Annons
Annons

Vagabonds reporter Mikael Persson delar sina sydeuropeiska favoriter. Foto: Getty images.

Europa

Vagabond-reportern Mikaels favoriter i Sydeuropa

Grekiska öar, en turkisk drömstrand och staden som liknar Rom – men är ännu bättre! Vagabonds reporter Mikael Persson delar sin absoluta favoriter i Sydeuropa.

Text: Mikael Persson • 2022-07-03 Uppdaterad 2022-07-21

Hit återvänder jag alltid

Ikaria, Grekland

Det ska vara gott att leva. Och det är det verkligen här på aviga och jordnära Ikaria. Starkt socialt umgänge, tupplur mitt på dagen och lokalproducerad omegakost bildar ett vinnande koncept. Ön påstås ha högst andel aktiva 90-plussare i världen. Timjandoftande vandringsleder och mjuka sandstränder bjuder dessutom på en berusande känsla av frihet.

Bästa stranden

Olympos-Çirali, Turkiet

Vilda berg och tvära stup skärmar av från insyn. Klappersten varvas med grovkornig sand. Mystiska tempelruiner och sarkofager bildar bakgrund tillsammans med djungelgrönska. Bäst av allt? Tonläget! Istället för höghushotell gäller små eko-orienterade pensionat med frukost i fikonträdgård.

Den turkiska stranden Olympos-Çirali är Mikaels absoluta favorit. Foto: Getty images.

Min favoritstad

Valletta, Malta

Pampig på samma sätt som Rom, men inte mycket större än ett par tre lunchpromenader. Det är lätt att gilla den maltesiska huvudstaden som med sina runda katedralskupoler och gyllene fasader tycks resa sig direkt upp ur Medelhavets blåaste avsnitt som en uppåtgående sol. Färgglada burspråk hänger över branta gränder. Kafétorg och vinbarer varvas med kompakta riddarkvarter. Avstånden är dessutom så korta att du når allt till fots.

Valletta är pampig som Rom men liten och promenadvänlig. Foto: Ferenc Horvath/Unsplash.

Resan jag aldrig glömmer

Kreta, Grekland

När jag hamnade på bröllopsfest i Amaridalen, Kreta. Alla var där till fullmåne över tvåtusenmetersberg. Brud, brudgum, släkt och vänner. Vinbönder, herdar och biodlare. Samma gränslösa gästfrihet omfamnade även mig och alla andra som råkade passera. Gäster trycktes ner vid långbord uppdukade med hemkört vin och grillad get. Någon rev av ett ackord. Därefter galet vild musik till lika galet vild dans. Om livet är en fest, så är det här.

Fortfarande på min bucketlist

Tarifa, Spanien

Alla som trollbundits av Paulo Coelhos roman Alkemisten har i någon mån bekantat sig med staden vid Gibraltarsundet. Härifrån startade fåraherden Santiago sitt sökande efter livets mål och mening. I Tarifa finns också Iberiska halvöns mjukaste sandstränder och vindsurfing och valskådning i världsklass.

Tarifa är ett vindsurfarmecka, men här finns också valskådning i världsklass. Foto: Vidar Nordli Mathisen/Unsplash.

Text: Mikael Persson • 2022-07-03
EuropaRestipsRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top