Annons
Annons
Person håller i Euro-sedlar

Bli inte pank på nästa resa. Vi ger några bra tips för dig som vill ut i världen! Foto: Getty Images

Restips

Så sparar du pengar på resan – 12 enkla tips

Det har blivit dyrare att resa. Så hur ska man göra för att resa mer budgetvänligt i dessa tider? Vagabonds chefredaktör tipsar!

Text: Fredrik Brändström • 2022-11-16 Uppdaterad 2023-10-27

1. Boka i god tid

Vilken tidpunkt man ska boka en flyg- eller tågresa är en hel vetenskap och det finns inga enkla svar. Men en generell regel som gäller i de flesta fall är att det blir dyrare ju senare man bokar.  Därför gäller att vara ute i god tid för den som vill spara pengar. Ett lysande undantag här är faktiskt tågluff. Interrail-passet som man köper för att kunna resa runt gratis med tåg i Europa kostar nämligen exakt lika mycket under hela året, även om man köper det strax innan avresa. Och att boka platsbokningar på tåg ligger också på ungefär samma nivå oavsett om det är hög- eller lågsäsong.

Läs mer: Tågluff i Europa – guide och tips för nybörjaren

2. Var flexibel med datum

Vill du spara pengar så res inte när alla andra reser. I början/mitten av december är till exempel en gyllene tidpunkt att resa – jämfört med i slutet av samma månad då julledigheterna drar igång. Det är även ofta betydligt dyrare med flyg- och tågbiljetter kring helgerna, jämfört med om du åker en tisdag. Helt enkelt för att det är färre som reser på tisdagar. Efterfrågan styr.

3. Håll koll på kampanjer

Prenumerera på nyhetsbrev från flyg- och tågbolag, hotellsajter och liknande och följ dem via sociala medier. Då får du ofta reda på när de har tillfälliga kampanjer och det finns chans att fynda billigare resor.

Kvinna med resväska på flygplats
Det lönar sig ofta att boka flygbiljetter i god tid. Håll koll på flygbolagens kampanjer via nyhetsbrev och sociala medier! Foto: Getty Images

4. Byt bostad

Genom att gå med i en bostadsbytarsajt kan du lägga upp din egen bostad och föreslå byten med andra personer över hela världen – vilket kan göra att du får en i stort sett gratis semester. Detta är ingen sista minuten-lösning utan kräver viss framförhållning. Samt att du har en bostad eller bostadsort som kan vara attraktiv för andra resenärer.

Läs mer: Byt bostad på semestern – expertens bästa tips

5. Soffsurfa & lifta

Couchsurfing är en sajt som erbjuder gratis sovplats hemma hos andra resenärer världen över. Är du inte rädd för att bo hemma hos folk så är detta ett extremt budgetvänligt och socialt sätt att resa. Samma sak gäller att lifta – förr i tiden ett populärt sätt att resa runt bland unga resenärer men numera inte lika vanligt. Dock så finns det platser där det är mer accepterat, t ex Island, Nya Zeeland och vissa öar i Karibien.

Läs mer: Liftarens guide till vägen

6. Håll koll på prisläget i landet

Det har blivit dyrare att resa generellt. På många håll i Europa ligger priserna ungefär på samma nivå som här i Sverige, eller högre, vilket försvårar för den som vill leva billigt på semestern. Men det finns fortfarande undantag.  Turkiet är ett väldigt prisvärt land för svenska turister. Även vissa länder i Öst- och Centraleuropa, t ex Bulgarien, Ungern, Polen och Tjeckien har en prisnivå som ligger klart under den i Sverige. Albanien är en annan budgetfavorit.

Prisnivån kan också skilja sig mycket inom ett land, och även beroende på när på året du reser. Aten är exempelvis billigare än vissa av de grekiska öarna, medan priserna på Portugals landsbygd är betydligt lägre än i Lissabon, för att ta några exempel.

Hus i Warszawa
Warszawa i Polen är ett bra tips för en prisvärd citysemester i Europa. Foto: Getty Images.

7. Gör en budget

Om ni är en familj eller ett sällskap som ska resa tillsammans kan det vara en bra idé att prata igenom innan vad ni vill göra och räkna ut vad ni har råd att spendera per dag. Kanske finns det några saker ni kan prioritera bort för att hålla nere reskassan? Välj ut det som känns absolut roligast och satsa på det!

8. Ät ute med måtta

Att äta på restaurang är trevligt men kostaderna drar snabbt iväg om man är en familj eller ett stort sällskap. Hyr lägenhet (se nedan), handla på affär och ät frukost hemma eller gör picknick till lunch som ni kan äta i en park t ex.

9. Hyr lägenhet eller bo på vandrarhem

Att hyra lägenhet, hus eller bo på vandrarhem kan vara ett sätt att spara pengar om man är flera, då man kan laga mat själv.

Numera finns många lite mer uppdaterade och moderna vandrarhem där man kan få bo i eget rum och slipper dela sovrum med andra, vilket borde kunna tilltala mer kräsna resenärer.

10. Välj landets valuta

Om du handlar med kort – välj att få betala i den lokala valutan istället för i svenska kronor. Det ger oftast en mer förmånlig valutakurs. Det finns även vissa kort som inte tar någon extra avgift när man tar ut kontanter. Kolla vad som gäller hos din kortutgivare!

11. Kolla upp gratistips

I de flesta städer finns sevärdheter och sightseeingturer som är helt gratis. Många muséer har dessutom gratis inträde vissa dagar i månaden. Kolla upp i förväg!

12. Ta med egen vattenflaska

Att köpa vatten på flaska är dyrt i långa loppet, så ett enkelt och miljövänligt tips är att ta med en egen flaska och fylla på längs vägen.


Text: Fredrik Brändström • 2022-11-16
RestipsChefredaktören tipsarInför resanListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen