Annons
Annons
Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Australien

Perth: Staden vid världens ände

Lantlig och otämjd. Avslappnad och trendig. Vi tar tempen på Perth, en av världens mest isolerade storstäder.

Text: Karin Wimark • 2019-08-12 Uppdaterad 2021-06-23

De stökiga kvarteren runt den gamla banken i stadsdelen Northbridge sjuder av liv. Inne på barerna konkurrerar housemusik med ett stimmigt sorl. Vissa ställen är hetare än andra. För att komma in på den nyöppnade, färgsprakande minigolfklubben Holey Moley är det väntelista på flera månader. Populär är också utomhusbiografen på taket till ett parkeringshus. Där hörs Julia Roberts stämma över saccosäcksmysande biobesökare. I fjärran sticker skyskrapor ståtligt upp. Bortom dem skymtar Indiska Oceanen. 

Det är svårt att tro att stadsdelen Northbridge för tio år sedan var ett knarknäste med tomma gator efter klockan fem på eftermiddagen. Från bankens tak, numera ombyggd till terrass till boutiquehotellet Alex, blickar vi ut över hustaken. Managern Alan Ford pekar ut kvarter efter kvarter i en stad som är på väg att få en ny identitet.

– Vi försöker inte vara som Sydney, Melbourne eller Brisbane. Perth har vuxit upp till något eget, säger han stolt. 

Utspridd som Los Angeles, folkrik som Barcelonaoch isolerad som få andra storstäder på jorden. Australiens avlägsna metropol Perth skriker inte högst. De flesta som besöker Australien hamnar i tjusiga Sydney, hippa Melbourne eller på de vidsträckta stränderna på guldkusten. Därför är det många som missar den före detta gruvstaden Perth längst borta i västra änden av kontinenten.

– För tio år sedan fanns det knappt några barer eller restauranger här. Centrala Perth låg stendött på kvällarna och hit, till Northbridge, var det ingen som hade en tanke på att gå, säger bartendern Michael Memeo och häller upp ett glas vin och nickar åt mig att smaka.

På vinbaren Shadow är man i full gång med kvällens förberedelser. Några sena lunchgäster strosar ut i folkvimlet på huvudstråket i Northbridge där originella kaféer och butiker ligger på rad. Ett insprängt Chinatown med asiatisk, modern gatumat vägg i vägg med vintagebutiker. Anonyma barer som kräver en hemlig kod döljs bakom färgstarka väggmålningar. 

Michael Memeo lutar sig över bänken och berättar att många lämnade Australien på 1980- och 90-talen för att pröva vingarna i Japan, USA eller Europa. När de sedan flyttat tillbaka var de fyllda av inspiration och kom ofta med nya perspektiv.

Utvecklingen i Perth har sedan dess gått snabbt och de flesta barer och restauranger har bara några år på nacken. Men själv ska han snart lämna den puttrande grytan. Kärleken väntar i New York.

– Jag vet inte om jag är redo att lämna Perth. Här kan man ta en kaffe på morgonen, ett dopp i havet på lunchen och göra en roadtrip till vingårdar på eftermiddagen. Det finns inget bättre ställe att bo på.

Perth: Staden vid världens ände
Holey Moley. Perths hippaste minigolfbana. Foto: Karin Wimark
Perth: Staden vid världens ände
Bartendern Michael Memeo älskar sin mångfacetterade stad. Foto: Karin Wimark
Perth: Staden vid världens ände
Somriga biokvällar mitt i city. Foto: Karin Wimark
Perth: Staden vid världens ände
Att hitta en egen plätt på stränderna i Perth är aldrig något problem. Foto: Karin Wimark

Leederville är en något mer uppstyrd stadsdel där entreprenörsandan osar och gentrifieringen är påtaglig. Trots att ekonomin i Perth under de senaste åren dalat i samband med att gruvindustrin går sämre är det svårt att lägga märke till någon oro hos de avslappnade Perthborna. 

– Vi har sol 365 dagar om Ù?ret, fantastiska stränder och en livskvalitet som få andra städer i världen. Varför klaga? säger Yanni Kailis och sträcker fram en färggrann poké bowl med tonfisk från luckan på fiskhallen Kailis Bros. 

På andra sidan järnvägen reser sig skyskraporna i Perth City. En steril innerstadsdel med moderna byggnader, butikskedjor och en flådig marina där det omtvistade tornet Bell Tower hoppas locka turister till staden. City är ett bank- och finanscentrum med insprängda gågator och stora butikskedjor, men också nybyggda ölhallar och gränder med gatukonst. Dessutom Perths i särklass mest speciella pizzeria.

Vad som i kvällsljuset från gatan ser ut som ingången till en telefonkiosk visar sig i själva verket vara en pizzabar med gangstertema. En smal trappa leder ner till ett trångt och stimmigt mörker utan en millimeter lämnad åt slumpen. Citat ur Rolling Stones-låtar, tidningsurklipp på enarmade banditer, dammiga medicinflaskor, pistoler och sedelbuntar är uppklistrade och inglasade i både golv och tak. Man skulle kunna tro att baren legat här i decennier när den i själva verket öppnat för knappt två år sedan. En spännande blandning av affärsmän, unga grabbgäng och uppklädda festprissar samlas vid små brokiga barbord. En vedeldad ugn går varm, pizzor bärs ut och gindrinkar blandas.

– CNN skrev nyligen att Alfred’s var den coolaste baren i den coolaste staden på södra halvklotet, skryter en tatuerad man i baren.

Perth: Staden vid världens ände
Under de senaste åren har restaurangscenen i Perth boomat. Foto: Karin Wimark
Perth: Staden vid världens ände
Brunchtime! Foto: Karin Wimark
Perth: Staden vid världens ände
Bib & Tucker, populärt strandhak i Fremantle. Foto: Karin Wimark
Perth: Staden vid världens ände
Cottesloe kallas också för Perths gräddhylla. Här blickar lyxiga, privata bostäder ut över stadsdelens vita sandstrand. Foto: Karin Wimark

Den vackra kusten är Perthbornas stolthet. Stränderna sträcker sig från frispråkiga Fremantle i söder till gräddhyllan Cottesloe och marinan Hillary i norr. Följande morgon kryssar vi fram längs kusten förbi surfare, soldyrkare och motionärer. På fiskrestaurangen Clancy’s avslappnade träveranda vid City Beach äter vi krispiga bläckfiskringar. 

Lite längre bort slår ett gäng akrobater volter i stekande sol. Sommaren i Perth har precis kickat igång. Men ännu har inte loven börjat. Stränderna ligger därför öde hela dagen fram tills skolorna slutat och kontoren stängt.

Efter att ha utforskat det ännu kyliga havet och soltorkat till underhållningen av ett gäng envisa surfare som kastar sig runt i vågorna åker vi vidare söderut. Havets salta vindar svalkar skönt genom rutan på bilen och det blir allt lättare att förstå varför Perth-borna älskar sin stad. Vi slickar den tre mil långa kusten tills vi når lyftkranarna i fjärran och stannar till för helgens sista stopp: Fremantle.

Perth: Staden vid världens ände
När sommaren i Perth kickar igång är stranden den självklara mötesplatsen. Vid populära City Beach övar ett kompisgäng akrobatik i den stekande solen. Strax intill serveras fisktacos på den färgglada och avslappnade restaurangen Clancy’s. Foto: Karin Wimark
Perth: Staden vid världens ände
Foto: Karin Wimark
Perth: Staden vid världens ände
I trendiga Leederville hittar man udda butiker och hippa restauranger. Foto: Karin Wimark
Perth: Staden vid världens ände
Sunday session på Little Creatures. Foto: Karin Wimark
Perth: Staden vid världens ände
Mikrobryggerier och kallbryggt kaffe i bohemiska Fremantle. Foto: Karin Wimark

Frispråkiga Fremantle har en oklar relation till Perth. De flesta jag träffar kan inte säga om den bohemiska frizonen två mil söder om Perth är ytterligare en stadsdel eller en egen stad. Ett ryck på axlarna. Ett leende. Oavsett vilket, tycks lokalborna älska sitt ”Frio”.

– Det är annorlunda och så mycket mer avslappnat här än i city. Vi dömer inte varandra, berättar en tjej som jag träffar i en av områdets flera designbutiker. 

Till Fremantle kom de allra första bosättarna i början av 1800-talet. Hamnstaden agerade länge inkörsport till Perth och till skillnad från city, där många byggnader revs under 1960-talet, har den äldre arkitekturen i Fremantle bevarats väl. Vi strosar längs historiska kullerstensgator och låter timmarna flyga fram på den lokala hantverksmarknaden.

Framåt eftermiddagen når vi hamnen i tron om att ha pumpat ut det mesta stadsdelen har att erbjuda, men vi har fel. Intill ett jättelikt ölbryggeri är folksamlingen stor. Långa träbord sträcker sig genom den öppna industrilokalen och Sunday Session – västkustens populära söndagsfest – pågår för fullt på ölhallen Little Creatures. En varm sommardag är det inte ovanligt med 3 000 besökare på bryggeriet. 

– Tidigare var allt det här ett krokodilcenter! Men jag föredrar öl, säger killen i baren och tappar upp en lager ur en jättelik öltank. 

Vi minglar ut i lokalen. Festligheterna pågår bekymmerslöst i flera timmar efter att solen har gått ner. Måndagen är en annan historia. Perthborna lever skönt i nuet. 

Fakta Perth 

Vad: Australiens västligaste huvudstad och fjärde största stad. Perth ligger närmare Bali i Indonesien än huvudstaden Canberra på östkusten.

Invånare: 1,9 miljoner.

Tidsskillnad: + 6 tim.

Valuta: 1 AUD = 7 kr.

När: Högsäsong nov–mars med en medeltemperatur på 30 grader.

Halkidiki – äkta känsla i norra Grekland

Guide till Halkidiki

Världens 15 mäktigaste vandringar


Text: Karin Wimark • 2019-08-12
AustralienRestipsPerth

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen