Annons
Annons

926766.jpg

Nyhet

“Allt normalt” sa piloten – sedan försvann planet

Det sista meddelandet från det försvunna Malaysian Air-planet, skickat bara några minuter innan det försvann, ger skenet av att allt var normalt ombord. Försvinnandet för tankarna till myten om Bermudatriangeln.

Text: Per J Andersson • 2014-03-12 Uppdaterad 2021-06-23

Sökandet efter planet med 239 människor ombord, på väg från Kuala Lumpur till Peking, pågår nu både väster och öster om malaysiska halvön, sedan obekräftade uppgifter gjort gällande att planet kan ha ha vänt och flugit tillbaka och ut över malackasundet mellan Malaysia och indonesiska Sumatra. Uppgifter som dock tillbakavisats av Malaysias flygvapen.

Malaysiska luftfartsmyndigheter fick meddelandet om att allt var normalt bara några minuter innan det försvann, rapporterar BBC.

Kinas utrikesminister säger till det brittiska nyhetsbolaget att det råder “stor förvirring” ring vilken väg planet flugit och om det vänt eller inte.

– Det är väldigt svårt för oss att avgöra om informationen vi får är tillförlitlig, säger ministerns talesperson Qin Gang, enligt BBC.

1945 försvann fem TBF Avengerplan under mystiska omständigheter

Det malaysiska flygplanets mystiska försvinnande för tankarna till Bermudatriangeln i Karibien där ett antal flygplan och skepp påståtts ha försvunnit under mystiska omständigheter. Det har under lång tid funnits många olika myter om märkliga förlisningar och katastrofer i området.

Legenden om Bermudatriangeln började på allvar när fem TBF Avenger-stridsplan och ett räddningsflygplan försvann under mystiska omständigheter i triangeln den 5 december år 1945. De fem planen försvann under ett rutinuppdrag och räddningsplanet (ett Martin Mariner-plan) som skickades ut att söka försvann lika spårlöst. Läs mer om försvinnandet i DN-journalisten Clas Svahns blogg.

En stor del av de försvinnanden som inträffade i Bermudatriangeln – har det visat sig senare – har dock antingen rapporterats felaktigt – eller så har deras betydelse överdrivits.

Läs mer om det försvunna planet

Malaysia Airlines MH370: Last communication revealed på BBC sajt.


Text: Per J Andersson • 2014-03-12
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top