Det råder ingen brist på slott i Europa! Foto: GettyImages

Restips

Europas bästa slottshotell

Europa är fullt av fantastiska gamla slott med makalösa historier och kungligt förflutet. Det senaste decenniet har många räddats från förfall och istället förvandlats till sköna, historiska hotell.

Text: Redaktionen • 2013-06-13

Mirambeau, Frankrike

Chateau de Mirambeau

Det här slottet har varit med om tuffa tag genom åren. Från 1000-talet och framåt var det konstant utsatt för attacker och bytte regelbundet ägare mellan fransmän och engelsmän. Till slut landade det i fransk ägo och den gotiska byggnad som vi ser idag blev klar 1570. År 2002 blev slottet hotell och stoltserar idag med 22 rum samt ett cognatheque, ett ­konjaksrum. Läget är perfekt mellan Bordeaux och Cognac.

Europas bästa slottshotell
Chateau de Mirambeau

Salzburg, Österrike

Schloss Fuschl

Detta slott är vackert beläget vid sjön Fuschl i området där Sound of Music utspelar sig. Slottet från cirka 1450 byggdes som jaktstuga och sommarnöje åt ärkebiskopen av Salzburg. Under 1950-talet spelades filmen Sissi – den unga kejsa­rinnan in här, baserad på den omåttligt populära kejsarinna Elisabeth av Ù?sterrike-Ungerns liv. Slottet blev hotell 2006 efter en lång renovering. Mozarts hemstad Salzburg ligger på 30 minuters utflyktsavstånd.

Europas bästa slottshotell
Schloss Fuschl

Cheshire, Storbritannien

Peckforton Castle

“Det största och mest skickligt byggda gotiska slottet som existerar just nu”. Så beskrevs Peckforton Castle 1858. Ägarna, familjen Tollemache, bebodde slottet i generationer fram till 1939, vilket var sista gången som slottet var ett privat hem. Under andra världskriget uppläts slottet som barnsjukhus. Under 1970- och 1980-talen spelades en rad filmer in här, bland annat Robin Hood och Doctor Who. År 1988 konver­terades slottet till lyxhotell.

Europas bästa slottshotell
Peckforton Castle

Hofgeismar, Tyskland

Dornröschenschloss Sababurg

Det här slottet lär vara förlagan till Törnrosas slott i bröderna Grimms saga om den sovande skönheten. Slottets namn, Dornröschen, betyder just Törnrosa, men namnet får erkännas vara något av efterkonstruktion. Detta medeltida slott är ett av få där datumet noterats för dess uppförande, nämligen den 13 april 1334. Slottet tjänade som jakt- och sommarnöje under 300 år och var skådeplats för många extravaganta kalas.

Europas bästa slottshotell
Dornröschenschloss Sababurg

Clare, Irland

Dromoland Castle

Dromoland är ett av Irlands mest berömda slott och dess historia är nära förknippad med ätten O’Brien, som har ägt och huserat på slottet i generationer sedan 1400-talet. År 1962 tvingades Donough O’Brien sälja slottet på grund av ekonomiska svårigheter, men byggde istället Thomond House på en kulle med utsikt över slottet. Slottet köptes av en amerikan med irländska rötter och ­konverterades till lyxhotell. ­Restaurangen Earl of Thomond har en stjärna i Michelinguiden.

Europas bästa slottshotell
Dromoland Castle.

Läs även:


Text: Redaktionen • 2013-06-13
RestipsListor

Scroll to Top