Annons
Annons
Böneflaggor i Himalaya. Foto: Thinkstock.

Böneflaggor i Himalaya. Foto: Thinkstock.

Nyhet

Nepalesiska vandringsleder redo för comeback

För drygt tre månader sedan drabbades Nepal av en svår jordbävning. Naturkatastrofen krävde nästan 9000 människoliv och innebar dessutom ett tvärstopp för turism till det fattiga bergslandet. Men nu börjar nationen ana en gnutta ljus efter månader av humanitära prövningar.

Text: Mikael Persson • 2015-08-20 Uppdaterad 2021-06-23

Utrikesdepartementet har släppt på sin avrådan om icke nödvändiga resor till Nepal och såväl flygplatsen i Kathmandu som bussnätet fungerar åter normalt. Många nepaleser hoppas också att turisterna ska börja hitta tillbaka till Himalaya när höstens vandringssäsong drar igång. Näringen tillhör landets viktigaste och sysselsätter tusentals människor.

– Vandringslederna i Everest- och Annapurnaområdena har klarat sig relativt bra från skalvet och kommer att vara i bra skick när sommarens monsunregn passerat, säger Ram Sapkota som driver trekkingfirman Mountain Delights med säte i Kathmandu.

Även i de värst jordbävningsdrabbade områdena har arbetet med att restaurera vandringsleder kommit långt.

– I höst kommer det åter att vara möjligt att genomföra trekking med tält till både Langtang och Manaslu, säger Ram Sapkota.

Nepalesiska vandringsleder redo för comeback
Swayambhunathstupan i Kathmandu och hängbro över Netrawatifloden mellan Himalayatopparna Ganesh Himal och Manaslu. Foto: Mikael Persson.

Under oktober ska han själv leda en trekking där svenska läkare, sjuksköterskor och ingenjörer vandrar i Himalaya och samtidigt deltar aktivt i återuppbyggandet av raserade bergsbyar.

Biståndsorganisationen Tuki Nepals Björn Söderberg, som arbetar med att bygga jordbävningssäkra hus på den nepalesiska landsbygden, tycker också att Nepal står redo att ta emot resenärer.

– Men det är klokt att bo i tält under Himalayavandringar. Många värdshus bär fortfarande på sprickor eller andra skador efter jordbävningen. Förmodligen kommer det att ta ytterligare några år innan bergsområdena fått jordbävningssäkra hus, menar Björn Söderberg.

Läs även: 

Europas bästa vandringsleder


Text: Mikael Persson • 2015-08-20
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top