Annons
Annons
Annons
Italian National Tourist Board

Italian National Tourist Board

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Italian National Tourist Board
Partner

Rom – nya tips för den eviga staden

Rom är en fantastisk stad vars historiska centrum liknar ett stort friluftsmuseum där du inandas konst, historia och arkitektur var du än befinner dig. Men staden har mer att bjuda än de stora självklarheterna. Här får du de bästa tipsen för din vistelse!

Text: Italian National Tourist Board • 2020-11-02 Uppdaterad 2023-05-17

Rom kan du uppleva långt mer än Colosseum, Piazza Navona, Spanska trappan och Trevifontänen, även om dessa unika sevärdheter är något som man bara måste se med egna ögon. Runt varje gatuhörn väntar nya perspektiv och nya upplevelser liksom i stadens stora parker.

Här kommer några handfasta tips för dig som vill uppleva staden bortom de mest turisttäta stråken, och istället uppleva mindre kända stadsdelar, genuina miljöer och dolda skatter som doftar, smakar och förför med sin skönhet.

Trastevere, den andra sidan 

Trastevere är en centralt belägen stadsdel, namnet betyder ”På andra sidan Tibern”. Här möts du av en härlig atmosfär och det finns gott om möjligheter att hitta något riktigt gott att äta. I stadsdelen finns mer att upptäcka än det populära torget Piazza Santa Maria in Trastevere, utforska gärna de charmiga smågatorna runt omkring för riktigt genuina upplevelser. Du kan även boka in en privat guidad tur med en local för att få ännu bättre inblick i de mysiga kvarteren där barer och restauranger trängs med hantverkare av olika slag.

Rom – nya tips för den eviga staden
Trasteveres mysiga gator.

Gillar du natur och trädgård får du inte missa den botaniska trädgården vid Via della Lungara mitt i Trastevere. Det är en utmärkt plats för att vila benen en stund, bland exotiska växter, japanska trädgårdar, vattenfall och växthus. Trädgården ligger intill Villa Farnesina som är ett perfekt exempel på italiensk renässanslyx. Det var här som drottning Kristina flyttade in på 1600-talet sedan hon avsagt sig Sveriges tron för att istället ägna sig åt Vatikanen och Roms kulturliv.

Rom – nya tips för den eviga staden
Drottning Kristinas Villa Farnesina.

Italienare älskar sin tradition med ”apertivo” – att ses över ett glas med tilltugg före middagen. Trastevere är en perfekt plats för detta. Stadsdelens trånga gränder fylls av Roms invånare, särskilt de yngre. En populär bar är San Calisto bar som hängt med i över 70 år och blivit en riktig institution. Här har inte mycket ändrats under åren och den coola baren lockar såväl alternativa konstintresserade som hippa studenter som tillsammans njuter av livet.

Typiskt för det romerska nattlivet är känslan av smältdegel. Här känner sig urinvånare såväl som turister välkomna, och oavsett plånbok och stil kan alla hitta sitt favoritställe i Trastevere. På Antica Pesa bjuder bröderna Panella på nyskapande varianter av typiskt lokala rätter, medan Checco Er Carrettier passar perfekt för dig som vill uppleva en historisk miljö och en traditionell romersk meny. Om du är svag för japansk fusion cuisine kan du besöka Coffee Pot där du kan njuta av både brunch, middag och cocktails. Lockas du snarare av stjärnbeströdda måltider och krogar rekommenderas renommerade Christina Bowermans Glass Hosteria.

Gettot och riddarnas nyckelhål 

Tar du bron från Trastevere över floden Tibern och ön Isola Tiberina kommer du mötas av sagolika vyer. Håller du dig sedan på höger sida av Via Arenula når du Roms judiska getto som lockar såväl bofasta som turister. Det är ett av västvärldens äldsta och skapades av påven Paulus IV redan år 1555 med tanken att lokalisera den judiska befolkningen till en vacker stadsdel. Utöver alla butiker och det rika folklivet är området även känt för den mer än tvåtusenåriga antika byggnaden Portico d’Ottavia (Octavias portik), sköldpaddefontänen, den vackra synagogan och så nyss nämnda ö. Kanske är ändÙ? området allra mest känt för de kulinariska traditionerna, som till exempel de berömda kronärtskockorna och flera kosherspecialiteter.

Efter ditt besök här kan du följa floden för att komma till Aventinen – en av Roms sju kullar – och Savelloparken, mer känd som Apelsinträdgården. Det är en terrass fylld med apelsinträd i stora terracottakrukor och med en magisk vy över staden. Intill hittar du även malteserriddarnas nyckelhål – en stendörr med ett nyckelhål som ger en perfekt inramning till vyn över Peterskyrkans kupol. Ett tips är att vara här tidigt för att slippa köa för att fotografera!

Undergroundkultur och coola barer 

En annan stadsdel nära Trastevere är Ostiense. Med sitt spännande nattliv och mix av gammalt och nytt lockar den studenter och hipsters. Det är även undergoundkulturens kvarter och en plats för ung gatukonst. Graffitikonstnären Blu har målat en byggnad på Via del Porto Fluviale, och ett kvarter på Via dei Magazzini Generali har täckts av JB Rocks 60 meter långa väggmålning Wall of Fame.

Rom – nya tips för den eviga staden
Graffiti i Ostiense.

I den här industrihistoriska stadsdelen hittar du den föredetta elcentralen Centrale Montemartini där ett urval antika skulpturer, mosaiker och annan flertusenårig konst visas i underbart suggestiv kontrast till turbiner och maskiner från tidigt 1900-tal. Några meter därifrån ligger Officine Fotografiche – ett forum för fotokonst med spännande utställningar som ligger inhyst i en industrilokal som byggdes i början av förra seklet.

Här spirar även en rad gastronomiska projekt. Mest känt är kanske Eataly, en enorm matmarknad med fokus på genuina italienska produkter av hög kvalitet. Men i området finns även flera bra barer, restauranger och konditorier, som exempelvis historiska Andreotti eller alternativa Uovo a Pois med ekologiska förtecken.

I Ostiense och intilliggande stadsdelen Testaccio finns många unga, coola restauranger men också traditionella trattorior och pizzerior. Felice och Checchino dal 1887 är två kultställen för traditionell romersk mat. Vill du ta en öl eller en kaffe bland lokalbefolkningen är Piazza Testaccio ett bra val. Här hittar du exempelvis L’Oasi della Birra, den lilla men mycket karaktäristiska vinbaren Palombi med bra utomhusservering, och precis runt hörnan ligger restaurangen Divinare som också är vinhandel. Listan på bra  krogar och vattenhål kan göras lång, riktigt lång. Vill du äta i kvarteren runt gasklockan lockar gemytliga Angelina, intill hittar du La Romana, toppställe för glass, och om det är dags för aperitivo så kan du slinka in på Tigilleria Romana.

Rom – nya tips för den eviga staden
Njut av riktigt god italiensk glass i Rom.

Marknader och frisk lantluft

Rom är inte bara en storstad, utan även Europas största lantbruksort med flera stolta traditioner. Det avspeglas i stadens många marknader där du både kan köpa lokala grödor och äta gott.
Mercato Centrale inne på centralstationen Stazione Terminini var länge järnvägsarbetarnas naturliga kantin. Den har idag fått sällskap av diverse butiker och passar fortfarande finfint för en paus med energiintag. Mercato Testaccio i stadsdelen med samma namn är annars en av de mer kända marknaderna, med dignande varudiskar och ett brett lunchutbud med allt från pasta till sushi. Men allra bäst är kanske ändå Mercato ”Campagna Amica” al Circo Massimo om du vill njuta av lokala produkter. Den ligger på platsen där varginnan lär har stött på Romolus och Remus enligt myten om Roms födelse, bara ett stenkast från gettot. Här får bara lokala produkter säljas och menyerna varierar efter vilka lantgårdar som finns på plats, vilket bestäms utifrån ett roterande schema.

Vill du andas in frisk lantluft utan att ta dig för långt är Via Appia ett härligt tips, särskilt på söndagar då biltrafiken är avstängd och du kan hyra en cykel och dra iväg i lugn och ro. ”Alla vägar bär till Rom” heter det ju, och detta är den väg som antikens romare anlade mellan Rom och Brindisi längst ner i söder. Den första sträckan från stadskärnan kantas av många intressanta historiska lämningar, som katakomber, kyrkor och ruinerna av en antik villa, Villa di Massenzio, med sin kapplöpningsbana. Ju längre ut från staden du kommer desto grönare och lantligare blir omgivningarna, och antikens stenläggning flankeras av pinjeträd och cypresser. Kanske möter du även får på grönbete när du njuter av din matsäck i solen.

En timmes bilfärd söderut ligger Ninfas trädgårdar vid vackra lilla Sermoneta. Trädgården har gång på gång utnämnts till den mest romantiska platsen på jorden och är väl värd ett besök.™�Ninfas trädgårdar skapades i början av 1900-talet på ruinerna av den övergivna staden Ninfa. Här kan du promenera i en nästintill sagolik värld bland exotiska växter i perfekt harmoni med medeltida ruiner och glittrande vattendrag.

Rom – nya tips för den eviga staden
Den botaniska trädgården i Ninfa.

Länge leve konsten

Rom är också en storstad i tiden med ett brett utbud av museum och gallerier som erbjuder såväl permanenta samlingar som en spännande agenda av tillfälliga utställningar med hög kvalitet. Här följer några av de bästa adresserna:

Konst- och arkitekturintresserade besöker självklart MAXXI i stadsdelen Flaminio i norra delen av centrum. Den spektakulära byggnaden är ritad at Zaha Hadid och hyser ett nationalmuseum för samtida konst och arkitektur i två distinkta avdelningar sedan 2010.

Vi rekommenderar även ett besök på Nationalmuseet för modern och samtida konst som har fokus på italiensk och internationell konst från 1800- och 1900-talet med ett mycket fint urval.

I den frodigt gröna parken Villa Borghese ligger så Galleria Borghese, som är en kardinals lyxiga barockvilla fylld med en av stadens – och hela Italiens – mest unika konstsamlingar. Ett tips är att boka ditt besök hit i förväg för att slippa köa.

Rom – nya tips för den eviga staden
Målning av Giacomo Balla på Galleria Nazionale d’Arte Moderna.

Gastronomiska upplevelser med utsikt

Roms sju kullar erbjuder fantastiska vyer över staden. Här, på några av de bästa adresserna, kan du ta ett glas eller njuta av en oförglömlig måltid hos någon av stadens toppkrögare, med magnifik utsikt över stadens tak och kupoler i solnedgången.

La Terrazza på takvåningen på Hotel Eden förärades 2017 en Michelinstjärna. Här erbjuder chef Fabio Ciervo säsongsbaserade nytolkningar av medelhavsköket med inspiration från olika kulturer och med högsta kvalitet.

Ovanför Spanska trappan huserar Imago Restaurant på Hotel Hasslers sjätte våning. Oklanderlig service och magisk utsikt kombineras med chef Andrea Antoninis gudomliga kök. Glöm inte att ta en Bellini före maten, som sägs vara den bästa prinsessan Diana någonsin smakat.

Den mest spektakulära utsikten får du förmodligen från Cielo Terrace som öppnade 2019, och tillhör Hotel de la Ville. Aperitivon här gjorde snabbt succé så man beslutade att utveckla konceptet. Idag erbjuder man en varierad meny dag som kväll framtagen av Fulvio Pierangelini, Director of Food för hotellgruppen Rocco Forte, och känd för sin känsla för genuinitet.

Rom – nya tips för den eviga staden
Aperitivo med utsikt på Cielo Terrace.

Roms flygplats premierad: toppmode i trygg miljö

Roms internationella flygplats Leonardo Da Vinci i Fiumicino är värd att ägna lite extra tid. Här finns mer än femtio modebutiker med alla de stora märkena, och du kan dessutom få extra service från en personal shopper.

Fiumicino flygplats har dessutom nyligen utsetts till den bästa och tryggaste ur ett anti-Covid-perspektiv. Den blev den första flygplatsen som tilldelades fem stjärnor av Skytrax (internationell kvalitetsranking inom flygsektorn), och även den första av EU:s flygplatser som tilldelades ”Airport Health Accreditation” av Airport Council International.

Här hittar du adresser till ovan nämnda platser, så att du lättare kan hitta till dem på din resa till Rom!

Ta reda på mer 

Staden Rom: www.turismoroma.it 
Regionen Lazio: www.visitlazio.com
Generellt Italien: www.italia.it

Välkommen hit! 


Text: Italian National Tourist Board • 2020-11-02
PartnerItalienska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen