Annons
Annons
Nya Boeing 777X får traditionell kropp i metall men vingar i kolfiber – längre än på någon tidigare modell och med ny form.

Nya Boeing 777X får traditionell kropp i metall men vingar i kolfiber – längre än på någon tidigare modell och med ny form.

Nyhet

Fler lätta flygplan spar miljön

Bränslesnåla plan byggda i lätt kolfiber är framtiden för en flygindustri hårt pressad av resenärernas krav på miljövänligare flygresande. Efter Boeing 787 Dreamliner kommer snart ännu lättare Boeing 777X och Airbus A350.

Text: Per J Andersson • 2014-11-18 Uppdaterad 2021-06-23

Fler lätta flygplan spar miljön
Boeing 777X byggs på fabriken i Washington state i nordvästra USA.

Det nya planet är en vidareutveckling av Boeings nuvarande 777 och får nya motorer och vingar som byggs i kolfiberkomposit i stället för metall. På det viset räknar Boeing med att dramatist sänka bränsleförbrukningen och därmed utsläppen och få ner underhållskostnaden.

Kolfibermaterialet ska komma österifrån, från Japan. Amerikanska Boeing, som tillsammans med europeiska Airbus dominerar marknaden för passagerarplan, har slutit avtal med en av sina japanska underleverantörer, Toray Industries, som nu får en beställning värd 64 miljarder kronor för att under tio år leverera fiberkompositmaterial till vingarna.

Men de nya lÙ?tta miljövänliga planen är inte så enkla att bygga. Utvecklingen av Dreamlinern var problemtyngd och planet dras fortfarande med barnsjukdomar, vilket Norwegian och flera andra flygbolag som beställt planet erfarit. För att minska risken med 777X har Boeing backat ett steg och bestämt sig för att flygplanskroppen ska vara traditionellt byggd i aluminium, medan vingarna byggs i det nya lätta kolfibermaterialet. Första 777X-planet levereras 2020.

Samtidigt förbereder konkurrenten Airbus lanseringen av A350, helt och hållet byggt i kolfiberkomposit. Det planet förväntas bli en utmanare till Boeings Dreamliner.

Du som läste det här kanske också är intresserad av:

Nyhet SAS flyger på matolja.


Text: Per J Andersson • 2014-11-18
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top