Annons
Annons
St Kilda är en av många avlägsna öar. Foto: GettyImages

St Kilda är en av många avlägsna öar. Foto: GettyImages

Restips

7 av världens mest avlägsna öar

Vill du komma långt långt bort? Ta sikte på någon av dessa avlägsna öar.

Text: Johanna Jackson • 2016-06-20 Uppdaterad 2021-12-13

1. St Kilda-öarna, Storbritannien 

De vilda öarna ligger 64 kilometer från fastlandet och kantas av stupande klippor. St Kilda utgörs av fyra öar där Hirta är den största och är en del av den skottska ögruppen Yttre Hebriderna. Sedan 30-talet när människorna som bodde här evakuerades på grund av hunger och sjukdom bo ingen permanent på St Kilda, men två raser av får och flera sorters sjöfåglar huserar här.

7 av världens mest avlägsna öar
Soay, St Kildas västligaste ö. Foto: Olaf1950 via Creative Commons.

St Kilda är utnämnt till världsarv och är skyddat av National Trust of Scotland, så för att besöka dem behöver man tillstånd. Det är dock inte omöjligt och chartrade båtar tar äventyrare till de ensliga öarna ett flertal gånger om året. Att ta sig hit kan dock bli en turbulent historia – genom kraftiga vågor och stark vind. 

Gamla bosättningar på Hirta. Personerna som bodde här fram tills 30-talet livnärde sig på sjöfåglar, en och en annan potatis samt mjölk och kött från en liten boskapshjord. Foto: GettyImages/JoeGough

2. Kokosöarna, Australien

Om du drömmer om en avlägsen paradisö kan kanske någon av Kokosöarna vara något för dig. De 27 korallatollerna tillhör Australien men ligger över 2 000 kilometer väster om nationen. Det närmsta fastlandet är istället Java – som ligger 1 000 kilometer norr om ögruppen. 

7 av världens mest avlägsna öar
South Island från luften, Kokosöarna. Foto: David Stanley via Flickr/Creative Commons.

Bara två av Kokosöarna är bebodda, tillsammans har de ca 600 invånare, så trängsel är inte något du behöver oroa dig för. Resten av öarna utgörs av atoller i sann Crusoe-anda, långa vita stränder, turkost hav och vajande kokosnötspalmer. Ta sig hit: Direktflyg från Perth. 

7 av världens mest avlägsna öar
Foto: David Stanely via Flickr/ Creative Commons.

3. Björnön, Norge

Björnön eller Bjørnøya fick sitt namn 1596 då upptäcktsresanden Willem Barents angjorde ön och en isbjörn simmade ut och mötte hans besättning. Under åren har ön som ligger drygt 397 kilometer från den norska kusten (och cirka 235 kilometer från Svalbard) varit föremål för bland annat kolutvinning och jaktexpeditioner på valross och björn. Idag bebos ön endast av en handfull roterande människor som sköter om den lokala väderstationen.

7 av världens mest avlägsna öar
Karga Bjørnøya, foto Janno via Creative Commons.

4.  Tristan da Cunha, Storbritannien 

Tristan Da Cunha i Atlanten är världens mest avlägsna bebodda ö. Ögruppen ligger 2 816 kilometer från Sydafrika och för att ta sig hit måste man åka båt i fem dagar. Närmsta samhälle är dock lite närmare – den gamla fängelseön Sankta Helena som ligger 2 430 kilometer bort. 

7 av världens mest avlägsna öar
Världens mest avlägsna plats. Foto: briangratwicke via Flickr/Creative Commons.

Livet på vulkanön är isolerat, här bor endast 242 personer. De största inkomsterna är hummerfiske och försäljning av frimärken. Turismen är måttlig, två rederier forslar hit grupper om 8–40 personer om gången totalt 13 gånger om året. Men för den som är sugen kan det ibland finnas en chans att bli permanent bosatt, för några år sedan sökte ön nämligen efter nya invånare som vill syssla med lantbruk.

7 av världens mest avlägsna öar
Huvudstaden Edinburgh of the Seven Seas. Foto: Michael Clark Stuff via Creative Commons.

5. Påskön, Chile

Den fascinerande Påskön, eller Rapa Nui, är med sina mystiska stenstatyer ett drömresemål för många. Men man åker inte hit om man inte är riktigt hängiven. Den avlägsna ön ligger nämligen 3 600 kilometer från det chilenska fastlandet. Närmsta samhället är Pitcairnöarna, som ligger 2 075 kilometer väster om Påskön.

Det finns cirka 800 stenstatyer, eller moai, på ön. Foto: GettyImages

Det bor bara cirka 6 000 personer på den 25 kilometer breda ön, men varje år kommer nästan 80 000 turister hit, något som tyvärr har lett till att Påskön har problem med både överfiske och nedskräpning.

7 av världens mest avlägsna öar
Vulkanlandskap på Påskön. Foto: Bjørn Christian Tørrissen via Creative Commons.

6. St George Island, USA

Tänkte du att Alaska var avlägset? Fortsätt cirka 500 kilometer västerut mot Ryssland och du kommer till trädlösa St George. Här lever cirka 112 personer som kämpar mot väder, vind och utbredd fattigdom. De har dock sällskap av en stor population av pälssälar och lite mer än 2 miljoner sjöfåglar.

7 av världens mest avlägsna öar
Foto: 176wg via Flickr/ Creative Commons

7. Pitcairnöarna, Storbritannien

Xenofobi, arbetslöshet och få kommunikationsmöjligheter, livet för de cirka 50 invånarna i Pitcairns huvudort Adamstown är inte det lättaste. Men å andra sidan är de fyra öarna i ögruppen som ligger drygt 400 kilometer från det närmsta samhället kanske sinnebilden av paradiset – här väntar frodig djungel och vita sandstränder. 

Pitcairn är huvudön i ögruppen med samma namn. Foto: GettyImages/TheDoe

Pitcairnöarna har ingen flygplats eller hamn för stora båtar. Det har i flera omgångar förts diskussioner om att anlägga en flygplats på ön men öborna själva har inte velat detta då de varit rädda för följderna. Så hur tar man sig hit? Först flyger du till Tahiti där du byter flyg till Mangareva i Franska Polynesien, där hoppar du på en av färjorna som går med några månaders intervall. Efter två dagar till havs är du framme!

Pitcairn lider av avfolkning och söker därför nya invånare. Foto: Michael Dunning/GettyImages

Text: Johanna Jackson • 2016-06-20
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top