Annons
Annons

Östra delen av Kreta är en av greklandsexpertens favoritplatser i Grekland. Foto: Markus Olsson/Mitt Grekland

Grekland

10 guldkorn i Grekland – byar, öar & städer

Få kan Grekland så bra som Markus Olsson. På sajten Mittgrekland.se tipsar han om allt som har med landet att göra. Vi bad honom välja ut sina absoluta favoriter!

Text: Helle Kikerpuu • 2023-06-08 Uppdaterad 2023-06-08

1. Ioannina

Härlig weekendstad

Provinshuvudstad i regionen Epirus intill sjön Pamvotida. Omgiven av berg och med en vacker bebyggelse och slott gör det till en riktigt skön weekendstad i nordvästra Grekland. En tur till ön som kort och gott kallas Nissos (= ö på grekiska) är ett måste när du är i Ioannina. Med en båtresa på cirka 15 minuter når du en förtrollande plats långt bortom stadens larm och myller. Resan kostar bara två euro enkel väg och du får dessutom njuta av utsikten med en härlig stämning över Ali Pasha moskén i slottets citadell och Ioanninas siluett vid Pamvotidas västra strand.

Halvö med hus och frodig grönska.
Upptäck Ioannina i nordvästra Grekland. Foto: Getty Images

2. Naxos

Bästa stränderna

Naxos var en av de första öarna jag besökte i Grekland och efter alla dessa år är det fortfarande en favorit med i mitt tycke Greklands bästa stränder och vandring. Att vandra på Naxos är smidigt och att erövra berget Zas (Zeus) och njuta av utsikten från Kykladernas högsta topp, 1 004 meter över havet, innebär en inte alltför stor ansträngning. Avsluta vandringen med en lunch under de magnifika trädkronorna på torget i byn Filóti.

Läs också: För mer greklandstips kolla in Markus Olssons mittgrekland.se

Läs också: Greklandsexperten om maten, människorna & öarna

Hamnen i Naxos i Grekland.
Naxos är en idyll för såväl vandraren som strandälskaren. Foto: Unsplash

3. Östra Kreta

Bästa maten

Östra Kreta bjuder på totalt lugn, fin vandring och kanske de bästa smakerna du kan hitta i Grekland. Intill Hiona Beach ligger en fiskrestaurang som heter Hiona Seafood Restaurant med sittplatser i princip ute i havet. Rätterna är utsökta och mina absoluta favoriter där är räkor i ouzosås och den svarta risotton med minibläckfiskar. Jag stannade kvar på restaurangen bra länge, hade jag fått bestämma hade jag suttit kvar där än idag. Galet god mat kombinerat med ett vackert landskap och ett intensivt blått hav. Vad mer kan man begära?

Läs också: Kreta – bortom trängseln på östkusten

Par sitter vid bord intill havet.
Avkoppling på östra Kreta. Foto: Markus Olsson

4. Leros

Okänt guldkorn

Denna ö i Dodekaneserna, nära turkiska Bodrum, var förra årets stora begivenhet. Jag cyklade runt ön på en elcykel och njöt av otroligt klart vatten, en rik historia och en fantastisk matkultur. En av Leros sevärdheter är kapellet Agios Isidoros som ligger strax utanför byn Kokkali på Leros västkust. Kapellet är byggt på en klippa som är sammanlänkad med Leros genom en gjuten brygga och det känns nästan som att du vandrar på vattnet på vägen ut till kapellet. Det finns flera legender kring kapellet, en av dem är att ikonen av Agios Isidoros, som nu förvaras i kapellet, fångades i nätet av en fiskare som enbart hade en hand. När ikonen räddades från havet var hon så glad att hon lovade att uppfylla en önskan. Fiskaren önskade sig då en andra hand. För att visa sin tacksamhet byggde fiskaren kapellet Agios Isidoros på den plats där han fiskade upp och räddade ikonen.

Vy över vita hus och berg.
Hyr en cykel och utforska ön Leros. Foto: @laurismarryretsina

5. Aten

Svår att tröttna på

Jag tröttnar aldrig på Aten med hennes blandning av nytt och gammalt, olika kulturer och med bara en spårvagnstur når du Atens riviera för sköna bad. En favoritbar som jag alltid besöker när jag är i Aten är Brettos som är Atens äldsta destilleri och ligger i stadsdelen Plaka. Där har det legat sedan 1909 och varken inredningen eller recepten på brygderna har ändrats mycket sedan dess. Här sitter du vid solida bord med de tunga ekfaten placerade längs ena väggen. Ljuset är alltid dämpat men istället lyser de färggranna likörflaskorna upp lokalen och skapar skarpa siluetter av personalen bakom bardisken. Om det är någonstans du ska dricka ouzo så är det här. Ouzo Gold är mitt livselixir och har en intensiv anismak, aromer av masticha och andra grekiska örter med en lång eftersmak.

Läs även: Aten på liten budget – upptäck den grekiska metropolen

6. Agistri

Bästa moussakan

Jag har ofta avslutat mina resor på denna gröna, lugna ö som inte är mer än 14 kvadratkilometer stor och ligger bara 55 minuter bort från myllret och dieselångorna i Atens största hamn Pireus. Här finns ett avskalat lugn och ett otroligt klart vatten med variationsrika stränder. Jag har rest till Grekland sedan 2004 och jag kan garantera att jag aldrig har ätit en sådan god moussaka som på Hotel Theris restaurang i Megalochori. Och då har det ändå blivit en hel del moussaka genom åren. Hotellet har lyckats knyta till sig öns bästa kock och det återspeglas verkligen i varenda liten beståndsdel som moussakan består av.

7. Sikinos

Kykladisk dröm

Jag gillar små öar och Sikinos, som ligger nära ön Ios i Kykladerna, är en av dem med fantastiskt fina vandringsleder och en huvudby som är som en dröm. Huvudbyn är egentligen två byar som har vuxit ihop, Chorio och Kastro. Båda byarna är fantastiska exempel på kykladisk byggnadsstil av vita sockerbitshus med blå detaljer, små smala stenlagda gränder som snirklar sig fram mellan husen och de mest fantasirika lösningarna på konstruktioner. Om Kastros vardag är stilla med några tavernor, ett par kaféer, en bank, läkare, bageri och en minimarket så är Chorios vardag om möjligt ännu mer stillsam för här finns ingen kommers alls utan enbart en påtaglig stillhet.

8. Anafi

Magisk vandring

Mina vandringsskor har avlagt många mil bland de grekiska öarna men vandringen till klostret Kalamiotissa tillhör en av de absolut vackraste jag hittills har gjort. Klostret Kalamiotissa ligger högst uppe på berget Kalamos och enda vägen dit är vandringsleden ifrån Zoodocho Pigi-klostret. Leden är delvis krävande men jag lovar att vandringen är värd all möda. Utsikten är bland det mest magiska jag har varit med om. Det gäller att inte vara höjdrädd när du är där uppe för längs klostrets ena sida stupar det rakt ner i det djupa Medelhavet. Klostret i sig är tyvärr låst och består av en mindre kyrka och några munkceller med anor ända från 1715. Att man inte kan komma in i kyrkan kan jag känna är av sekundär betydelse för det är nästan enbart för utsiktens skull du vandrar upp hit. Anafi ligger i södra delen av ögruppen Kykladerna.

Utsikt från restaurang över havet och öar.
Storslagna vyer på Anafi. Foto: Markus Olsson/Mitt Grekland

9. Donoussa

Avkopplande paradis

Det är inte alla huvudbyar ute på öarna som har begåvats med bra stränder men en by som har förärats med en riktig praktstrand är Donussas huvudby Stavros. För mig är det här paradiset. Sanden är alldeles mjuk och gyllene och havet går i samma nyans som en påse Vicks Blå. Intill stranden finns några höga träd där en bar gömmer sig under grenverket. I högtalarna rullar jazzversioner av moderna poplåtar ut, hamburgarna är enkla och ölutbudet utlovar inhemska sorter. Donoussa är en avkopplande och prestigelös ö. Det är lätt att trivas här och likaså på stranden som Stavros erbjuder. En av mina absoluta favoriter!

Båtar i kristallklart vatten.
Opretentiöst och avkopplande på Donoussa. Foto: Markus Olsson/Mitt Grekland

10. Sifnos

Vandring och pizza

En av alla öar med riktigt bra vandringleder och magiska stränder. Här brukar jag bo i hamnbyn Kamares och vandra upp på berget intill med en magisk utsikt över byn och havet. Det är inte ofta jag frångår det grekiska köket när det kommer till matintag på mina resor men en dag lockade ett vänligt leende hos en kypare till otrohet. Jag beställde in en pizza. Jag njöt länge vid det grönmålade bordet i skuggan av pergolan. En pizza med fyra olika ostar, rökt skinka, tomater och frasig, tunn botten smekte min strupe som den vänaste hand och där och då blev den godaste pizzan funnen! I Grekland. På Sifnos. I Kamares. På restaurang Da Claudio.

By intill berg och hav.
Bergiga Sifnos bjuder på bra vandring och god mat. Foto: Unsplash

Läs också: Öluffarens guide till Kykladerna – tips inför en grekisk öluff

Läs också: Zakynthos och Kefalonia – jakten på barndomens strandparadis


Text: Helle Kikerpuu • 2023-06-08
GreklandRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen