Annons
Annons
Rubrikbild: Fotolia. Foto i guiden: Frida Hansson.

Rubrikbild: Fotolia. Foto i guiden: Frida Hansson.

Argentina

Argentina – 10 pärlor i vindistriktet Mendoza

Vid Sydamerikas sydspets ligger den charmiga vinprovinsen Mendoza. Varsågod, här är våra bästa tips för en magisk mat- och vinresa i Argentina.

Text: Frida Hansson • 2017-12-26 Uppdaterad 2021-06-23

1. Ett djupdyk i vinvärlden

I centrala Mendoza ligger vinkällaren du inte vill missa. På Azafrán har man nämligen bytt vinlistan mot en öppen bodega. Här kan du botanisera, flukta på etiketterna och få expertråd av restaurangens kunniga sommelierer. Med ett brett utbud av vin från landets bästa producenter är källaren det perfekta stället för att göra ett djupdyk i Argentinas vinvärld. Kommer man i grupp kan man dessutom boka det runda bordet mitt i vinkällaren för en lyxig lunch i vinets tecken. 

• Öppet alla dagar för lunch 12–15.30 och middag 19–00. azafranresto.com

Argentina – 10 pärlor i vindistriktet Mendoza
Azafrán. Foto: Frida Hansson

2. Spalyx i vin

Att ett glas vin om dagen kan vara hälsosamt är ingen nyhet. Men visste du att vin kan ha positiva effekter även utanpå din kropp? Skäm bort dig själv med ett vinspa och låt kroppen vila i en rödvinsinpackning. Druvornas fruktkött och kärnor är fullpackade med polyfenoler, en antioxidant som verkar antiinflammatoriskt och gör huden mjuk och motverkar ålderstecken. Unna dig en timmes inpackning på Kaua Club and Spa på Park Hyatt i centrala Mendoza. Avkoppling deluxe!  

• Chile 1124, Mendoza

3. Bästa vingårdsturerna

Som vinregion är Mendoza stort och avstånden långa. För att maximera dina vingårdsbesök är det därför klokt att hålla sig till en av de tre subregionerna – Lujan de Cuyo, Valle de Uco eller Maipu. Enklast är att ta del av en organiserad vintur, vilket anordnas dagligen med ett flertal arrangörer i centrala Mendoza. 

Eftersom de flesta gårdarna ligger en bit utanför staden kan det vara smart att även här boka en guidad cykeltur ut till vinregionerna. Då ingår transport till och från ditt hotell, cykelhyra, guidade vingårdsbesök och oftast lunch. Mendoza Wine Bike Tour anordnar turer med lunch till både Lujan de Cuyo och Valle de Uco medan det familjedrivna företaget Mr Hugo Wineries and Bikes arrangerar turer i Maipu. Vill du utforska vingårdar på egen hand går lokalbussen regelbundet från centrala Mendoza till Maipu (bussfärden tar cirka 30 minuter). Väl på plats är det enkelt att hyra cykel, ta fram kartan och börja trampa. 

mendozawinebiketour.com

Argentina – 10 pärlor i vindistriktet Mendoza
Vill du känna dig fri som en fågel och låta Andernas vindar smeka dina kinder är en cykeltur mellan vingårdarna att rekommendera. Foto: Frida Hansson

4. Anderna på hästryggen

Det vilar ett slags mystik över de snöklädda bergen som vackert ramar in Mendoza och skyddar vin-gårdarna från sjukdomar och stora väderpåfrestningar. Rid längs bergen, förbi Andernas högsta bergs-topp Aconcagua (6 962 meter) och avsluta med en klassisk argentinsk asado, det vill säga grillat kött över öppen eld. Trekking Travel Expediciones anordnar både en- och flerdagars-turer dagligen med transport från centrala Mendoza. 

• trekking-travel.com.ar

Argentina – 10 pärlor i vindistriktet Mendoza
Det bästa sättet att uppleva Andernas magi är från hästryggen som en gaucho, en äkta argentinsk cowboy. Foto: Frida Hansson

5. Livlig lunchfavorit

Det är full fart på Maria Antonieta. På ett gemytligt sätt som gör att det är minst lika trevligt att komma hit ensam som i sällskap med någon. Njut av den sköna stämningen i matsalen och iaktta kockarnas show i det öppna köket medan rÙ�tterna trillar in i en enda färgglad röra. På Maria Antonieta är maten medelhavsinspirerad och okonstlad. Här låter man råvaran få tala för sig själv, något tomatsalladen med burrata och de olika pastarätterna gör så bra att du längtar tillbaka redan då notan landat på bordet. Lyckligtvis behöver inte väntan mellan besöken vara lång då restaurangen har öppet från morgon till kväll. 

• Öppet vardagar 8–24, lördag 9–24, söndag 10–17. mariaantonietaresto.com

Argentina – 10 pärlor i vindistriktet Mendoza
Mysigt på Maria Antonieta. Foto: Frida Hansson

6. Slopa vinet 

Mendoza handlar inte enbart om vin. Under de senaste åren har ölkulturen nått landet, mikrobryggerier poppat upp och hantverksmässig öl hittat in i de argentinska barerna och hemmen. Antares är ett av landets första mikrobryggerier som idag, efter tjugo år i drift, driver ölbarer med cerveza artesenal, hantverksöl, runtom i landet. På Antares i Mendoza bryggs ölen på plats och i baren finns en uppsjö av olika sorter att välja mellan – från mörk, krämig stout till friskt humlad ale och lättklunkad honungsöl. Är du nyfiken och törstig går det att beställa en avsmakning med flera olika småglas.

• cervezaantares.com/locales/mendoza

7. Övernatta bland rankorna

Det ligger något romantiskt i att vakna upp på en vingård bland vinrankor, fruktträd och grönska. På Finca Adalgisa övernattar du bland hundraåriga rankor av Malbec, mitt i Mendozas vinhjärta. På gården bor familjen Furlotti sedan tre generationer och som gäst får du besöka deras vineri, prova deras viner och gårdens egen olivolja. I det stora utomhusköket anordnas matlagningskurser där du lär dig att grilla det perfekta köttet och göra den ultimata empanadan. Finca Adalgisa ligger i Lujan de Cuyo, cirka en halvtimmes bilfärd från centrala Mendoza. Rustik lantkänsla, utan att du för den skull saknar bekvämligheter som swimmingpool eller wifi.

• Pueyrredon 2222, Chacras de Coria. Rum från 1 900 kr. fincaadalgisa.com

Argentina – 10 pärlor i vindistriktet Mendoza
Upplev anrika vintraditioner på Finca Adalgisa. Foto: Frida Hansson

8. Styckningsshow

På Mercado Central ligger en rå doft i luften. Argentinarna älskar sin biff och de vet precis hur de vill ha den. Här styckas, inspekteras och förhandlas det från morgon till kväll (med paus för den obligatoriska lunchsiestan såklart). Att gå några varv i saluhallen är lika mycket undervisning i styckningsdetaljer och lokala råvaror som ett skådespel mellan försäljarna och deras kunder. Kött, charkuterier, kryddor, nötter, ostar och vin – se till att handla med dig något till picknicken och något att ta med hem.  

• Avenida Las Heras 279

Argentina – 10 pärlor i vindistriktet Mendoza
Mercado Central. Foto: IBL

9. Bunkra för hemfärd

Mendoza producerar nära två tredjedelar av allt vin i Argentina och det råder ingen brist på vinbutiker i staden. Är du på jakt efter flaskor bortom de stora märkena eller behöver inspiration och tips är Wine o’Clock värt ett besök. Men se till att du har tid. Personalen är kunnig och nyfiken och pratar gärna bort en timme eller två om allt som har med argentinskt vin att göra. 

• G Espejo 533

Argentina – 10 pärlor i vindistriktet Mendoza
Wine o’Clock. Foto: Frida Hansson

10. Pallplats för Malbec 

Nationaldruvan Malbec är argentinarnas stolthet och druva nummer ett i Mendoza. Ursprungligen kommer den från Cahors i syd-västra Frankrike, men 1868 planterades den första Malbecrankan i Mendoza på förfrågan av den dåvarande presidenten. Idag drar man nytta av Mendozas höga höjder för att få svalka och elegans i vinerna, som är smakrika och mörkt fruktdrivna. Går du vilse i Malbecdjungeln så lägg dessa producenter på minnet: Zorzal, Mendel, Catena Zapata, Trapiche, Zuccardi, Bodega Noemía och Achával Ferrer.

Argentina – 10 pärlor i vindistriktet Mendoza
Malbec är den perfekta matchningen till det argentinska grillade köttet. Foto: Frida Hansson

Fakta: Argentinas vinhuvudstad

Centrala Mendoza består av ett fyrkantigt gatunät med vida stråk som utformades efter att staden totalförstördes av en jordbävning 1861. Idag är gatorna inramade av grönskande träd och ett myller av små restauranger och barer. Den lummiga stadskärnan och de gröna parkerna släcker törsten med rent bergsvatten från Anderna genom små vattenkanaler, acequias, som byggdes av huarpeindianerna för över 500 år sedan. Tack vare kanalerna, som vidareutvecklats av inkaindianerna, kunde jordbruket frodas i det torra landskapet. 

Argentina – 10 pärlor i vindistriktet Mendoza
Staden och regionen Mendoza har blivit synonymt med argentiskt vin. Foto: Fotolia.

För att vara Argentinas fjärde största stad till invånarantal sett, ger stadskärnan en avslappnad småstadskänsla med influenser från såväl den ursprungliga indian-befolkningen som immigrerande européer. Mendoza-borna är vänliga och utåtriktade trots sin ofta bristfälliga engelska. Dessutom är de stolta över den vinproduktion som hjälpt till att sätta staden på kartan.

Så tar du dig hit

Flyg till Sydamerikas vincentrum Mendoza via Paris och Santiago med Air France och LATAM Chile. Flygtiden är cirka 23 timmar. Alternativt via Buenos Aires med Aerolineas Argentinas. Norwegian lanserar en ny flyglinje mellan London Gatwick och Buenos Aires 14 februari 2018.

Tänk på!

Liksom spanjorerna har många argentinare anammat både siesta och sena kvällsvanor. Landets invånare är riktiga nattugglor och middagstid är därmed något helt annat än vad vi kvällströtta nordbor är vana vid. I regel öppnar kvälls-restaurangerna först klockan 20 på kvällen. Räkna dock med en ekande tom matsal till åtminstone klockan 22. Därefter fylls borden snabbt. 

Tango, fotboll och kaféer i färgstarka Buenos Aires – expertens bästa tips

Vinresa till Madeira – på jakt efter öns ädlaste drycker


Text: Frida Hansson • 2017-12-26
ArgentinaRestipsListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen