Annons
Annons
Foto: Tobias Larsson

Foto: Tobias Larsson

Panama

24 timmar i Panama City

Resenärer stannar sällan länge i Panama City men ett dygn är Miami of the South definitivt värd!

Text: • 2008-08-22 Uppdaterad 2008-08-22

09.30 Historisk början i Casco Viejo

Vi börjar där Panama är som ruffigast och mest historiskt – den gamla stadsdelen Casco Viejo. Panama City brändes ner 1671 av piraten Henry Morgan (mer känd från rom-sorten Captain Morgan) och staden byggdes sedan upp här igen, på en lättförsvarlig halvö. 2003 blev området upptagen på UNESCOs världsarvslista, men trots det lider området på sina ställen av hög kriminalitet. Undvik inte området för det utan håll dig bara söder om torget Plaza de la Indepencia, på halvöns spets, så är det ingen fara. Kul nutidshistoria är att delar av kommande Bondrullen Quantum of Solace är inspelad i Casco Viejo (som ska föreställa Bolivia).

12.30 Lunch vid Panamakanalen

Panama har amerikanska dollar som valuta och är därför billigt för oss svenskar, vare sig det gäller boende, mat eller taxi. Ta den sistnÙ?mnda till den världsberömda Panamakanalen, färdigställd 1914. Avnjut din lunch vid slussen Miraflores Locks (som också har ett utmärkt museum som berättar allt om kanalen) medan du ser lastfartyg från hela världen färdas mellan Stilla havet och Atlanten. När du mumsar på din kyckling kan du ha i åtanke att färden mellan världshaven är åtta mil lång och i genomsnitt kostar 30 000 dollar per fartyg. Den billigaste genomfarten skedde 1928 till den blygsamma summan av 36 cent. Det var då simmaren Richard Halliburton simmade hela Panamakanalen. Transporterna i kanalen har stadigt ökat, därför kommer en extra kanal att byggas. 2014 beräknas den stå klar.

15.30 Billig shopping

Med mat i magen och historielektionen avklarad så passar lite luftkonditionerad eftermiddagsshopping bra. Be taxin släppa av dig vid moderna och påkostade Albrook Mall som ligger vid busstationen. Här finns mängder av butiker av olika slag. Bästa köp i Panama är de internationella megasportmärkenas joggingskor som kostar en tredjedel av vad de gör hemma (och ja, i Albrook Mall är det bara original som säljs). Panamaner har en förkärlek för stora shoppingcentra så hinner du beta av Albrook Mall finns flera andra med dignande hyllor: Multicentro, El dorado Mall och det lite mindre Isla Flamenco Shopping Plaza. Glöm inte att köpa med dig det utsökta panamanska kaffet hem, och inte heller en flaska ron (rom) eller två.

18.30 Lyxigt horisontalläge

Shopping Ù?r kul – och tröttsamt. Sträck ut själen och benen på ditt lyxiga och mycket prisvärda hotell, Torres de Alba (Av Eusebio A Morales, http://www.torresdealba.com.pa). Pris per natt: cirka 100 dollar, drygt 600 kronor. Pool ingår i priset.

20.00 Smakfull middag hos grannen

Mitt emot Torres de Alba ligger hotellkonkurrenten Las Vegas Hotel Suites, som har en mysig innergård med en bra restaurang. Digert vinutbud. Satsa med fördel på något gott argentiskt eller chilenskt rödvin.

23.30 Vamos a bailar!

Med eller utan nya skor på fötterna, nu är det dags att röra dem. Gatan Calle Uruguay är Panama Citys motsvarighet till Stureplan. Här ligger klubbarna och barerna på rad. Välj en eller flera och dansa bort natten – eller ännu bättre: ta bara en öl och ladda för den spännande morgondagen.

06.00 Karibiskt ö-äventyr väntar

Tidigt inrikesflyg (Air Panama, ca 70 dollar) till Panamas bästa sida – den karibiska. I den behagligt tillbakalutade surforten Bocas del Toro levs livet i shorts, flip-flops och solkräm. Glöm inte packa ner en bra pocketbok!

TVÅ HETA TIPS

1) Ädelstenar

Panamas sydliga grannar, Colombia och Brasilien, är kända för sina ädelstenar. I Panama City kan du köpa smaragder och safirer till ungefär en tredjedel av priset hemma i Sverige. Det finns förstås mycket förfalskningar så spendera dina slantar i välkända juvelerarbutiken Joyería La Huaca, i hörnet av Calle Ricardo Arias och Via España, om du är sugen på lite latinamerikansk bling-bling av högsta klass.

2) Utflykter med smak av paradiset

Panama är ett litet land med storslagen natur. Från Panama City är det lätt att ta sig till platser som Bocas del Toro (se texten), den paradisiska arkipelagen San Blas, som är en autonom region som styrs av kunaindianerna, badvänliga ön Isla Taboga, känd för sina blommor och stränder, och vackra Archipiélago de las Perlas, som består av omkring 200 öar omslingrade av vykortsfagra sandstränder, vajande palmer och turkost hav. Archipiélago de las Perlas har varit inspelningsplats för den amerikanska motsvarigheten till Robinson.


Text: • 2008-08-22
PanamaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen