Grekland

Världsdel: Europa · Huvudstad: Aten · Valuta: euro · Invånare: 11 304 000 ·Tidszon: UTC+02:00 · Statsskick: repubilk · Hemsida: http://www.visitgreece.se/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Det går inte att överdriva Greklands betydelse för västerlandets kultur. Här föddes demokratin och de moderna formerna för politik. Här föddes litteraturen, den avancerade stadsarkitekturen, ja, de flesta av alla vetenskaper och konster.

Grekland är vår port till Asien: maten har mer gemensamt med Mellanöstern (baklava, kebab/gyros, vinbladsdolmar) än med Europa, och musiken låter mer vemodigt österländsk än latinskt romantisk.

I norr är Grekland gröna skogar och porlande bäckar med fina vandringsleder, till och med berg med snö och skaplig utförsåkning. I söder är det torrare, plattare, varmare och urbanare. Aten är en avgasrykande metropol som rymmer hälften av landets befolkning på cirka tio miljoner, medan landsbygdens byar är vitkalkade och sömniga och vägrenarna doftar rosmarin och oregano.

Många förknippar framför allt Grekland med övärlden. En egen värld av spännande natur, oändlig avkoppling, arkeologiska lämningar och fantastiska badvikar med Europas klaraste badvatten. Största andelen besökare har öarna Rhodos och Kreta.

Att vara bärare av titeln "Landet där demokratin föddes" är inte alltid lätt. 1967-1974 var Grekland en militärdiktatur där oppositionella torterades i fängelsehålorna, men sedan dess har demokratin fungerat tillfredsställande. Ett socialdemokratiskt parti (PASOK) och ett konservativt/liberalt parti (Nea Dimocratia) dominerar, och avlöser varandra i ungefär vartannat val.

Läsning om Grekland