Annons

FOTO: T.v.: L Hapsis. T.h.: GNTO Archive

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Grekiska Statens Turistbyrå
Grekland

Upptäck Greklands näst största ö – 4 platser bortom turistparadisen

Turkosskimmrande vatten, vitmålade stenhus och lugn atmosfär – här är de undangömda besöksmålen på Greklands näst största ö Evia.

Text: • 2023-06-21 Uppdaterad 2023-08-23

Evia – Greklands största ö

Vackra Evia är Greklands näst största ö och östra Medelhavets tredje största. Den ligger nära Prefekturen Attika och liknar fastlandet i sin karaktär tack vare närheten dit med sina två broar – den moderna, hängbron och den äldre, lägre – som båda sammankopplar ön med fastlandet, länkar den till Greklands fastland som även kallas ”Sterea Ellada”.

Huvudporten till ön och Evias främsta stad heter Chalkida och ligger bara 80 kilometer från Aten. Staden ligger på bägge sidor om Euripus sund och är ett populärt resmål bland atenare som vill komma bort från huvudstaden.

Staden är särskilt känd för tidvattenfenomenet vid Evripos, där vattenriktningen snabbt förändras sjätte timme, vilket skapas av månens dragning. Den är även känd bland fans av bungyjumping som hoppar från Evripos hängbro.


Aidipsos – avkopplande spaparadis

Aidipsos är en berömd semesterort, som tar emot cirka 40 000 turister under sommaren. Området är populärt för sina termiska spabad som bland annat Aristoteles och Plutarchus brukade besöka. Idag finns det mer än 80 termiska källor här med temperaturer från 28°C upp till 86°C. Dessa källor hjälper sjukdomar som artrit och sägs även behandla gynekologiska sjukdomar bland kvinnor och sexuell dysfunktion bland män. Regionen Aidipsos ligger den 111 kilometer nordväst om Chalkida (via Limni-Rovies). Du kan också ta dit till Aidipsos med färja från Arkitsa, Fthiotis.


Limni – natur- och gastronomiska upplevelser

Limni, som betyder sjö på grekiska, är namnet till trots ingen sjö utan en liten strandnära stad 33 kilometer söder om Aidipsos. Sitt namn har den fått från den antika staden Elymnion som tros ha legat på samma plats som dagens Limni och enligt den grekiska mytologin gifte sig dessutom Zeus och Heras här.

Limnis vackra naturlandskap, de lokala delikatesserna och utsikten över Euboiaviken som kombinerar berg och hav är precis vad man behöver för en lugn semester.


Limni. FOTO: GNTO Archive


Pefki – Evias vackraste solnedgångar

Byn Pefki ligger 28 kilometer, eller 30 minuters bilkörning, nordöst om Aidipsos – mittemot golfströmmen. Byn är byggd i ett vackert landskap med tallar som når ända ner till havet och med utsikt över en av de vackraste solnedgångarna i hela Evia. Här kan du njuta av härliga dagar, men du kan även enkelt ta dig till både Skiathos och de andra öarna i Sporaderna och fortsätta ditt grekiska äventyr.

Mysiga byn Pefki. FOTO: GNTO Archive

Här kan du läsa mer om Evia och vad du kan upptäcka på ön!


Text: • 2023-06-21
GreklandPartnerGrekiska Statens Turistbyrå

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen