Annons
Annons
Foto: Wikimedia/Creative Commons.

Foto: Wikimedia/Creative Commons.

Nyhet

USA:s luftfartsmyndighet: ”Thailändska flygbolag brister i säkerhet”

Thailand lever inte upp till internationella krav på flygsäkerhet. Det enligt USA:s luftfartsmyndighet FAA.

Text: Johanna Jackson • 2015-12-03 Uppdaterad 2021-06-23

USA:s luftfartsmyndighet FAA har nedgraderat Thailand till en kategori 2-rankning efter en inspektion som gjordes i juli. Det innebär att FAA anser att det finns brister på minst ett kritiskt område, och att flygbolagen i landet inte lever upp till internationella säkerhetskrav. 

Bristerna kan till exempel röra områden som teknisk expertis, journalföring eller att det saknas tillräckliga lagar och regler som krävs för inspektion. 

I dagsläget flyger inget thailändskt flygbolag till USA och i praktiken innebär det att thailändska flygbolag inte får etablera nya tjänster till USA.

På en presskonferens sa landets transportminister Arkhom Termpittayapaisith att den viktigaste av 33 punkter som FAA hade anmärkt på rörde otillräcklig arbetskraft och utbildning samt bristande förmåga att granska licensiering av piloter i tid. Det skriver nyhetsbyrån AFP.

Om andra luftfartsmyndigheter skulle göra en liknande bedömning skulle befintliga rutter inte påverkas, men thailändska flygbolag skulle kunna få svårt att starta nya linjer eller utöka sin trafik, det uppgav Termpittayapaisith under presskonferensen enligt AFP.

Enligt TT har den svenska Transportstyrelsen än så länge inga kommentarer till FAA:s beslut, men enligt svenska resebolag har Thailandsresenärer inget att oroa sig för.

– Vi förlitar oss helt på den bedömning som Transportstyrelsen här i Sverige gör. Så den här utvecklingen, det är ingenting som jag tycker att resenärer ska oroa sig för, säger Mathias Bergendahl, informationschef på Fritidsresor/ TUI Nordic till TT. 

Stort quiz: Hur mycket kan du om Thailand?

Hemligheterna flygbolagen inte berättar – men som du garanterat vill veta


Text: Johanna Jackson • 2015-12-03
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen