Hur undviker man bäst att bli ruinerad på semestern? Vagabonds reseexpert Per tipsar bland annat om budgetresemål som Krakow i Polen. Foto: Getty Images/Pernilla Sjöholm
Så reser du billigt – 6 tips från experten
Kronan har förlorat i värde gentemot euron, pundet och dollarn, vilket gjort utlandsresorna dyrare. Per vet vart du ska bege dig i Europa för att inte bli ruinerad.
1. Res till billiga länder
Om du kollar EU:s jämförelse av konsumentpriser upptäcker du att du ska undvika Schweiz, Island, Danmark, Norge, Irland och Finland som alla ligger i topp när det gäller prisnivå. Satsa istället på östra Europa, tex Polen och Tjeckien, och östra Medelhavsregionen, framförallt Kroatien, Grekland, Cypern, Malta, Albanien och Turkiet.
2. Undvik populära turistorter
Grekland må vara ett av EU:s billigaste länder. Men spenderar du din reskassa på populära turistöar som Mykonos, Santorini och Rhodos blir det ändå dyrt. Satsa på en mindre turistfierad grekisk ö, som Naxos, Astypalea och Amorgos, och du märker hur priset på mat, solstolar och logi halveras.
Ännu billigare blir det om du reser till grekiska fastlandet, särskilt norra Grekland. Samma förhållande gäller i de andra medelhavsländerna. I en småstad i syditalienska Apulien kostar maten och vinet mindre än hälften jämfört med i Venedig, Rom och Milano.
Läs också: Apulien – en roadtrip på Italiens klack
3. Betala inte för boendet
Istället för att betala en tusing per natt för ett mediokert hotellrum anmäler du dig på en sajt för semesterbostadsbyte. Hos t ex Home Exchange behöver du inte byta direkt, utan kan samla på dig på poäng genom att upplåta ditt boende till andra medlemmar. Poängen kan du därefter använda vid ett senare tillfälle.
Läs mer: Så bokar du rätt hotell – redaktionen tipsar!
4. Tågluffa med barn
Eftersom barn över 2 år numera ofta betalar fullt pris på flyget är det mycket pengar att spara på att tågluffa, eftersom Interrailkortet är gratis för barn till och med 11 år. Två barn per vuxen är tillåtet. Så två vuxna med fyra barn kan tågluffa till priset av två vuxenkort.
Läs också: Barnfamiljens bästa tågluffartips i Europa
5. Res under lågsäsong
Juli–augusti, jul, nyår och påsk är förstås no-no för den prismedvetna. Tänk också på att när det gäller paketresor är våren mycket billigare än hösten. Allra billigast är det från mitten av maj till skolavslutningarna. Då kan du knipa en sistaminuten med charterflyg och hotell i en vecka för runt 1 000 kr. Om du reser på egen hand: strandnära hotell vid Medelhavet är ofta 20–50 procent billigare oktober–juni jämfört med juli–september.
6. Boka tidigt och res mitt i veckan
Eftersom såväl tåg- som flygbolag har så kallad dynamisk prissättning är priserna högre ju mer fullbokat det är. Flest reser vid veckosluten, så undvik dem! Välj istället måndag–onsdag som resdagar. Och förstås: boka så långt i förväg som möjligt.
Läs också:
Per förklarar: Vad kostar en tågresa till Paris?
Så sparar du pengar på resan – 12 enkla tips
Text: Per J Andersson • 2023-10-18
Restips • Inför resan • Listor • Per J Andersson förklarar