Annons
Annons
Stenstrand mot berg.

Östra kreta bjuder på stillsamma stenstränder, bergsbyar och modern konst. Foto: Karin Wimark

Grekland

5 anledningar att resa till östra Kreta

Orörda stränder, pittoreska bergsbyar, modern konst och en jättelik palmskog! Här är fem favoriter från östra Kreta.

Text: Karin Wimark • 2023-07-24 Uppdaterad 2023-07-21

1. Modern konst & isolerade hotell

Minos Beach Art Hotel

Östra Kreta är dit du ska åka om du vill få vara ifred. Här väntar boutiquehotell med privata stränder eller klippbad. Minos Beach Art Hotel balanserar mellan Greklands moderna och historiska ådra. Detta är det äldsta hotellet i området Lasithi på östra Kreta med välbevarad arkitektur från 80-talet, små havsnära bungalows och frodig trädgård. Samtidigt drivs här ambitiösa projekt för att främja den moderna konsten i Grekland – och framför allt på ön Kreta. Hotellets ägare Gina Mamadaki etablerade under tidigt 90-tal stiftelsen George och Aristea Mamidakis Foundation med syftet att inspirera och stötta framtida generationers konstnärer genom en skulpturträdgård, aktiviteter för konstnärer och skolor, utställningar och stipendier. Minos Beach Art Hotel är med andra ord inte bara ett hotell – utan ett konstnärshub.   

Precis som det såg ut på Minos Beach Art Hotel på 80-talet – men interiören är renoverad. Foto: Karin Wimark

En morgon snorklar jag till ljudet av fågelkvitter från en installation under havsytan. En annan gör jag solhälsningen intill en jättelik staty föreställandes en person som lyfter en stock. Favoritkonstverket fann jag dock i lobbyn – en vidsträckt skulptur som föreställer ett hjärtas slag under en hel minut.

Under vattenytan väntar en konsert av fågelkvitter för den som lyssnar noggrant. Foto: Minos Beach Art Hotel

2. Upptäck unika öar

Spinalonga & Chrissi

Strax norrut i bukten ligger ön Spinalonga – en vacker ö med ett stort venetianskt fort och ett grymt förflutet. Hit tvångsförflyttades nämligen folk med spetälska från hela Grekland fram till 1950-talet för att leva isolerat resten av sina liv. Ta båten hit från Plaka Marina för guidad tur. En annan ö värd att spana in är Chrissi dit du tar båten från Ierapatra (ca 1 tim). Här väntar ljuvliga vidsträckta stränder – varav en rosa! – och en liten taverna. I övrigt är det promenadstigar och bad som gäller!

Ta båten till ön Spinalonga för en resa i historien. Foto: Unsplash
Här väntar kvarlämningar från den tid då människor tvångsförflyttades hit för att leva sina sista dagar. Foto: Unsplash

3. Strandfrossa

Plaka, Kolokitha & Vai

Plaka är en fiskeby i Mirabellobukten med ett behagligt tempo, en ljuvlig stenstrand intill turkost vatten och ett gäng fisk- och skaldjursrestauranger som enligt rykten är de bästa i området. Slå dig ner på någon av serveringarna vid Plakastranden eller hyr en solstol. Strax innan Plaka ligger byn Elounda varifrån det är en halvtimmes promenad till stranden Kolokitha som ligger på en halvö i bukten. Här råder ingen kommers, och vattnet är kristallklart. Vai är en vykortsperfekt strand längst bort i öst norr om Palekastro, ligger omgiven av en palmskog och har varit stand-in för filminspelningar som ska föra tankarna till Karibien.

Stranden Plaka är stillsam och fridfull med turkost, klart vatten. Foto: Karin Wimark
Längst bort i öst ligger stranden Vai, känd för sin jättelika palmskog! Foto: Getty Images

4. Roadtrip till bergsbyarna

Kritsa & Kroustas

Hyr en bil eller vespa och upptäck bergsbyarna ovanför Agios Nicholaos. Bergsbyn Kritsa har trånga små gränder att virra bort sig i och är känt för sin vävkonst. Beundra vackra broderier som säljs i små butiker och åk sedan vidare till Kroustas för en schyst lunch på tavernan Xatheri. Här bjuds det på traditionella rätter utan krusiduller som avnjuts tillsammans med lokalborna precis intill den blomstrande huvudgatan. Missa inte yoghurten med inlagda citroner till dessert.

Slå dig ner på något av de kaféer som finns i bergsbyn Kritsa. Foto: Karin Wimark

5. Agios Nikolaos

Stillsam kustort

Den mysiga kuststaden Agios Nikolaos är en mix av det mesta. Här väntar en hamn med charmiga fiskebåtar, pittoreska gränder, lagunen Volismeni som ligger mitt i stan och eleganta modebutiker varvat med små delikatesshoper. På 60-talet blev staden känd med världen då den upptäcktes av filmregissörerna Walt Disney och Jules Dassin. Ta trapporna till toppen av lagunen och slå dig ner på något av kaféerna med bästa utsikt. Missa inte lokabornas favoritrestaurang Gioma Meze. Sist men inte minst, se till att besöka Agios Nikolaos en dag när kryssningsfartygen inte har lagt till. Upplevelsen är som dag och natt!

Botanisera i staden Agios Nikolaos. Foto: Getty Images

Text: Karin Wimark • 2023-07-24
GreklandRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen