Schweiz

Världsdel: Europa · Huvudstad: Bern · Valuta: schweizisk franc · Invånare: 7 523 934 ·Tidszon: UTC+01:00 · Statsskick: förbundsrepublik · Hemsida: http://www.myswitzerland.com

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Schweiz är ett av världens rikaste länder, och rikedomen visar sig inte bara i landets medelinkomst och de väl tilltagna priserna. Även vad gäller vacker natur – höga alptoppar, gröna fjällhedar och stilla sjöar – lever det lilla landet i överflöd.
Det finns många klicheer kring Schweiz – gökur, choklad, alpflickan Heidi och hemliga bankkonton är bara några av dem. Det är sant att Schweiz är ett renligt land och ibland så vackert att det nästan känns som man befinner sig i ett vykort. Men att Schweiz skulle vara tråkigt och konservativt är långt ifrån sanningen.
Besök till exempel landets största stad Zürich och du finner en modern, kosmopolitisk metropol som har minst lika många klubbar och designbutiker som bankkontor.
 
Speciellt med Schweiz är hur så många olika språkkulturer samsas i den lilla nationen. Tyska talas av en klar majoritet, men i västra Schweiz är franska det dominerande tungomålet. I söder talar många italienska och i öster finns Europas enda rätoromanska minoritet. Bara  cirka en procent av befolkningen talar rätoromanska men språket har ändå fått status som ett av landets fyra officiella språk.
 

Läsning om Schweiz