• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Packlistan: Det här har reseproffset alltid med sig

  Redan som liten bilade hon runt i Europa med sina föräldrar.
  I dag har Charlotta Naumann, 51 år, gjort över 300 resor runt om i världen – dessutom har hon startat resesajten voyagebyme.se.
  Här berättar reseproffset om sina bästa upplevelser – och tipsar om vad du absolut måsta packa ner i resväskan.

  Packlistan: Det här har reseproffset alltid med sig
  Foto: Istock

  Det började redan när hon var liten. Tillsammans med sina föräldrar kuskade Charlotta Naumann runt i Europa under olika familjesemestrar – och det var där hennes stora intresse för att resa föddes.

  Därför kanske inte var så konstigt att hon sökte sig till resebranschen när hon blev äldre. Hennes första jobb var som guide. 

  – Det var en spännande tid fylld av äventyr och nya upplevelser. Det var kul redan från dag ett, säger Charlotta.

  Startat egen resebyrå

  Efter några år gick hon vidare i karriären och började själv att organisera resor till Mauritius och Asien, men även till svenska Kiruna. I dag har hon tagit ytterligare ett steg och startat den egna resesajten Voyage By Me.se.

  – Det känns verkligen roligt. Jag bor i Frankrike stora delar av året och såg att fransmännen började haka på en ny trend där man skräddarsyr sina resor tillsammans med en lokal reseexpert i destinationslandet. Sedan dök samma sak upp på flera andra platser i Europa, så jag tänkte att det här är något som svenska resenärer också skulle gilla, säger Charlotta.

  Hur fungerar det nya konceptet?

  – Den här typen av resor riktar sig till mer erfarna resenärer som verkligen vill lära känna landet de besöker – inte bara ligga på en strand i två veckor. Det hela går ut på att du själv ska kunna utforma din resa, men att du gör det tillsammans med en lokal reseexpert som bor och lever på själva resmålet, förklarar Charlotta.

  Vad finns det för några fördelar med det?

  – Den största fördelen är just att du får riktigt bra tips och kan se platser och uppleva aktiviteter som turister ofta inte får tillgång till eller vet om. Sedan är det också billigare än att boka den här typen av resa genom en traditionell resebyrå, som har en massa mellanhänder som ska ha betalt. Det höjer ofta priset, säger Charlotta.

  Så bokar du en resa genom Voyage By Me – läs mer här.

  Över 300 resor

  Du har ju gjort över 300 resor – både privat och i jobbet – och upplevt mycket spännande. Vad är ditt bästa reseminne?

  – Den frågan går nästan inte att svara på. Det finns så mycket att berätta. Men en sak, som kanske låter banal, är första dagen när jag vaknade upp klockan fem på morgonen i Tanzania. Det var så mäktigt. Jag hörde alla djuren börja vakna och fåglarna kvittra. Då kände jag mig ganska liten på jorden, säger Charlotta och fortsätter:

  – Ett annat speciellt minne är från Bali. Vi åkte runt med en chaufför och det spöregnade. Plötsligt körde vi förbi några varma källor som vi bestämde oss för att bada i. Det var inte planerat och det var bara vi där. Det skapade en häftig Doktor Livingstone-känsla. Och just det är det bästa med att packa väskan och ge sig iväg – varje resa ger en sådan kick. Man kopplar bort vardagen och fyller upp hjärnan med något nytt. Jag tror att alla behöver det, säger Charlotta.

  Har du varit med om något riktigt knasigt reseminne?

  – Ja, där finns det också många att välja bland. Men ett som jag kommer att tänka just nu är när jag var i Indien för ett tag sedan och hade bokat ett nattåg, som vi skulle resa med i tolv timmar. Vi hade gått och lagt oss, och så plötsligt mitt i natten, så kom det in en vakt i kupén. Han tände ljuset, drog av oss täckena och skrek att vi inte fick sova där. Jag är väldigt öppen och blir sällan chockad, men det här var väldigt speciellt. Väl hemma har det ändå blivit en rolig historia, säger Charlotta.  

  Här får du hjälper att skräddarsy din drömresa – så billigt blir det.

  Charlotta Naumann är en van resenär och har gjort över 300 resor. Foto: Istock

  Proffs på att packa

  Efter så många resor måste du även vara proffs på att packa. Vad lägger du alltid ner i resväskan?

  – Nummer ett är en lite större sjal. En sådan kan man använda till mycket. Om man fryser på planet kan man använda den som filt och likadant är det på bussar eller hotell. Ibland behöver man ett extra täcke. Dessutom är en själ väldigt bra att ha om man ska gå in i tempel och behöver täcka delar av kroppen, som benen eller huvudet, säger Charlotta Naumann.

  Vart vill du åka?

  1. Indien

  2. Kambodja

  3. Sri Lanka

  4. Thailand

  5. Vietnam

  6. Annat resmål

  Här kan du skräddarsy din drömresa till ett bra pris.

  Tävla om en resa till Sri Lanka. Läs mer om tävlingen här under. Montage: Fotolia, Istock.

  Vinn en oförglömlig resa till Sri Lanka

  Nu kan du tävla med Voyage By Me om en resa till Sri Lanka. I priset ingår:

  • Flyg till Colombo tur/retur med Turkish Airlines för fyra personer.
  • Boende under 7 nätter för fyra personer.
  • Transport med egen bil och privatchaufför, som guidar er under resan. 

  Sugen på att tävla? Klicka här – och gå vidare till tävlingssajten.

   

  TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!