Annons
Annons
Vit by i Grekland vid vatten och tallrik med bläckfisk.

Ön Sifnos i grekiska Kykladerna är känd för sin mat och dryck. Foto: Karin Wimark

Grekland

Redaktionens favorit: Greklands gastronomiska ö Sifnos

Längs ut i Kykladerna ligger ön som kallas för Greklands gastronomiska huvudstad. Vagabonds redaktör Karin Wimark reste dit för maten, vandringslederna & stillsamheten.

Text: Karin Wimark • 2023-08-17 Uppdaterad 2023-08-16

Säg Sifnos och lokalborna kommer förmodligen att utbrista ”Nikolaos Tselementes”. Det var delvis han som satte den grekiska ön på kartan då han i början av 1900-talet skrev kokboken Odigos Magerkis – idag en stapelvara i varje grekiskt hem. Ön brukar kallas för Greklands gastronomiska huvudstad. Ändå känns den inte särskilt exploaterad. Här växer urgamla olivträd på terrasserna, ­getter betar fritt och kapris växer vilt mellan bergsklyftor.

Vy över vit by och odlingar i Grekland.
Sifnos är lika mycket ett vandringsmecka som en matdestination. Dessutom med vackra badvikar runt varje knut. Foto: Karin Wimark

På kvällen hänger du med fördel i Kastro – den hi­storiska byn som slagit sig ner på klippkanten med öns bästa utsikt. Här dricker jag smörigt vin på vinbaren Loggia i takt med att himlen färgas rosa och tar därpå de 99 trappstegen ner till viken för en middag på restaurangen Cantina. Stillheten, havets kluckande och kockarnas medvetenhet (ja, 90 procent är lokala råvaror) är receptet för en bra kväll. Beställ in den klassiska kikärtssoppan – fast serverad som en frittata! Tillbringa sedan några kvällar i hamnbyn Kamari omgiven av de höga, karga bergen sippande på husets vin på tavernan Araxovoli. Just det, missa inte den krämiga glassen i hamnen – det ultimata testet. Jag tar alltid pistage. Den ska vara brungrön, rätt ful och intetsägande. Då är den perfekt!

Läs också: Segling i Grekland – mat, dryck & hållbarhet i fokus

Bar med stolar och människor med utsikt över hav och berg.
Baren Loggia ligger i byn Kastro och bjuder på vacker utsikt över Sifnos bergiga landskap. Foto: Karin Wimark

3 byar värda ett besök på Sifnos

Kamari

Charmig by dit färjan från grannöarna anländer. Här äter du skaldjur i hamnen, badar vid den lilla stranden eller vandrar upp för berget för storslagen utsikt över såväl hamnstaden som havets oändliga vidder.

Uteservering intill en mur vid havet.
I hamnen i byn Kamari kan du slå dig ner på någon av tavernorna för riktigt bra fisk- och skaldjur. Foto: Karin Wimark

Faros

Stillsamma Faros bjuder på rofyllda dagar. I detta fiskeläge finns inte så mycket annat att göra än sjunka ner i en stol på någon av byns tavernor, njuta på stranden eller vandra längs kusten till närliggande byar. Missa inte ett besök till det vackra klostret Chrisopigi som klättrar på en klippa i närheten.

Vandringsled vid kusten.
Utforska vandringslederna kring byn Faro för vackra vyer och kloster som balanserar på klippor vid havet. Foto: Karin Wimark

Kastro

Sifnos vackraste by på promenadavstånd från Apollonia. Byn ligger på en klippa precis intill havet och fästningen gav så småningom byn dess namn: Kastro, som betyder fästning eller borg. Kom till solnedgång och promenera längs den lilla promenadvägen som sträcker sig intill havet. Här finns flera tavernor och barer värda ett besök. Ta trappan ner till stranden Seralia och restaurangen Cantina Sifnos för grekisk fine dining av bästa slag.

Missa inte!

Matlagningskurs, Sifnos – Nus

Befinner du dig på Sifnos får du inte missa restaurangen Nus i Platis Gialos. Här serveras grönt från egen gård och de läckraste friterade potatisar jag någonsin ätit. Vill du lära dig ännu mer kan du bege dig till gården och vara med på en matlagningskurs! Lär dig tillaga traditionella rätter från ön, följ med runt på gården bland odlingarna och lär dig mer om tillverkning av keramik som också är stort på Sifnos.

Tallrikar med potatis, sallad och röror.
Friterad potatis med krämig sås – mums! Restaurangen NUS är värd att lägga på minnet. Foto: Karin Wimark

Madrids 8 hetaste krogar just nu

Stor guide: Stockholms hetaste restauranger


Text: Karin Wimark • 2023-08-17
GreklandRestipsMat och dryckRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen