Annons
Annons
Eiffeltornet och ett nattåg.

Avresa från Stockholm C på eftermiddagen. Framme i Paris 22 timmar senare. Foto: Per J Andersson och Stina Helmstrand

Restips

Per förklarar: Vad kostar en tågresa till Paris?

Hur reser man med tåg till Paris? Och vad kostar det? Följ dessa tips så kan du med lite tur ta tåget hela vägen till Paris för en tusenlapp!

Text: • 2023-07-26 Uppdaterad 2023-10-06

1. Boka så tidigt som möjligt

Alltså när biljetterna släpps två till sex månader i förväg. Tidig bokning betyder billiga biljetter, sen bokning dyra.

2. Boka direkt via tågbolaget

Flygbiljetter är ofta billigare om du inte bokar direkt från flygbolaget, utan från en internetresebyrå. För tågresor är det precis tvärtom. Många statliga tågbolag håller på sina billigaste biljetter för att sälja dem via den egna sajten.

Tåget Stockholm–Hamburg gör ett längre uppehåll på Malmö C så man kan sträcka på benen. Foto: Per J Andersson

3. Res måndag–torsdag eller lördag

Tänk på att fredag och söndag är populäraste resdagarna och därför dyrast.

4. Håll koll på biljettsläpp och rabatterbjudanden

Bli Prio-medlem hos SJ och kolla regelbundet Min sida på sj.se för att inte missa viktig information, som när man släpper biljetterna. är du först på bollen vid biljettsläppen är chansen stor att du får de allra billigaste. Prenumerera även  på nyhetsbrev från Deutsche Bahn, SNCF och Thalys av samma skäl.

Äntligen framme i Paris och hotellet på Place de la République. Foto: Per J Andersson

5. Boka först sträckan Hamburg–Paris

Deutsche Bahn släpper sina biljetter sex månader i förväg. Därför börjar du med att boka sträckan från Hamburg till Paris. Kommer du med nattåget från Sverige anländer du vanligtvis till Hamburg vid sextiden på morgonen. För att ha förseningsmarginal boka resan härifrån som tidigast klockan tio. Är du ute i god tid kan du då få Super Sparpreis. Byte till franskt snabbtåg i Frankfurt, Köln eller Mannheim. Med båda sträckorna på samma biljett har tågbolagen ansvar för missade anslutningar och kan hjälp till med övernattning och nya biljetter.

6. Boka därefter resan Stockholm–Hamburg

SJ och Snälltåget kör direktnattåg den sträckan. SJ släpper sina biljetter fyra gånger per år och tyvärr senare än Deutsche Bahn. Men så fort de släppt sina biljetter ska du boka. Som SJ Prio-medlem får du info om biljettsläppen.

Läs mer om tåg

Per har skrivit boken Ta tåget – på spåret genom historien, samtiden och framtiden (Ordfront förlag) som just nu finns på sommarbokrea på Adlibris. Läs mer och beställ!


Text: • 2023-07-26
RestipsParisPer J Andersson förklararTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen