Annons
Annons
Vilket land har bäst mat? Och vilket har sämst? Vagabondredaktionen delar sina egna favoriter. Foto: Gettyimages.

Vilket land har bäst mat? Och vilket har sämst? Vagabondredaktionen delar sina egna favoriter. Foto: Gettyimages.

Restips

Länderna med bäst och sämst mat – enligt redaktionen

Ceviche, palak panir, ramen, tagine och burrata. Vilket land har egentligen bäst mat? Vi delar våra personliga favoriter – och berättar om länderna vi helst undviker att åka på matresa till.

Text: Redaktionen • 2021-08-25 Uppdaterad 2023-01-04

Fredrik Brändström, chefredaktör

Favoritmatländer

Japan

För många är japansk mat synonymt med sushi medan det är en otroligt liten del av landets kök. Jag gillar de enkla ställena bäst, sörpla nudlar på ångande ramen-hak eller dricka öl med delikata tilltugg på en stimmig izakaya. Dock rekommenderas att slå följe med någon som bor i landet om man har möjlighet eftersom det öppnar så många dörrar. Det kan nämligen vara lite klurigt att äta mat i Japan, allt från att hitta rätt restaurang till att tyda menyer. Å andra sidan är det mesta gott så risken att misslyckas är liten – peka och chansa!

Thailand

Det känns som att det finns en stolthet över maten här som gör att man alltid kan räkna med att få bra käk även på de enklaste haken eller det som ser ut som en turistfälla. Var senast i Thailand för fyra år sedan på en långresa som bjöd på några av mina starkaste matminnen. Jag får fortfarande återkommande cravings efter köttsalladen laab, friterad morning glory och soft shell crabs i curry – krabbor som man äter hela med skal och allt. Det har tyvärr visat sig svårt att hitta restauranger på hemmaplan som fixar maten lika bra som i Bangkok eller Chiang Mai. Kanske har det med råvarorna att göra eller så är det bara den tropiska atmosfären och ljudet av tutande tuktuks som saknas! Man måste åka dit helt enkelt!

Länderna med bäst och sämst mat – enligt redaktionen
“Peka och chansa” är Fredriks råd till dig som vill uppleva den japanska matkulturen! Foto: Gettyimages.
Länderna med bäst och sämst mat – enligt redaktionen
Fredrik saknar den äkta thailändska maten! Foto: Gettyimages.

Sämsta maten: USA

Jag älskar USA, och visst har jag har ätit fantastiskt i New York, Los Angeles och de flesta andra amerikanska städer, mycket tack vare den starka influensen från olika invandrargrupper som finns i USA. Och att testa riktig BBQ i Texas för första gången var en upplevelse. Men för den som reser runt i landet är ändå USA på många sätt en matöken. Det är hamburgare på hamburgare. Flott och socker. Kvaliteten på maten kompenseras av monstruösa portioner. Till och med i Louisiana, det förfinade cajunkökets hemvist liknade det mesta som dök upp på tallriken stabbig husmanskost. Har aldrig känt mig så kolesterolstinn som efter en lång USA-resa, men trots det längtar jag ständigt tillbaka!

Kim Appelbom, Art Director

Favoritmatländer

Italien

Numero uno – Italien! Varenda måltid jag intog under mina flera besök i Milano var fantastiska. Charbrickan med den krämiga stracciatellan får det att vattnas i munnen av bara tanken. Så min nästa roadtrip kommer givetvis gå mot Italien.

Sverige

Ett annat land vars mat jag verkligen uppskattar är Sverige! Vem kan motstå öländska kropplakor, östgötska signalkräftor eller utbudet av autentisk österländsk mat?

Länderna med bäst och sämst mat – enligt redaktionen
Den italienska stracciatellan får det att vattnas i munnen på Kim. Foto: Gettyimages.
Länderna med bäst och sämst mat – enligt redaktionen
Svensk kroppkaka ska inte underskattas enligt Kim. Foto: Wikimedia commons / Sendelbach.

Sämsta maten: Finland

Jag har aldrig ätit något som jag inte gillat när jag varit utomlands. Däremot har jag fotograferat en del finsk mat som inte lockade mig.

Per J Andersson, redaktör

Favoritmatländer

Indien

Förmodligen världens bästa matland. Först som sist, glöm alla europeiska sunkindier som serverar urtrist fuskindisk mat. På plats i Indien är den kulinariska upplevelsen något helt annat. Från Tamil Nadus dosas (rispannkakor), utapams (veganpizzor), wadas (salta munkar) och idlis (ångade risbullar), via Keralas appams (en annan variant rispannkakor) och wokade rätter med ris, strimlad kokos, chili och biff, till de helt enastående vegetariska talis (plåtbrickor med minst femton röror och såser) som serveras i delstaten Gujarat, måltider som får alla annan mat i världen att framstå som primitiv stenåldersmat.

Grand finale med de saftiga tandoorigrillade spetten med paprika, rödlök, panir (färskostkuber) och kyckling i Delhi. Lägg till utflykterna till fisken och räkorna med senapssås i Calcutta och till spenaten med färskost (alltså palak panir) i Punjab och du är slutligen ankommen till mathimlen.

Grekland

Många svenskar avfärdar grekisk matkultur som trist eftersom den bara består av souvlaki med pommesfrites. Stackars dem som gör det! De är förblindade, begränsade och vilseledda! Lämna de trista turistrestaurangerna på Kreta, Rhodos och Kurfu och upptäck stifado (grekisk kalops), giouvetsi (lammkött kokt med tomatsås och risonipasta), fava (grekisk hommus), papoutsakia (ugnsgratinerade auberginer med t ex fetaost), friterade zucchinibullar, kokta maskrosblad med olivolja och citron och – sist men inte minst – citronkyckling med potatisklyftor i ugn.

Länderna med bäst och sämst mat – enligt redaktionen
Indien – världens bästa matland om du frågar vår redaktör Per. Foto: Gettyimages.
Länderna med bäst och sämst mat – enligt redaktionen
Grekisk mat är så mycket mer än souvlaki – som till exempel solnedgångar på stranden. Foto: Gettyimages.

Sämsta maten: Storbritannien

Självfallet kan man äta helt underbar mat från världens alla hörn i London och många andra engelska storstäder. Men traditionell engelsk, walesisk och skotsk mat …? Nja, sällan är den så kul! Njurpaj, fadd korv med vattnigt potatismos, hårdfriterad fisk med mosade kokta ärtor och pommesfrites indränkta i vinäger. Jag är skeptisk. Och jag säger som Asterix sa med sarkastisk ton: britterna är så bra på att krydda sin mat med … vatten!

Karin Wimark, redaktör

Favoritmatländer

Peru

Kontrastrika Peru välkomnar inte bara med intressant historia, vild kust och spektakulära vandringsleder i Anderna. Här finns också ett läckert kök jag storgillar! Det går inte att lämna huvudstaden Lima utan att testa deras fräscha ceviche med färsk fisk marinerad i lime eller citron och en Pisco Sour på det – nationaldrinken på ett destillat av druvor, citron och sockerlag. Något som överraskade mig var också deras Anticuchos – vilket är hjärta från nöt ofta serverade på spett tillsammans med jordnötssås. Serveras som gatumat i nästan vartenda hörn i Anderna.

Italien

Jag har svårt att nämna ett favoritmatland utan att inkludera Italien. Det är dessutom svårt att tröttna på det italienska köket eftersom i princip varje region är så stolt över sitt lokala kök att maten skiljer sig vart än du åker. Då jag bodde i Toskana knådade jag gnocchi, drack tanningrikt Chiantivin till saftig Bistecca ala Fiorentina och plockade oliver som pressades till knallgrön olivolja. På Sicilien lyser influenser från Mellanöstern och Nordafrika genom medan Piemonte stoltserar med tryffel och hasselnötter. Oavsett karaktär på köket finns det en gemensam respekt för råvarorna, något som gör att den enklaste rätten kan smaka gudomligt. Favoriterna? Melanzane alla parmigiana – en auberginegratäng med massor av parmesanost och pistageglass.

Länderna med bäst och sämst mat – enligt redaktionen
Färsk fisk marinerad i lime – få saker slår en peruansk ceviche om du frågar Karin. Foto: Gettyimages.
Länderna med bäst och sämst mat – enligt redaktionen
Karins favoriträtt i Italien: Melanzane alla parmigiana. Foto: Gettyimages.

Sämsta maten: Costa Rica

När jag reste genom Centralamerika tyckte jag att maten i flera länder påminde mycket om varandra. Costa Rica må vara en fantastisk destination när det kommer till människor och natur, men maten är ingen höjdare – enligt mig. Kanske är det avsaknaden av kryddor. Mycket ris, svarta bönor, friterade matbananer och majstortillas som ofta äts i olika varianter till frukost, lunch och middag. Jag var föga imponerad.

Sofia Zetterqvist, webbredaktör

Favoritmatländer

Marocko

Citron, granatäpple, fikon, mynta och koriander – det marockanska köket är allt annat än smaklöst med influenser från Mellanöstern, Medelhavet och Afrika. Det anses vara ett av världens mest mångfacetterade kök. En klassisk rätt är tagine, en slags gryta som tillagas i triangelformade lerkärl ofta över öppen eld. Grytan kommer i många olika konstellationer och består ofta av grönsaker, rotfrukter, dadlar, russin, mandlar och lamm, kyckling eller fisk – och serveras med couscous och yoghurtsås. Ett extra plus är förstås det marockanska porslinet som kommer i ljuvliga mönster och färger. Ett dröm-matland för oss som gärna äter vegetariskt!

Italien

Det må vara uttjatat i den här listan, men Italien slår helt enkelt alla andra länder i matväg. Mina favoriter är burrata – en krämig mozzarella fylld med en ännu krämigare och gräddigare ost. Gnocchi burro e salvia – pasta med salvia som brynts i massor av smör med mycket parmesan på toppen. Rekommenderar även att åka till Italien (t ex regionen Marche) under tryffelsäsong nu på hösten för att få följa med ut på tryffeljakt – och förstås njuta av ljuvligheterna. Sedan är det väl få saker som slår en riktigt god tiramisu? För att inte tala om pannacotta! 

Länderna med bäst och sämst mat – enligt redaktionen
Sofia längtar lite extra efter en marockansk tagine som fått puttra länge över elden. Foto: Gettyimages.
Länderna med bäst och sämst mat – enligt redaktionen
Den italienska tryffelhunden Lola i Marche har hittat en tryffel! Foto: Sofia Zetterqvist.

Sämsta maten: Mongoliet

Mongoliet består till mestadels av stäpplandskap. Ett helt fantastiskt land att besöka, men det är knappast en kulinarisk resa. På grund av sin natur och klimat är det inte många grönsaker som växer här. Det som finns är djur och en och annan potatis. Med andra ord: ingen höjdare för den som helst äter “grönt och fräscht”. Räkna även med att bli bjuden på airag, jäst hästmjölk, som gärna serveras till nya gäster. Att tacka nej är förstås oartigt så förbered dig på en ljummen vätska som smakar ungefär som vinäger. Undvik med fördel att tänka på att den jäst i en stor kohud från året innan.

Not So White Guide hyllar matställen i Sverige med smaker från världen


Text: Redaktionen • 2021-08-25
RestipsMat och dryckRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top