Annons
Annons
Annons
Matera sedd från naturreservatet som omringar staden - här gömmer sig intressanta grottkyrkor med muralmålningar. FOTO: Francesco Riccardo Iacomino / Getty Images

Matera sedd från naturreservatet som omringar staden - här gömmer sig intressanta grottkyrkor med muralmålningar. FOTO: Francesco Riccardo Iacomino / Getty Images

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Italian National Tourist Board
Partner

Upptäck vänliga Syditalien – ekologiskt, lantligt och jordnära

Från Bari och Brindisi i regionen Puglia (Apulien) på den italienska stövelklacken och vidare till regionen Basilicata finns gott om möjligheter att få genuina upplevelser. Här kommer tips för en härligt annorlunda semester med ekologiska förtecken. Kanske är denna resa just vad du behöver?

Text: Italian National Tourist Board • 2021-05-05 Uppdaterad 2022-11-02

I årtusenden har pilgrimer, handelsmän och boskapsskötare tagit sig över regionen Puglias karga slätter till dramatiska kuster och staden Matera i grannregionen Basilicata, som är en del av forna Storgrekland. Här möts du av en färgstark kultur, varierad arkitektur, lantlig atmosfär och folkliga traditioner.

Naturvandring från hav till kulturarvens Matera

Vill du har en meditativ naturupplevelse kan du ge dig ut på en veckovandring från Bari till spännande Matera. Sträckan går mellan vida ängar och odlade fält, lokaltypiska stengärden och toppiga trullihus. Här har Primitivodruvan odlats i över tusen år, och på vårvintern blommar mandeltrÙ?den i rosa. Vandringen är enkel till en början för att i slutetapperna bli lite mer krävande – men magiska vyer gör det värt ansträngningen.

Vandringsleden Via Peuceta startar vid katedralen San Nicola i Bari och tar dig till Matera på sju dagsetapper. De är mellan två och tre mil långa, och går till landsortsbyar där du njuter av det rustika köket efter runt åtta timmars vandring. På vägen når du först den medeltida orten Bitetto, följt av Cassano delle Murge omgärdad av ekskogar. Vandringen genom nationalparken Alta Murgias örtdoftande stäpplandskap tar dig till små historiska städer som brödbakande Altamura och Gravina med sin romerska akvedukt. När du passerar gränsen till regionen Basilicata kan du spendera natten på benediktinerklostret i Picciano, innan en sista dags vandring till mål.

Läs mer: viaggiareinpuglia.it

Upptäck vänliga Syditalien – ekologiskt, lantligt och jordnära
Alta Murgia doftar av örter i solen. FOTO: Vincenzo Pioggia / Puglia Promozione

Genuin lyx i världsarvet

I stadsdelen ”I Sassi” i Matera är husen uthuggna ur berget, med bara fasaderna mot gatan murade. Denna unika stadsbild är listad som världskulturarv av Unesco. År 2019 var Matera dessutom Kulturhuvudstad i Europa.

På 50-talet flyttade befolkningen härifrån av sanitära skäl, men idag har en ny generation tagit vara på staden som varsamt restaurerats och bebos igen. Nu finns både restauranger, butiker och lyxhotell med magisk atmosfär här. Ekologi och hållbarhet är viktiga ledord för hotellgruppen Matera Collection, och du kan boka mängder av genuina upplevelser också via hotellen.

Upptäck vänliga Syditalien – ekologiskt, lantligt och jordnära
Njut av den unika atmosfären i stadsdelen ”i Sassi” i Matera. Foto: Anna Andersson

Matera med sin unika karaktär är perfekt om du vill njuta av genuina gastronomiska traditioner, något organisationen Slow Food vÙ?rnar om. De listar krogar och producenter som arbetar i linje med deras idéer, och ser du ett märke med en snigel på restaurangens dörr har de Slow Foods erkännande. På menyer visar även ”km zero” att något är lokalproducerat eller närodlat.

En maträtt du inte får missa är handgjord pasta med de soltorkade pepparfrukterna ”cruschi”, capocollo och andra charkuterier är fantastiskt aromatiska, och kanske hjälper du matsmältningen efteråt med en Amaro Lucano, regionens stolta örtlikör.

Stadens gränder lockar med lokalt hantverk, och kanske besöker du museet MUSMA som visar modern skulpturkonst i Palazzo Pomaricis grottsalar, eller gör du utflykter till fots eller med cykel. Eller varför inte ta en matlagningskurs? Under en långweekend hinner du mycket.

Läs mer: basilicataturistica.it/en/basilicata-en-plein-air /
materacollection.com / guida-matera.it / ferulaviaggi.it

Naturnära bubblor och adrenalinkickar

Vad sägs om att campa i lyxformat i närkontakt med Basilicatas natur? På Atmosfera Bubble Glamping norr om Sasso di Castalda kan du bo i ett ”bubble room” och få biodynamisk frukost efter en god natts sömn. Här får du och ditt sällskap njuta av ultimat avkoppling mitt i naturen, utan att bli störd av andra. Väl här besöker du förstås bergsbyn Sasso di Castalda med den rekordlånga tibetanska hängbron Ponte alla Luna som inledning till bynära vandringar eller en ”via ferrata” – vandring med klättring.

Upptäck vänliga Syditalien – ekologiskt, lantligt och jordnära
Unika boenden på semestern: ekobubbla i skogen och lyxgrottor i Matera. Foto: Atmosfera Bubble Glamping, Matera Collection/Palazzo del Duca

Från Matera tar du dig hit genom nationalparken Appennino Lucano med mysiga byar som Calvello, och lantgårdar som Bio Agriturismo Sant’Elia som erbjuder både rustik kost och logi.

Läs mer: atmosferabubbleglamping.it / 
pontetibetanosassodicastalda.com / bioagriturismosantelia.it

Basilicatas vinmarker – en välsmakande tidsresa

Druvsorten Aglianico har odlats i Basilicata sedan de gamla grekernas tid före vår tideräkning. Vinet med mest prestige produceras med ekologisk omsorg på den slocknade vulkanen Vultures sluttningar i det djupa inlandet i norr.

Landskapet på väg från Matera är som hämtat ur ”Sagan om Ringen”. Basilicatas dolomiter lockar besökare med sin häftiga natur, mysiga bergsbyar och ”Flight of the Angel” – en linbana med start i Pietrapertosa som tar dig på en adrenalinhöjande flygfärd över till Castelmezzano på nästa berg. Glöm inte att boka tid för denna oförglömliga upplevelse! Sov djupt och gott på lantgårdar längs vägen.

Upptäck vänliga Syditalien – ekologiskt, lantligt och jordnära
Vågar du testa ”Flight of the Angel”? FOTO: APT Basilicata

Väl uppe i Vulture Ù?r ett besök i Venosa självskrivet, särskilt om du är intresserad av historia, liksom Melfi och lilla örnnästet Acerenza. Rionero har flera bra vinadresser, och i många små historiska byar kan du njuta av både gott vin och god mat. Oktober är vinfestivalernas månad här. Är det i stället gassande sommar kan du svalka dig i San Feles vattenfall som ligger några mil västerut.

Läs mer: volodellangelo.com / basilicataturistica.it/en/food-wine-2-2 / dimoracavalieri.it / @laforesteriadisanleo  

Genom olivlundar och lantliga småstäder

Från hamnstaden Brindisi ligger ett pärlband av fina småstäder som du passerar med leden Via Ellenica mot Matera. Sträckan tar totalt 14 dagar men du kan förstås välja att vandra bara några utvalda sträckor och ta bussen andra.

Upptäck vänliga Syditalien – ekologiskt, lantligt och jordnära
Typiska trullihus i Alberobello. FOTO: Paolo Petrignani / ARET Puglia Promozione

Vandringen inleds utmed oändliga rader av olivträd, och så stengärden, örtagårdar och de torrmurade trullihusen som är typiska i Itriadalen, inte minst i staden Alberobello. Turen tar dig också till vitkalkade Ostuni, till Locorotondo känt för sina vita viner och milsvida vyer över fälten, musikfestivalernas juvel Martina Franca, och till pittoreska Cisternino. 

Färden går över vetefält, genom gröna skogar och utmed stigar som trampats upp av herdar i årtusenden, och svårighetsgraden varierar mellan ett och tre på en femgradig skala. Det inledningsvis flacka landskapet förändras i inlandet där underjordiska vattendrag urholkat kalkstensplatån och skapat spännande kanjoner och raviner, inte minst i trakterna kring Castellaneta och Laterza, och runt Massafra är berget perforerat av förhistoriska grottboningar. 

Upptäck vänliga Syditalien – ekologiskt, lantligt och jordnära
Vitkalkade Ostuni, bara några olivlundar från havet. FOTO: iStock/Getty Images

Kort sagt: här får du en vandring genom ett spännande kulturlandskap, där de flesta etapper är knappt två mil och tar cirka fem timmar att gå.

Läs mer: viaggiareinpuglia.it

Läs mer om Italien på: www.italia.it

Text: Italian National Tourist Board • 2021-05-05
PartnerItalienska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen