Annons
Annons
Foto Getty images, Thinkstock

Foto Getty images, Thinkstock

Restips

Japans bästa bad

Onsen. Smaka på ordet som betyder naturlig varm källa. För en japan innebär det vila och avkoppling. En ritual för att uppnå lugn och harmoni. Man tvagar sig ren, och blir en del av en månghundraårig tradition.

Text: • 2014-12-09 Uppdaterad 2021-11-18

Heta källor och varma bad

Vulkanön Japan är begåvad med tusentals heta källor. Magman under det bergiga landskapet värmer upp grundvattnet, som antingen flödar upp naturligt, eller pumpas upp manuellt. Som så ofta i Japan möts tradition och modernitet. De naturliga källorna, där man badar utomhus, har fått konkurrens av moderna spaanläggningar. Några har byggt vattenrutschbanor. Andra har nischat sig mot lyx. Men ofta håller de fast vid gamla traditioner. Vi har valt ut åtta favoriter bland alla landets onsen.

Här är Japans bästa bad!

1. Oedo Onsen Monogatari, Odaiba, Tokyo

Det här är ett onsen i blingbling-förpackning! Onsenvattnet pumpas upp från 1 400 meters djup vilket ger besökarna en chans att prova på japanskt bad i Tokyo, på den konstgjorda ön Odaiba. Med träbadkar och stor behandlingsavdelning, shoppingcenter och spelautomater. Här får du inte komma in om du är ­tatuerad! Kostar från 200 kr, men rabatterade priser ­förekommer.

Japans bästa bad
Ofta är anläggningarna öppna från soluppgång till skymning. Här Gora Kadan i Hakone.

2. Dogo Onsen, Matsuyama

Det äldsta kända onsenområdet i hela Japan med en 3 000-årig historia. En litterär kändis som omnämnts i flera historiska verk och legenderna berättar om mirakulöst återfrisknande efter att man badat här. Dogo Onsen nås enkelt med spårvagn från staden Matsuyama.

En av de mest spektakulära byggnaderna i området är Dogo Onsen Honkan, ett offentligt badhus med samma namn som själva orten. Huset fick bland annat vara modell för badhuset i Spirited Away, en japansk animerad och Oscarsbelönad film från 2001, där det spelar en central roll i handlingen. Pris från 30 kr, om du betalar ca 100 kr ingår te, sötsaker och tillträde till privat bad.

Bor gör du bäst på Tsubaki-kan, byggt i tidstypisk stil från början av 1900-talet. Här finns rum i både västerländsk stil och japansk. Några av rummen har eget onsen direkt i badrummet. Vissa kvällar är det så kallade taikoshower, med japanska trummor, och då är det gratis entré för alla gäster på hotellet. Här finns också karaokerum och pingisbord. Kostar från 1 500 kr per natt.

Japans bästa bad
Badhuset Dogo Onsen Honkan är känt från film.

3. Akiu Onsen, Miyagi

Naturskön, bergig och grönskande plats invid Natori-gawa-floden. Nås enkelt från staden Sendai. I omgivningen finns bland annat vattenfallet Akiu Otaki, med en fallhöjd på 55 meter.

Inbäddat i skogen ligger Saryo Soen, ett hotell som funnits med på flera listor över Japans bästa boende. De flesta av de 26 rummen har egna onsenbad, både inomhus och utomhus. Maten är utsökt och bygger på närproducerade råvaror. När man anländer till rummet blir man serverad te på traditionellt sätt och utanför finns en välskött japansk trädgård med karpfyllda dammar, vattenfall och oklanderliga stengångar. Kändistätt ställe som dock kostar en slant – rummen med eget onsen från 3 800 kr per natt.

Japans bästa bad

4. Hakone Onsen, Kanagawa

Anrikt onsenområde som är en del av den stora nationalpark där Japans högsta berg, Fuji, ligger. Bara en timme med tåg från Tokyo, vilket gör det till ett populärt utflyktsmål. Här finns ett dussintals källor och en mängd badhus och hotell, utplacerade över ett stort område.

Hotellet Gora Kadan blandar japansk tradition med modern design. Här har svenska Yasuragi funnit sin förebild. Tillhör franska kedjan Relais & Chateaux och ligger på mark som tidigare tillhörde en medlem av kejsarfamiljen. Två mineralrika brunnar försörjer de öppna badpoolerna. Här erbjuds också en uppsjö av behandlingar. Många pratar engelska och servicen mot utländska gäster är bra.

Yunessun Onsen är ett lekfullt och smågalet ställe som blandar vattenpark med traditionellt onsen. Här kan du bada i rött vin, grönt te, kaffe eller i japanska spritsorten sake. Sedan shoppar du loss i ett stort köpcentrum. Kostar från 125 kr för en dags besök.

Japans bästa bad
Badhuset Dogo Onsen Honkan är känt från film.

5. Kusatsu Onsen, Gunma

Ett stort område som är en riktig magnet. 3 miljoner turister per år besöker Kusatsu som ligger 20 mil nordväst om Tokyo. Här finns bildsköna Yakuba, Hot Water Field, en ångande källa som man lätt kan promenera runt. Kring denna finns både anrika och nybyggda offentliga badhus. Hotel Nakazawa Village är ett stort hotell som ligger vid en unik plats på så sätt att vattnet kommer från tre separata källor – med olika sammansättningar.

Här kan man bada en hel dag och prova på bland annat bubbelpool, vattenfall med ­massage och olika spabehandlingar. Hotellet har rum i både västerländsk stil och traditionellt med tatamimattor på golvet. Rum från 700 kr per natt.

Japans bästa bad
Kasatsu Onsens bildsköna bad.

6. Bessho Onsen, Nagano

Nagano ligger mitt i Japan, är omgivet av höga berg och bekant till namnet på grund av vinter-OS 1998. Men Naganos apor är också rätt kända. Kanske har du sett dem på bild när de badar i onsen i Jigokudani Monkey Park?

Här finns inte så många lyxhotell men desto fler enklare ryokan (traditionella japanska hotell), och öppna badanläggningar som du besöker över dagen.
Hanaya som ligger vid Bessho Onsen är ett populärt klassiskt ryokan. Bessho Onsen nås genom en kort tågresa med shinkansen från Ueda, och är känt för att dess vatten gör huden silkeslen. Hanaya är ett 100-årigt ryokan som är romantiskt och mycket gästvänligt. Kostar från ca 1 100 kr per person och natt. Men räkna inte med att personalen talar engelska!

Japans bästa bad

7. Ibusuki Suna Onsen, Kagoshima

Badorten och småstaden Ibusuki är känd, inte främst för sitt onsenvatten utan för sin sand. Den är svart, vulkanisk och varm. Iklädd yukata glider du ut, och blir mottagen och nedgrävd i liggande ställning. Bara ­huvudet sticker upp. Är det soligt kan du få ett litet ­parasoll över ansiktet. Det är rejält svettigt och du ska ligga i max tio minuter. Ibusuki Iwasaki Hotel är ett jättehotell med strand­nära läge. Kostar från 1 798 kr per natt.

Japans bästa bad
Sand i örat? Räkna med det i Ibusuki Suna onsen.

8. Beppu Onsen, Oita

Beppus främsta kännetecken är de extrema mängder vatten som flödar upp ur jorden just här. Näst efter Yellowstone National Park i USA sägs det vara den plats i världen som har störst vattenflöde. Beppu delas upp i åtta olika områden. Här finns mängder av anläggningar och boenden.

Suginoi Hotel är ett femstjärnigt hotellkomplex med egen pendlingsbuss från stationen. Terrassbadet med magnifik utsikt över stan och havet är den största behållningen. Upplysta fontäner med ljusshow ger en kitschig, härlig känsla. Kostar från 1 900 kr för ett dubbelrum per natt.


Text: • 2014-12-09
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen