Annons
Annons
Äventyr över generationsgränserna. Nathanel Creson och Edna Nahari är på en storslagen resa i Asien. Foto: Privat.

Äventyr över generationsgränserna. Nathanel Creson och Edna Nahari är på en storslagen resa i Asien. Foto: Privat.

Restips

Svenska Nathanel, 26, backpackar med sin 74-åriga mormor: ”Vårt livs äventyr”

Att resa ihop är utan tvekan ett av de bästa sätten att lära känna en annan människa på. Det var också så som svenska Nathanel resonerade när han bjöd med sin mormor på en långresa genom Asien. Just nu befinner de sig bland höga berg och undersköna vyer i östra Kina och snart går färden vidare mot Japan, Filippinerna och Indien.

Text: Johanna Jackson • 2018-03-26 Uppdaterad 2021-08-13

När Nathanel fick besök av sin mormor Safta förra sommaren i Barcelona insåg han att han ville lära sig mer om sin mormor. De tog långa promenader och talade om allt mellan jord och himmel. Men när det var dags för Safta att resa hem kände Nathanel att tiden de hade haft med varandra inte räckte till.

– Så jag frågade om hon ville göra en resa tillsammans med mig, säger Nathanel Creson till Vagabond.

– Och jag svarade ja utan att tveka, man lever ju bara en gång, säger Safta, eller Edna som hon egentligen heter.

– Men jag kallar henne Safta eftersom det betyder mormor på hebreiska, fortsätter Nathanel.

Svenska Nathanel, 26, backpackar med sin 74-åriga mormor:
Bland risfält i Longsheng. Foto: Privat

Han är uppvuxen i Göteborg men har sedan en tid tillbaka arbetat på ett outsourcingföretag i Barcelona. När han var yngre, och Edna med för den delen, brukade de träffa varandra på somrarna när familjen åkte och hälsade på i Israel och på någon enstaka husbilssemester genom Europa. Men det här är första gången de reser tillsammans bara de två. Eftersom Edna är pensionär och Nathanel för tillfället saknar jobb passade tidpunkten för en resa perfekt. 

– Det bästa är att vi lär oss så mycket om varandra och med det får vi en djupare förståelse för varandra. Vi vaknar tillsammans, äter tillsammans och sover tillsammans, säger Nathanel. 

Visst märks det av att det är en åldersskillnad på nästan femtio år emellan dem.

­– Fastän mormor orkar väldigt mycket så orkar hon inte lika mycket som en 26-åring. Vanligtvis hade jag kanske gjort mer på dagarna, men nu kanske vi gör en större utflykt per dag och sedan åker vi hem och planerar morgondagen. 

Svenska Nathanel, 26, backpackar med sin 74-åriga mormor:
Betalar man en slant i Longsheng kan man få låna fina kläder för fototillfällen.
Svenska Nathanel, 26, backpackar med sin 74-åriga mormor:
Foto: Privat

Men det gör inte så mycket. De tar dagarna lite som de kommer. Stressar inte.

– Det handlar inte om destinationen, utan mer om själva resan. Går det inte som planerat så är det okej, säger Nathanel.

–Mormor är otrolig. Hon klagar aldrig och ser alltid fram emot vad morgondagen har att erbjuda. För henne är allt så fantastiskt. ”Som att upptäcka en helt ny värld” brukar hon säga, och när hon gör det blir allt värt mödan.

I skrivande stund befinner de sig i Kina och i staden Hangzhou som ligger ungefär 7 timmar från Shanghai med tåg. I dag har de vandrat omkring världsarvet West Lake och varit uppe i det vackra Leifengtemplet. Tidigare har de besökt de vackra bergen i Yangshuo och klättrat upp för de över 1 000 trappstegen som leder upp till naturformationen Moon Hill.

Svenska Nathanel, 26, backpackar med sin 74-åriga mormor:
Edna utanför Jingshanparken i Peking.

– Det är mitt favorittillfälle på resan, säger Safta. Aldrig har jag sett sådana vyer, och jag kommer förmodligen aldrig få göra det igen. 

Trots att de bara spenderat två veckor ute i världen har de redan dragit till sig en rätt stor följarskara på sociala medier som följer deras resa och hejar på bakom datorskärmen.

– Jag brukar läsa alla kommentarer för mormor och hon skrattar alltid och blir glad när hon ser vad folk skriver till oss. Hon har till med börjat känna sig som en liten mini-celebrity, säger Nathanel. 

Genom att dela med sig av sina äventyr hoppas Nathanel även att han ska kunna inspirera fler till att våga drömma och resa. Och kanske framförallt att spendera mer tid med sina far- och morföräldrar. 

– Våra äldre sitter på en otrolig kunskap och om man jämför hur vi behandlar dem i Sverige med exempelvis Asien så har vi mycket att lära oss. 

Svenska Nathanel, 26, backpackar med sin 74-åriga mormor:
Barnbarn och mormor på vift vid den kinesiska muren.

Nästa destination blir Shanghai där paret ska fira den judiska påsken. Därefter har de tänkt att upptäcka Sydkorea, Japan, Filippinerna och Indien. Totalt planerar de spendera fyra månader på resande fot.

Kanske blir det ett stopp i Taiwan också.

– Vi mötte ett jättesött par därifrån som bjöd dit oss, så det kanske blir av, säger Nathanel.

Därefter är planerna inte bestämda. Nathanel är osäker på vad han kommer göra när han kommer hem, men för Safta råder det inga tvivel:

– Planera nästa resa!

Vill ni läsa mer? Följ Edna och Nathanel på Facebook eller Instagram.

Han reser jorden runt och lämnar söta hälsningar till sin mamma på vägen

Svenska Emma, 22, liftade från Panama till Nya Zeeland med segelbåt


Text: Johanna Jackson • 2018-03-26
RestipsIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen