Annons
Annons
Margaret River är uppstickaren med såväl surf som vin och vandring.

Varför trängas på östkustens surfspots när man kan surfa i väst? Margaret River är uppstickaren med såväl surf som vin och vandring. Foto: Unsplash, Getty Images

Australien

Margaret River – Australiens hemliga vin- & surfmecka

Vingårdar, surfing och orörda vandringsleder intill sagolika stränder. Margaret River i sydvästra Australien är det hippa friluftsmeckat att lägga på minnet!

Text: Karin Wimark • 2022-09-25 Uppdaterad 2022-09-25

Så snart vi kör in i regionen Margaret River sjunker axlarna. Vinrankor kantar vägarna och de kilometerlånga stränderna breder ut sig intill turkost vatten. Margaret River brukar kallas för ett mini-Provence med sina över 150 vingårdar med premiumviner men här finns dessutom välkända surfvågor och sagolika vandringsleder. Dessutom ligger området endast tre timmar med bil från västkuststaden Perth, vilket gjort den till en favorit för västkustborna. Idag är regionen en hipp weekenddestination något som inte minst märks då man strosar genom den lilla staden Margaret River bland hippa caféer och butiker så som Riversmith Café med tillmötesgående baristor och ljusa välkomnande interiör liksom klassikern Margaret River Bakery. Varje år anordnas dessutom matfestivalen Gourmet Escape med måltider, vinprovningar och event.

Vidsträckta stränder och inte en människa så långt ögat kan nå. Inte en ovanlighet i Margaret River. Foto: Karin Wimark

Vingårdar och surfing

Missa inte ett besök på vingården Vasse Felix – Margaret Rivers äldsta vingård – vars viner rankas till de bästa i landet liksom vingården Fraser Gallop Estate med sin marmorvita herrgård som sagolikt speglar sig i tjärnen nedanför de böljande kullarna. Håll dessutom utkik efter events på vingårdarnas hemsidor och spana efter bruna skyltar vid vägkanten som välkomnar till drop-in-besök. Besök Yallingup, staden som sedan 20-talet lockat surfare från hela världen där man får känna på surfvibbarna ordentligt. Här är måttot ”Är det bra vågor så byggs inga hus” och surfingen har alltid prioriterats högst.

Visste du att några av Australiens bästa viner produceras i Margaret River? Kryssa mellan vingårdarna och testa själv! Foto: Karin Wimark

Kustvandring och jätteträd

Vandringen Cape to Cape Track sträcker sig dryga tolv mil längs med kusten och är en drömvandring för den som älskar tystnad, stupande klipplandskap, vilda vågor och karg natur. Leden går genom nationalparken Leeuwin-Naturaliste som inte bara lockar vandrare utan också klättrare och surfare. För storslagna vyer och en dagsetapp, utgå från Conto Campin Park och bege dig norrut. Inte långt bort ligger också Boranup Karri Forest med sina jätteträd som tornar upp sig 60 meter över marken och för tankarna till den amerikanska jätteträden i Reedwoodskogen. Att vandra under trädkronorna får en att känna sig som Nils Karlsson Pyssling. Missa inte de kalkstensgrottor som finns utspridda i området.

Gör dig redo för jättelika träd om du besöker sydvästra Australien. Foto: Unsplash

Text: Karin Wimark • 2022-09-25
AustralienRestipsRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top