Annons
Annons
Torres del Paine, i Patagonien. Foto: Istock.

Torres del Paine, i Patagonien. Foto: Istock.

Restips

Episk naturväg planeras i Chile – blir 240 mil lång

Turistrutten Ruta de los Parques ska sammankoppla 17 nationalparker från Kap Horn i söder till Puerto Montt i norr. Samtidigt ska drygt 4,5 miljoner hektar mark – som motsvarar en yta ungefär lika stort som Schweiz – dediceras till nya och redan existerande naturområden.

Text: Johanna Jackson • 2018-01-24 Uppdaterad 2021-06-22

Projektet innebär att fem nya nationalparker skapas samt att redan existerande parker utvidgas. Syftet är att skydda Patagoniens och Eldslandets mäktiga natur, ekosystem och biodiversitet, och att gynna naturturism.

– Det öppnar upp möjligheten för att göra en roadtrip som tar flera veckor i sin helhet, säger Rick Ridgeway, styrelsemedlem i organisationen Tompkins Conservation, som arbetar med att köpa och skänka land till nationalparker i Argentina och Chile, till National Geographic.

Episk naturväg planeras i Chile – blir 240 mil lång

Det gigantiska området rymmer alltifrån snötäckta vulkaner, vilda kuststräckor och lummiga skogar. Som en jämförelse kommer det Routa de la Parkas täcka ett område 5 000 gånger större än Central Park i New York, ­skriver The Guardian. 

Chile är ungefär 460 mil långt och ett av världens mest avlånga länder. Att den nya rutten kommer gå igenom nästan halva landet kanske kan ge en uppfattning om hur storslagna planerna på den nya rutten är.  

– Detta saknar motstycke. Vägen kommer att bli en av de mest kända i världen, säger Kristine McDivitt Tompkins, medgrundare till Tompkins Conservation till The Guardian.

Chile – en resa genom världens mest avlånga land

10 roadtrips du inte får missa i USA

10 klassiska tågresor du måste göra innan du dör


Text: Johanna Jackson • 2018-01-24
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen