Annons
Annons
En surfare på den stranden Lopes Mendes och den karaktäristiska palmen på Aventureiro beach. Foto: Thinkstock och Karin Wimark.

En surfare på den stranden Lopes Mendes och den karaktäristiska palmen på Aventureiro beach. Foto: Thinkstock och Karin Wimark.

Brasilien

Fly Rios storstadshets till paradisön Ilha Grande

En dagsfärd bort från Rio de Janeiro och du befinner dig i ett helt annat Brasilien! På Ilha Grande är bilar bannlysta, stränderna orörda och vandringslederna fler än du kan räkna till. Hit åker trötta storstadsbor och naturtrogna äventyrare för att koppla av och logga ut från omvärlden.

Text: Karin Wimark • 2015-12-18 Uppdaterad 2021-06-23

Bara ett par timmar från Rio de Janeiro ligger paradisön Ilha Grande. Båtar går dagligen ut till ön från byarna Angra dos Reis och Mangaratiba som du kan ta dig till med buss från Rio.

Ett besök på den gamla pirat- och fängelseön och du är avskärmad från omvärlden. Vandra i den tätbevuxna regnskogen, leta dig fram till forsande vattenfall och upptäck öns fängslande historia.  När du har fått nog av oräkneliga vandringsleder finns minst lika många orörda stränder med turkost ljummet vatten att slappna av på.

Fly Rios storstadshets till paradisön Ilha Grande
Ilha Grande utgör en perfekt dagsutflykt från Rio, men helst stannar man här flera dagar.

Även när det är lågsäsong anländer morgonbåtarna till öns huvudort Vila do Abraão med nya upptäckslystna besökare. Många av dessa drar sedan vidare med nästa båt. Heldagsturen runt Ilha Grande  som passerar alla populära stränder som Lopes Mendes och Aventureiro är nämligen något alldeles speciellt. 

När det blir kväll vaknar byn till liv ­– i restaurangerna gör man sig redo att ta emot kvällens middagsgäster, i hamnen tänds levande ljus och i stadens barer skakas caipirinhas i takt till reggae-musik. Dagarna på Ilha Grande är enkla och okomplicerade. Här övergår en dag till två, tre och sedan flera veckor utan att du knappt hunnit märka det. 

9 måsten på Ilha Grande

Fly Rios storstadshets till paradisön Ilha Grande
Idylliska Caxadaço beach.

1. Klipphoppning vid Caxadaço

Gillar du att kasta dig utför höga höjder ner i svalkande vatten? Ta fram barnet i dig och bege dig till Caxadaço beach för en hisnande dag. Den gömda viken har ett kristallklart turkost vatten och klipporna som skär ut i havet är perfekta för alla som vågar ta sats och hoppa i. Ta dig hit med båt eller till fots. 

2. Romantik i Abrão

När mörkret har lagt sig blir den lilla sömniga byn den mest romantiska du kan tänka dig. Då dukar de många restaurangerna upp på stranden, ljuslyktor tänds i trädkronorna och musikerna halar fram sina gitarrer. Gå till restaurangen O Pescador, slå dig ner vid ett rangligt träbord på sandstranden och beställ in det bästa havet har att bjuda på. 

Fly Rios storstadshets till paradisön Ilha Grande
Turkost, turkosare, turkosast?. Aventureiro beach.

3. Brasiliens snedaste palm?

Vem säger att en palm måste vara rak? I det sydvästra hörnet av Ilha Grande göms den hypade men fantastiska Aventureiro beach. Här finner man förutom en kritvit drömstrand även Brasliens förmodligen snedaste palm. Eftersom stranden ligger längst bort från huvudbyn hittar inte alla hit. Boka en privat båt eller åk med någon av de rundturer som erbjuds runt ön och ta med kameran!

Fly Rios storstadshets till paradisön Ilha Grande
Paradisstranden Lopes Mendes.

4. Trekking till ödestrand

Missa inte vandringsskorna då du åker till Ilha Grande. På ön finns lika många vandringsleder som vackra stränder. En av de bästa lederna är en tre-timmars trek som tar dig till stranden Lopes Mendes. Vandringen går genom regnskog och längs vacker kust. Väl framme vid stranden är det omöjligt att bli besviken. Lopes Mendes anses vara en av Brasiliens bästa och hinner du hit innan de dagliga båtarna från Abraão anländer får du hela viken för dig själv. 

5. Snorkla i blå lagunen

Att snorkla vid Ilha Grande är som att dyka ner i ett akvarium. Här samsas korallfiskar och sjöstjärnor tillsammans med havssköldpaddor i kristallklart vatten. Blå lagunen på öns norra kust är en av öns bästa platser för snorkling. Ta med dig snorkel och solkräm och hoppa på en båt i Abraão för en fascinerande dag under vattenytan. 

Fly Rios storstadshets till paradisön Ilha Grande
Oslagbar utsikt från Pico do Papagaio.

6. Pico do Papagaio – Tufft men oslagbart

Vad sägs om en soluppgång på toppen av ett grönskande berg i tropikerna? En av de tuffaste men vackraste trekking-turerna på Ilha Grande är den som leder till toppen av papegoja-berget Pico do Papagaio. Namnet kommer ifrån öns papegoja-liknande form och från toppen har du bästa utsikt över ön. Den 6-kilometer långa vandringen låter kanske inte mycket för världen, men vänta tills bestigningen börjar. De sista 500 meterna är utmanande. Men kämpa på, lön för mödan får ni definitivt på toppen. 

7. Leta efter piratskatter i djungeln

Det är svårt att tro att denna paradisö en gång i tiden fruktades av många brasilianare. Men Ilha Grande har faktiskt ett färgstarkt förflutet som gömmer både pirater, smugglare och det gamla fängelset Colônia penal Cândido Mendes. Gå på skattjakt genom regnskogen till de kvarlämnade ruinerna. Legender säger nämligen att nedgrävda piratskatter ännu inte ska ha hittats. 

Fly Rios storstadshets till paradisön Ilha Grande
Välkomna solnedgången med en drink. På hostelet Biergarten finns Ilha Grandes bästa!

8. Cocktails och reggae

Efter en lång dag i solen, regnskogen eller till sjöss sitter en svalkande caipirinha inte helt fel. I den lilla baren på restaurangen och hostelet Biergarten skakar bartendern Everton drinkar att ta omvägar för. Slå dig ner i den färgglada baren, slappna av till reggaemusik som pulserar ur högtalarna och beställ in Ilha Grandes bästa caipirinha. 

Fly Rios storstadshets till paradisön Ilha Grande
En hemlig oas i djungeln. Naturpoolen strax utanför Ruinas do Aqueduto.

9. Vattenfall och gömda pooler

Intill var och varannan vandringsled på Ilha Grande gömmer sig en strand, ett vattenfall eller en porlande källa. Strax utanför byn tornar den vackra gamla akvedukten ruinas do Aqueduto upp sig och ett stenkast därifrån ligger en svalkande naturpool. Gå hit strax innan skymning för en magisk stund inne i regnskogen. Missa inte heller ett besök till vattenfallet Cachoeira de Feiticeira. 

Fly Rios storstadshets till paradisön Ilha Grande
Båtar till Ilha Grande går från Angra dos Reis eller Mangaratiba.

Ta dig hit:

Från Rio de Janeiro: buss till någon av byarna Angra dos Reis eller Mangaratiba (ca 3 timmars färd). Härifrån går sedan båtar dagligen till Ilha Grande som tar ca 30 minuter. 

5 x vackra flygrutter

10 nedslag i vackra Santa Teresa

Här är världens 20 bästa sevärdheter


Text: Karin Wimark • 2015-12-18
BrasilienRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen