Annons
Annons
Mona Museum i Hobart Australien

Tasmaniens huvudstad Hobart sitter på en konstskatt utan like – kolla in Mona! Foto: Mona/Jesse Hunniford

Australien

Världens coolaste konstmuseum finns på Tasmanien

Tasmanska djävulen, Australiens bästa viner, vildmarken och en fantastisk östkust är orsaker nog att besöka Tasmanien i Australien – men ett besök på Mona är ett absolut måste!

Text: Helle Kikerpuu • 2022-12-29 Uppdaterad 2022-12-29

Mona är förkortning för Museum of Old and New Art. Ägaren David Walsh grundade museet 2011 efter att ha stängt sitt tidigare museum Moorilla Museum of Antiquities. Renoveringar för 75 miljoner dollar och voilá.. MONA. Här finns 400 av David Walshs privata samling samt tillfälliga utställningar. Ja, han är snuskigt rik och har gjort sig en förmögenhet på att utveckla ett spelsystem för att satsa på hästar och annan sport.

När David Walsh grundade MONA var tanken att all galen och på sina håll illa omtyckt konst skulle få plats, vare sig publiken tycker om det eller ej. Bland annat har t.ex. Gilbert & George haft en utställning på MONA. Deras tryckta bilder föreställande avföring och kors blandat med vapen och brittiska kungahuset är både politiskt, äckligt och intressant på ett underligt sätt.

Vi tar museets militärmönstrade katamaran från hamnen i centrala Hobart till museet. På däck står får uppställa längst relingen som sittplatser, en vitmålad ko blickar ut över aktern medan folk sippar på bubbel och öl från baren. Under resan får man en kort guidad tur från högtalarsystemet som berättar om Hobart och omgivningen vi passerar. David Bowie nämns i informationsbladet på en rad ställen och man får en uppfattning om grundarens inspiration och smak.

Bästa sittplatsen ombord katamaran på väg till Mona i Hobart. Foto: Helle Kikerpuu
Ta katamaranen till Mona. Foto: Mona/Stu Gibson

Väl framme vid museet, som påminner om fängelseön Alcatraz, ringlar sig 99 trappsteg upp till ingången. Här börjar redan ”the mind game”. Varför 99 trappsteg? Jag kom att tänka på en viss Jay Z låt – 99 problems. Eller var 100 trappsteg förutsägbart och tråkigt? Why oh why?

Ett par spegeldörrar öppnar sig och mitt i huset finns spiraltrappan ner i valvet. Fasaden av bergväggar utan fönster är mystisk och lokalerna känns som en labyrint. Tre våningar av konst väntar på att utforskas. Vi får varsin Iphone med hörlurar – en personliga audioguide med information och intervjuer med konstnärerna. Det är en rätt bisarr upplevelse. Allt som man normalt pratar om direkt vid konstverket fick vänta tills efteråt – det fanns helt enkelt för mycket att förundras över! Efter tre timmar pratar jag för första gången med min kille. Vad tyckte han? Hade han sett den där? Visst var det där äckligt eller coolt?

Dolt konstmuseum i underjorden. Foto: Mona/Rémi Chauvin
Vilken väg skulle du ta? Foto: Mona/Jesse Hunniford
Konst som får en att stanna upp. Foto: Mona/Jesse Hunniford
Till och med museets restauranger och barer bjuder på interaktiv konst – i sfären får man en vara med om en spexig ljusupplevelse. Foto: Mona/Jesse Hunniford

Vi diskuterar konsten över varsitt glas bubbel vid baren framför bergsväggen och tar oss sen upp till nästa våning. Här finns en artificiella mage som bearbetar riktig mat från kafét och restaurangen. De mest groteska lukterna utsöndras i processen och jag tar två snabba foton och springer vidare. Vad ville konstnären med detta? Påminna oss om vad vi äter? Få in maten i konstvärldens fina salonger? Jag scrollar i min Iphone för svar på mina frågor.

Överallt finns fantastiska konstverk som förundrar och fascinerar. När jag kommer upp och ut i solskenet är jag alldeles yr. Vi förlänger vår vistelse och bokar om båtturen hem för att hinna med ett besök på restaurangen där de serverar en fantastisk tapas med deras lokala vin som endast säljs i Hobart.

Summan av kardemumman. MONA är ett museum man bara måste besöka!

För öppettider och entrépriser besök mona.net.

Våning efter våning fylld med konst på Mona i Hobart! Foto: Mona/Jesse Hunniford
Hit ner når inte ljuset! Foto: Mona/Leigh Carmichael
Ett glas skumpa till konstupplevelsen. Foto: Helle Kikerpuu

Text: Helle Kikerpuu • 2022-12-29
AustralienKonst och kulturRedaktionens favoriterTasmanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen