Annons
Annons
Kristian Lindquist, Mikael Persson

Kristian Lindquist, Mikael Persson

Restips

Fantastiska fotbollsarenor

Glöm Vångavallen, Gamla Ullevi och Idrottsparken i Norrköping. Fotboll är bäst utomlands. Här är arenorna som är värda ett besök – inte främst för fotbollen som spelas där utan för atmosfären, historien eller publiken.

Text: Kristian Lindquist • 2006-09-04 Uppdaterad 2006-09-04

1) Inönustadion, Istanbul

Istanbul bjuder på fotbollsvärldens kanske häftigaste utsikt. Spelar det svartvitrandiga hemmalaget Besiktas uselt, finns annat att fästa ögonen på. Tvärs över vattnet börjar Asien. Båtar stävar upp och ner för Bosporen. Måsar skriker, kullarna är gröna och den milt fanatiska hemmapubliken öser på med trummor, sång och talkörer.
Antal åskådare: 35 000. På nätet: http://www.besiktasjk.com/ och http://www.bjk1903.com/.

2) Vicente Calderon, Madrid

Madrid har receptet för hur en riktig fotbollsarena ska se ut. Kompakt, kokande. Läktarrader som stupar brant som i helvetet. Mitt i fokus en junigrön gräsmatta utan löparbanor eller annat trams. Här regerar arbetarklubben Atletico Madrid.
Folk anländer tidigt, packar upp foliepaket med bocadillos, tuggar på solrosfrön och skivar i pausen upp en mördegspaj. I Spanien har man fattat att fotboll är fest.
Antal åskådare: 57 500 På nätet: http://www.clubatleticodemadrid.com/en.

3) Millerntor, Hamburg

Ett stenkast från porrklubbarnas Reeperbahn, i ett av Hamburgs socialt mest utsatta områden, ligger FC St Paulis hemmaarena.
Det ständiga losergänget St Pauli är husockupanternas, de prostituerades och hamnarbetarnas lag. Läktarna är smyckade med spritreklam och politiska banderoller. Innan avspark dundrar hårdrocken ur högtalarna och de röda Che Guevara-fanorna vajar tillsammans med klubbens svarta dödskalleflaggor. Stämningen är stökig, högljudd men väldigt snäll.
Antal åskådare: 20 735. På nätet: http://www.fcstpauli.de/.

4) La Bombonera, Buenos Aires

I den fattiga stadsdelen La Boca i Buenos Aires södra delar ligger La Bombonera.
Arenan med sina tre etager är ofta fylld till sista plats och den kokande stämningen när 60 000 supportrar stämmer upp i sång är fantastisk.
Derbyna mellan Boca Juniors och River Plate är bland det mäktigaste som går att uppleva som fotbollsfan.
Inne i arenan går det att beskåda en målning av ett svenskt lastfartyg som stävar in i Buenos Aires hamn – det är det här fartyget som gett klubben deras blå-gula färger.
Antal åskådare: 57 400. På nätet: http://www.bocajuniors.com.

5) Nya Wembley, London

Kanske inte värt ett besök ännu eftersom den inte är klar förrän nästa år. Ändå spås Englands blivande nationalarena knipa förstaplatsen som världens bästa fotbollsstadion. Här utlovas regnskydd, bra sikt och sittplats till alla åskådare.
Skulle inte matchen vara underhållning nog kommer här finnas 688 matserveringar och 60 barer.
Antal åskådare: 90 000. På nätet: http://www.wembleystadium.com/.

6) Estadio Nacional, Santiago de Chile

Egentligen är Chiles nationalarena inte en ultimat fotbollsstadion. Sikten är inte den bästa och mellan läktare och plan ligger breda löparbanor. Men det finns andra skäl att besöka Estadio Nacional. I september 1973 var det hit Pinochets fascistjunta förde anhängarna till den störtade presidenten Allende. Ackompanjerad av marschmusik mördades, våldtogs och torterades fångarna i omklädningsrummen, korridorerna och på toaletterna.
En vandring i arenans dystra in-nandöme ger fortfarande rysningar längs ryggraden.
Antal åskådare: 80 000. På nätet: http://www.udechile.cl.


Text: Kristian Lindquist • 2006-09-04
RestipsBuenos AiresHamburgIstanbulListorLondonMadrid

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top