Kina

Världsdel: Asien · Huvudstad: Peking · Valuta: renminbi · Invånare: 1 339 724 852 ·Tidszon: UTC+08:00 · Statsskick: Marxist-leninistisk enpartistat (republik)

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Kina är en mångtusenårig civilisation. Medan andra fallit, bytt alfabet och språk står Kina fortfarande stadigt på sina urgamla ben.

Omfånget är hela Europas. Det jättelika landet rymmer mer än en miljard människor och snudd på lika många naturtyper. Här finns världens högsta bergskedja, Yangtseflodens klyftor, Sinkiangs ödsliga vidder och en lång kust. I norr möter ofantliga grässlätter, frostiga barrskogar och torr öken. I söder hänger fukten tung över tropiska ön Hainan, över cikadabrusande bambudjungel och sydostasiatiskt milda Xishuangbanna.

I mittens rike blandas fakta med sagor och legender. Det som gränsar till det övernaturliga blir i Kina lätt sanning. Det hände 1974 när över 7 000 terrakottasoldater plötsligt väcktes till liv efter 2 000 års vila. Och det händer vid varje tillfälle då någon passerar genom den Förbjudna stadens portar och äntrar en sagovärld av veckade tegeltak och röda palatsgårdar.
Kina är till ytan ungefär lika stort som USA, men rymmer en uppsjö av olika språk och fyrdubbelt fler människor. Han-kineserna dominerar och utgör 92 procent av befolkningen. Länge hölls landet isolerat, till viss del genom den bångstyriga naturen. Den som tog sig hit var tvungen att korsa höga bergspass, öknar, regnskog och hav. I dag har såväl den geografiska som politiska isoleringen brutits. Kina lyder fortfarande under en totalitär regim, men de styrande har sedan några årtionden tillbaka anammat kapitalistiskt tänkande och öppnat upp landet för både fritt resande och internationell handel.

Ekonomin är expansiv och tonårsmässigt otålig. Den kinesiska marknaden spås en lysande framtid. Men samtidigt som förändringens vindar nått flera områden, har pustarna tyvärr varken lyckats blåsa liv i landets demokratiska rättigheter eller hindrat makten från att begå upprepade brott mot de mänskliga rättigheterna. Behandlingen av det annekterade Tibet och flera minoritetsgrupper är fortfarande en skamfläck. Dödsstraff döms ut slentrianmässigt och korruption är ett stort problem. Samtidigt är Kina ett land i stor förändring. Parallellt med en fattig landsbygd finns en allt köpstarkare och konsumtionshungrig stadsbefolkning. Ny gränslös kommunikationsteknik, internet och mobiltelefoner, är på väg att öppna upp nya möjligheter.

Läsning om Kina