Annons
Annons

1413074.jpg

Restips

Nu är det klart: Air India startar direktflyg Stockholm–New Delhi

Från och med 15 augusti, Indiens självständighetsdag och tillika 70-årsdag, startar Air India en direktflight från Stockholm till New Delhi. Beskedet kom från Indien häromdagen och togs emot av Sveriges handelsminister.

Text: Per J Andersson • 2017-05-18 Uppdaterad 2021-06-23

Nu är det klart: Air India startar direktflyg Stockholm–New Delhi
Connaught Place i centrala New Delhi byggdes av britterna och stod klart 1931.

För första gången någonsin får Sverige en direkt flygförbindelse med Indien, världens näst folkrikaste land.

Första flyget lyfter alltså 15 augusti, och flygen går därefter tre gånger i veckan, onsdag, fredag och söndag. Beskedet att det är klart med direktflyget till Indien, som det ryktas om ett tag, kom häromdagen och har bekräftats av Sveriges handelsminister Ann Linde (S) i samtal med TT.

– Det är helt fantastiskt, det har varit på gång i åratal men varje gång har det i slutet blivit ett negativt besked. Vi har jobbat stenhårt för det här, säger Ann Linde till TT.

Även Sveriges närings- och innovationsminister, Mikael Damberg, är glad över beskedet med en direktförbindelse till Indien och skriver på sin Facebooksida:

“Mycket glädjande att Air India nu meddelat att de vill börja flyga till Stockholm i augusti. Otroligt viktigt för svenska jobb och export. Vi är många som har jobbat hårt för detta”. 

Skälet är förstås den ökade handeln mellan Sverige och Indien. Fler och fler svenska företag etablerar sig i Indien, senast Ikea som öppnar sitt första indiska varuhus i Hyderabad i år, och allt fler indiska företag köper svenska verkstadsföretag och andra industrier. Indien skickar också varje år många gäststudenter och gästarbetare till Sverige. Senaste tre åren har antalet flygresenärer mellan Sverige och Indien ökat med 50 procent, enligt det statliga flygplatsbolaget Swedavia – men hittills har man fått flyga via Helsingfors, Doha, Dubai eller någon storflygplats i Europa. 

Reseutbytet mellan Indien och Sverige är väldigt jämlikt. Ungefär lika många afärsresenärer som turister reser mellan Indien och Sverige, samtidigt som det är lika många indier på besök i Sverige som svenskar på besök i Indien – allt enligt Swedavias statistik.

– Det här är viktigt för svenska företag, vi försöker få dem att titta mot Asien där den stora tillväxten och befolkningsökningen sker. Nu blir det enklare att ta sig dit – och bara Volvo har 2 500 resor till Indien varje år, säger Ann Linde.

De som driver Arlanda flygplats jublar förstås åt nyheten:

− Arlanda är den snabbast växande flygplatsen i Skandinavien. Att Air India nu väljer att etablera sig i Stockholm är mycket glädjande och även ett tydligt bevis på den starka utvecklingen här. Sverige har den största marknaden i Skandinavien och det finns en växande efterfrågan på direktflyg till Indien, framförallt från näringslivet. Den nya linjen gör det också smidigare för det växande antalet indiska besökare att resa till Stockholm, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia, enligt ett pressmeddelande.

Nu är det klart: Air India startar direktflyg Stockholm–New Delhi
Air India kommer att använda sig av den nya flygplansmodellen Boeing 787-800 Dreamliner på linjen från Sverige till Indien.

Även Air Indias chef är nöjd med valet av Stockholm som ny destination i flygbolagets globala nät:

− Som är en del av våra expansionsplaner är vi glada över att nu lansera direktlinjen Delhi-Stockholm, säger Ashwani Lohani på Air India.

I Stockholm tror man att den nya flyglinjen kommer att gynna turismen i den svenska huvudstaden.

− Stockholm har länge arbetat för att få en direktlinje till Delhi. Vi ser stora vinningar för besöksnäringsbranschen och hela Stockholms näringsliv. Jag är mycket glad över dagens besked, säger Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård.

Flygtiden för direktlinjen Sverige–Indien blir bara cirka 7 timmar, det vill säga knappt en timme längre än vad det tar att flyga till Las Palmas på Kanarieöarna. Air India kommer att använda sig av en Dreamliner B787-800 på den nya Stockholm–New Delhi-linjen.

SAS har tidigare flugit direkt till New Delhi, men de flygen utgick från Köpenhamn.

Från New Delhi är det cirka 20 mil, eller tre timmars tågresa, till Agra där Taj Mahal ligger. Den gamla kungliga ökenstaden Jaipur ligger 26 mil sydväst om New Delhi. 

Läs också …

… om generösare regler för e-visum till Indien.

Nu är det klart: Air India startar direktflyg Stockholm–New Delhi

Mer om Indien

Sugen på mer om hur du reser runt i Indien och vilka platser du ska besöka, läs Vagabonds Indienblogg.

 

Text: Per J Andersson • 2017-05-18
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top