Annons
Annons
Marcus Westberg misstogs för Bangkokbombare. Foto: Skärmdump/privat.

Marcus Westberg misstogs för Bangkokbombare. Foto: Skärmdump/privat.

Nyhet

Vagabonds reporter togs av thailändsk polis – misstogs för Bangkokbombaren

Plötsligt satt Vagabonds medarbetare i Bangkok i ett rum fullt med åtta civilpoliser. De trodde att han var mannen bakom det dödliga bombdådet tidigare i veckan. – Jag är väldigt, väldigt glad att jag inte sitter i ett thailändskt fängelse just nu, säger Marcus Westberg.

Text: Johanna Jackson • 2015-08-20 Uppdaterad 2021-06-23

Marcus Westberg från Stockholm arbetar som frilansjournalist och befinner sig just nu i Bangkok. I tisdags blev han störd i sitt skrivande när några poliser knackade på dörren. 

– När jag frågade vad det gällde sa de bara att det handlade om bombdådet. Eftersom jag befann mig i närheten av var den första bomben sprängdes så trodde jag att det var en rutinkontroll. 

Han leddes till ett konferensrum där en jurist och åtta civilklädda poliser väntade. Utanför rummet stod ytterligare 10-15 personer som Marcus antog var civilpersoner.

– Men de var också poliser, fast det visste jag inte då.

Vagabonds reporter togs av thailändsk polis – misstogs för Bangkokbombaren
Bild från övervakningskameror som visar den misstänkte bombmannen.

Det Marcus heller inte visste var att han blivit sedd av en spanare som tyckte att han såg ut som mannen som fångats av övervakningskameror och som misstänks för bombattentaten.

Förhöret inleddes med att Marcus fick svara på allmänna frågor men frågorna blev snabbt allt mer detaljerade. När poliserna gick igenom Marcus telefon märkte han att stämningen ändrades.

– Det som var olyckligt var att jag hade bilder på en motorcykel på telefonen. Och det var vid den tidpunkten när man trodde att bomben fördes till platsen med en just en motorcykel, säger Marcus Westberg.

– Men det var först när de tog fram bilderna från övervakningskameran och började jämföra mig med mannen på bilden som jag förstod att jag var misstänkt för dådet, säger han.

Enligt Marcus visade bilden en ljushyad man med långt hår och khaki-shorts.

– Precis som jag, förutom att jag inte hade en gul t-shirt på mig.

Vagabonds reporter togs av thailändsk polis – misstogs för Bangkokbombaren
Bilden som fattade polisens misstankar. I tisdags satt han i ett förhör som pågick under en dryg timme. Foto: Marcus Westberg.

Som tur var insåg poliserna efter en stund att de hade fel person. Enligt Marcus var det speciellt en detalj som kan ha gjort att han slapp vidare förhör.

– Vi kunde konstatera att jag har skägg och mannen på bilden inte hade det, så då lugnade stämningen ned sig, säger han till Vagabond över Skype. 

– Poliserna var faktiskt ganska trevliga och skojade till och med om att jag “kanske borde klippa håret”, säger han. 

Vagabonds reporter togs av thailändsk polis – misstogs för Bangkokbombaren
Fantombild på den misstänkte som släpptes i onsdags av den thailändska polisen.

Efteråt fick Marcus frågan om han insett att alla 20 poliser varit där för just hans skull, men det var inte förrän dagen efter som han kunde greppa vad som hänt.

– Att vara misstänkt för något sådant är så främmande för mig så jag kopplade först inte. Det är inte varje dag man är huvudmisstänkt för ett bombdåd. 

Läs även: 


Text: Johanna Jackson • 2015-08-20
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top