlare ute i vattnet här. Det är en kul upplevelse men var försiktig och akta dig för de vassa musselskalen i vattenbrynet.

4. Fiskfabriken i Hanstholm – här finns också en våg man bör testa. Oavsett om det stormar eller är lugnt så kan man uppleva vackra långa vågorna här. Platsen är speciellt lämplig för dem som gillar long-boards. Men var beredd på lukten från fiskfabriken!

5. Jaga de bästa vågorna i hela landet och inte bara i Klitmøller. Det handlar om att vara kreativ och ge sig ut på äventyr, och därigenom hitta sina egna, nya surfställen. Leta till exempel efter sanddynor under vattnet. Ge dig aldrig ut på egen hand, gör alltid sällskap med någon och ta gärna hjälp av en person som redan kan området.

Sugen på fler vinteräventyr i Danmark? Här hittar du massor av tips!


Text: • 2022-01-11
PartnerVisitDenmark

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen