Annons
Annons

Mitt i olivlunden står Airbnb:s första bikupehotell. Foto: Airbnb.

Nyhet

Bo i bikupa – världens första ”Air bee and bee”

För att fira Världsbidagen 20 maj har en biodlare i södra Italien öppnat världens första "Air bee and bee". En trästuga byggd som en honungskaka, omgiven av olivträd – och miljontals bin!

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-05-20 Uppdaterad 2022-05-20

Det är den italienska biodlaren Rocco Filomeno som lagt ut vad som är Airbnbs första bi-gård. Huset är nybyggt och står mitt i Roccos olivträdgård, utanför den lilla byn Grottole i södra Italien.

– Det här är första platsen i världen där du kan sova omgiven av binas ljud och doft, och uppleva ”biterapi” på det mest autentiska och naturliga sättet, säger Rocco Filomeno till Airbnb.

Bihuset består av ett rum omgivet av nio bikupor med över en miljon arbetande bin. Huset har byggts av 25 lokala volontärer med medel som samlats ihop via så kallad crowdfunding. Bigårdens hotellgäster bjuds på en bilektion av Rocco – och såklart honung till frukosten!

Den italienska biodlaren Rocco Filomeno – även världens första bikupehotellägare. Foto: Airbnb.
En liten trästuga byggd av volontärer från området i södra Italien. Foto: Airbnb.
Se miljontals bin arbeta från din plats i sängen. Foto: Airbnb.

Världsbidagen infördes av FN år 2017 och finns till för att bevara beståndet av bin i världen. Majoriteten av alla blommor och grönsaker är beroende av bin som sköter pollineringen. Samtidigt håller bina på att försvinna, ungefär en tredjedel av Sveriges 300 arter är rödlistade.

– Om bina försvinner kommer vi rent konkret få otroligt mycket enklare och tråkigare mat på tallriken, och omgivningen kommer bli betydligt mindre färggrann, säger Ola Jennersten naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF.

Boendet bokas hos Airbnb. Alla intäkter går till den ideella organisationen NGO Wonder Grottole som jobbar med att bevara bina.


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-05-20
NyhetRestipsHotell

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen