Annons
Annons
Sydney

Sydney har stränderna, operahuset och så mycket mer – men kolla in de här tre sköna stadsdelarna. Foto: GettyImages

Australien

3 heta stadsdelar i Sydney att upptäcka

Operahuset och Bondi Beach i all ära, men Sydney har så mycket mer att erbjuda. Vi listar tre stadsdelar med bra mat, vintage och stammis-favoriter.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-01-10 Uppdaterad 2023-01-12

Newtown

Studenthäng och happy hour

Från den central stationen Wynyard Station tar det cirka en kvart till stadsdelen Newtown som de senaste åren blivit något av den hippa förorten – tänk ett australiensiskt Brooklyn med vintagebutiker i vart och varannat hörn, schysst mat (många veganska alternativ) och några av stadens bästa kaffebarer. Vid Victoria Park ligger Sydneys universitet vilket betyder att området kryllar av studenter och en hel del budgetvänliga ställen.

Längs med Enmore Rd och King Street finns mängder av restauranger, barer och butiker att kamma igenom. Det är vid ”happy hour”-tiden som Newtown verkligen vaknar till liv. Riktigt väl framskakade cocktails finns på Fortunate Son medan Young Henrys har hantverksöl och chill atmosfär. Beställ en surdegsmunk på Comeco Foods som erbjuder riktigt god japansk och vegansk mat. Är man laktosfrälst vallfärdar man, likt många andra ostälskare, till The Stinking Bishops för schysst vin och ost.

I den angränsande stadsdelen Marrickville finns massvis med härliga ställen. På bagerierna Juniper and Rye Bakehouse och White Rabbit Marrickville finns riktigt bra bröd, fika och lunch.

Paddington

Charmigt bortom turiststråken

Vill man inte bo på hotell mitt I smeten kan man passa på att hyra en lägenhet i vackra Paddington och leka vardagsliv bland lokalborna. Här radar de pittoreska viktorianska husen upp sig och runt femvägskorsningen Fiveways Paddington finns kaféer och vinbarer, bröllopsbutiker och gallerier. Inta frukost på Juniper Café & Bar och beställ en smashed avocado och mandelcroissant.

På huvudgatan Oxford Street finns restaurangen 10 William Street med italienska viner och perfekt pasta, men är man bara ute efter viner finns Wine Library där ”happy hour” bjuder på 20 dollars karaffer. På smågatorna runt omkring finns mängder av småbutiker, men William Street är den absolut bästa, men också dyraste, med allt från hattaffärer och parfymer till jeansbutiker och smycken.

Vackra Paddington huserar såväl bostader som krogar, butiker och kaféer. Foto: GettyImages

Surry Hills

Australiens foodiehub

Från Sydneys centrala delar kan man promenera till Surry Hills – det tar cirka 30 minuter! Vill man hellre ta kollektivtrafiken hoppar man på spårvagnslinjen L2 Randwick till Circular Quay. Stadsdelen huvudgata där det mesta finns är Crown Street.

Surry Hills beskrivs av många som inte bara stadens bästa mathub, utan Australiens absoluta foodiedestination. Här florerar kök från hela världen och allt ifrån gelato och kaffe till japansk omakase och vedugnsbakad pizza håller världsklass. Gällande pizza, spana in D.O.C. Pizza & mozzarella bar. Japansk? Sätt kurs mot Izakaya Fujiyama. På Spice I Am serveras man en otroligt god thailändsk mattradition som bevarats av ägarens mamma.

Brunch är jättestort i Surry Hills och det finns att välja mellan. På Ovo Cafe äter man brunch med en brasiliansk touch. En riktigt schysst kvartersfika hittar du på Bourke Street Bakery.

Är man ute efter bra musik, film och böcker får man inte missa Title där LP-skivor och litteratur fyller hyllorna.

Välj och vraka mellan bröd på Bourke Street Bakery. Foto: Samuel T/Unsplash

Text: Helle Kikerpuu • 2023-01-10
AustralienRedaktionens favoriterSydney

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen