Australien

Australien

Världsdel: Oceanien · Huvudstad: Canberra · Valuta: Australisk dollar · Invånare: 22 662 479 ·Tidszon: UTC+08:00 · Statsskick: Konstitutionell monarki · Hemsida: http://www.australia.com/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Det är lätt att resa i Australien, lätt att komma natur och landets unika fauna nära, enkelt att ansluta sig till en dykarskola, snorkla, lära sig vindsurfa, prova viner på vingårdar, köra jeep i öknen och äta billig mat.

Uttrycken "no worries" och "g'day mate" är inte bara något som textas på souvenirer, utan är vanliga fraser i vardagen. Australierna älskar friluftsliv och utstrålar hälsa. Syns de inte bredvid turisterna i de många nationalparkerna eller på stränderna, sitter de gärna i trädgården med en iskall öl och en välgrillad köttbit.

Australiens yta är nästan lika stor som hela USA:s, men bara drygt 20 miljoner befolkar den jättelika ön. Nio av tio australier är storstadsbor. Sydney är störst med drygt fyra miljoner invånare, men det är lilla Canberra med sina 360 000 invånare som är huvudstad. Stora delar av landet är öde och en biltur genom landet kan påminna om en västernfilm med små städer där en lokal saloon dyker upp längs dammiga vägar. En annan liknelse är: det är ju så här det ser ut på planeten Mars.

De norra delarna är tropiska, de inre är ökenlika. Och det sägs att om man besöker Melbourne, som ligger längst söderut, kan man uppleva fyra årstider på en dag.

Läsning om Australien