Annons
Annons
Vy över hus och havet.

Veckans seglats startade på Santorini i Kykladerna. Foto: Karin Wimark

Grekland

Guide till segling i Grekland

Upptäck pittoreska Kykladerna med segelbåt! Vi följde med ett nytt initiativ som fraktar råvaror med segel i Grekland. Här är rutt, tips och stopp längs vägen.

Text: Karin Wimark • 2023-07-07 Uppdaterad 2023-07-07

Seglingsresan

Aegean Cargo Sailing transporterar lokala produkter mellan öar i den grekiska övärlden med segelbåt. Samtidigt välkomnas turister in i besättningen för en kulturell och gastronomisk seglingsresa i det Egeiska havet.

På båten är du en del av besättningen, men det krävs inga förkunskaper i segling. Under dagarna hjälps man åt att fixa frukost, lunch eller middag på båten, om man inte äter på restauranger iland. Rutten anpassas efter leveranser och beställningar, väder och vind och kan komma att ändras. En vanlig seglingsdag är ca 6–8 tim beroende på etapp, så var beredd på mycket segling. Leverans av varor sker oftast i hamnen direkt till producenter eller restauranger men finns det tid besöker man producenterna på gårdar eller restauranger. Prisexempel för 7–10 dagar är från 17 000 kr/person. Då ingår plats på båten, måltider ombord och/eller hos lokala producenter och på restauranger, guidade turer/besök hos producenter på öarna.

Läs också tillhörande reportage om att segla i Kykladerna

Foto: Karin Wimark

Seglingsrutt i Grekland

Vi seglade från Santorini till Aten med stopp på Ios, Sifnos, Antiparos, Paros, Tinos och Syros. Under maj–september finns det 6 olika rutter att välja mellan. Har du inte möjlighet att segla så går det utmärkt att öluffa med lokala färjor i Grekland med företag som Ferries, Bluestarferries eller Seajets.

Äta & dricka

Hotel & Taverna Mersini, Schinoussa

Perfekta lunchstoppet i hamnen på ön Schinoussa. Mersini har en terrass precis intill stranden och för den som vill stolar och bord direkt på stranden. Missa inte bönröran fava och den grillade bläckfisken med citron.

Cantina, Sifnos

Grekisk fine dining i avslappnad och isolerad miljö. Cantina Sifnos ligger vackert belägen på en klippa i viken Seralia. Vision om noll svinn och arbetar cirkulärt med nästan enbart lokala råvaror.

Kalokéri, Antiparos

På huvudgatan i hamnbyn äter och dricker du gott på Kalokéri som drivs av ett hjärtligt grekiskt par. Fokus på lokala råvaror och traditionella rätter i modern tappning. Missa inte det läskande rosévinet från grannön Paros.

Grekiska tavernor finns det gott om på öarna. Foto: Karin Wimark

Bialeti Tavern, Ios

Skippa restaurangerna i hamnen eller i Chora och bege dig inåt landet 15 minuters körning till ­Bialeti Tavern. Det är här lokalborna hänger. Testa lammgrytan och den smakrika moussakan. Avsluta med ouzo och kanske lite grekisk dans?

Kantouni, Santorini

Lämna Santorinis turisttäta byar och ta dig söderut på ön till byn Pyrgos. Mitt på det charmiga torget ligger Kantouni – en genuin grekisk taverna man gärna fördriver många timmar på. Beställ in ett gäng smårätter och dela hejvilt.

Foto: Karin Wimark

3 gastronomiska upplevelser

Vinprovning, Santorini – Hatzidakis Winery

Visste du att man odlat vin på Santorini i tusentals år? Det var vulkanutbrottet som skapade dess unika terroir – rik på mineraler och perfekt för vinodling. På Hatzidakis Winery på södra Thira kan du boka in en vinprovning där du får testa 6–7 viner av bästa kvalitet.

Ostprovning, Ios – Diaseli

Lämna hamnstaden och bege dig upp i bergen på ön Ios. Här ligger Diaseli som bjuder med dig på en rundtur på gården och berättar om osttillverkningen som gått i generationer. Här finns ett välbevarat museum och ett stort vackert träbord där du får prova ett tiotal getostar av olika slag.

Ostprovning på ön Ios i Kykladerna. Foto: Karin Wimark

Matlagningskurs, Sifnos – Nus

Befinner du dig på Sifnos får du inte missa restaurangen Nus! Här serveras grönt från egen gård och de läckraste friterade potatisar jag någonsin ätit. Vill du lära dig ännu mer kan du bege dig till gården och vara med på en matlagningskurs! Lär dig tillaga traditionella rätter från ön, följ med runt på gården bland odlingarna och lär dig mer om tillverkning av keramik som också är stort på Sifnos.

Kuriosa

Santorini (eller Thira som huvudön egentligen heter) lockar turister från hela världen med vackra vita byar klättrande på klippkanten. Mellan populära Fira och Oia sträcker sig en vandringsled längs klippkanten – perfekt för den som vill uppleva öns vackraste vyer. Visste du att Santorinis bördiga marker är perfekta för vinodling? Passa på att gå på vinprovning och gör sedan en utflykt till ön Thirasia, som ger en uppfattning om hur Santorini en gång i tiden var.  


Text: Karin Wimark • 2023-07-07
GreklandRestipsGuidesegling

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top