• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Svemester!

  Tänk kris, tänk på hushållsekonomin och tänk miljövänligt: ägna sommaren åt semester i Sverige. Allt som finns utomlands finns också här.

  Svemester!

  1.

  Transsibiriska

  Svenskt alternativ:

  Lapplandståget


  En vecka på tåget från Moskva till Vladivostok innebär natur så enahanda att du vill gråta. Dessutom blir du knappast gladare av den rysliga maten som serveras i den ryska restaurangvagnen. Veolia kör den svenska varianten, Malmö–Narvik med fasta priser som är riktiga fynd: 999 kronor inklusive liggplats. Till skillnad från hos trista SJ äter du middagen ombord på porslin och dricker en god shiraz ur ett riktigt vinglas – allt medan rapsfält, granskogar, myrar med knotiga björkar, ståtliga fjäll och en blågrön fjord passerar förbi. Boka resan på http://www.veolia-transport.se.

  2.

  Bangkok

  Svenskt alternativ:

  Ragunda


  Sugen på Thailand? Åk norrut! Thailändska paviljongen i jämtländska Ragunda byggdes i slutet av 1990-talet till minne av kung Chulalongkorns resa hit när förra seklet var ungt. Delta i thailändskt meditationsseminarium och res i thailändske kungens spår uppströms Ångermanälven och nedströms Indalsälven. Fortsätt sedan norrut och ta en titt på bygget av Buddharama-templet i västerbottniska Fredrika. Yin-di dtôn ráp! (Välkommen, på thai.) Mer Ragunda-Thailand på: http://www.thaivalley.nu.

  3.

  Maldiverna

  Svenskt alternativ:

  Gotska sandön


  En flygbiljett till Maldiverna går på minst 7 000 kronor. Båten tur-och-retur Nynäshamn–Gotska Sandön kostar 995. På Maldiverna är det svårt att hitta hotellrum under 1 500 kronor, på Sandön får du ett fyrbäddsrum för mindre än hälften. Valet för en prismedveten resenär är självklart. Dessutom finns det sand så det räcker för att skriva en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden som börjar: "Det är alldeles för mycket sand på Gotska Sandön …". Allt du behöver veta på: http://www.gotskasandon.se.

  4.

  Istanbul

  Svenskt alternativ:

  Möllevångstorget i Malmö


  Torghandla hasselnötter som saltats och rostats i sitt skal och grönsaker lika fräscha och billiga som i Istanbul. Ät en kebab och drick ett glas ayran (yoghurt, vatten och salt) på Middle East eller ta en falafel på Falafelmästaren. När du tröttnat på Istanbul, res vidare österut. Ät dim sum på China Garden och handla plommonmango på Kina Center.

  5.

  Silicon Valley

  Svenskt alternativ:

  Kista Centrum


  Ta tunnelbanan till nano-, telekommunikations- och IP-teknikens nya sköna värld. Vandra runt mellan de glasade kontorsfasaderna och spana in alla till förväxling lika klädda svenska, europeiska och indiska IT-ingenjörer. I Kista galleria handlar du senaste modet och äter mat från hela världen. Big is beautiful: 1,2 miljoner besökare per månad, 125 butiker, 33 restauranger och 11 biosalonger. Yeah! Detaljerna hittar du på http://www.kistagalleria.se.

  6.

  Lejonsafari i Kenya

  Svenskt alternativ:

  Älgsafari i Västmanland


  Att titta på djurens konung på Östafrikas savanner är mäktigt. Men savannen har en stark utmanare i Västmanland, där en safari i skogarna runt Skinnskatteberg ger garanterade möten med skogens konung, älgen. Kolar-byn (http://www.skogenskonung.se) ordnar tvådagars älgsafari för 1  795 kronor med boende i Sveriges primitivaste hotell – en kolarkoja, nästan som i en afrikansk by – och middag runt lägerelden.

  Bild 775491

  7.

  Vildmarksliv i Kanada

  Svenskt alternativ:

  Rapadalen i Sarek


  Vildmarken i Kanada ligger långt bort, är dyr att ta sig till – och dessutom känns en resa dit som att gå över ån för att hämta vatten. På denna sida Atlanten finns vilda och vackra Rapadalen i Sareks nationalpark. Vandra, bestig fjäll och ta en båttur längs Rapaälven. Avsluta med bastu och sedan middag med vin i den klassiska matsalen på Saltoluokta fjällstation. Svenska turistföreningen vet mer: http://www.svenskaturistforeningen.se.

  8.

  Normandie

  Svenskt alternativ:

  Österlen


  Äppelodlingar, ljusa sandstränder, exotiskt storburriga lövträd och bris från ett vitagässprickigt hav. Beskrivningen stämmer in på nordfranska Normandie, men också på östskånska Österlen. Bäst är trakten runt Kivik med rhododendronträdens Stenshuvud, stranden vid Knäbäckshusen som påminner om en tropisk beach – och inte minst sensommarens doft av syrliga äpplen från odlingar som böljar upp och ner för kullarna, precis som i Normandie. Äppelbegäret stillar du med ett besök på Kiviks musteri (www.kiviksmusteri.se). Självfallet har Kivik en egen calvados, fråga på systemet.

  9.

  Agia Napa

  Svenskt alternativ:

  Visby, v 29


  Färggranna drinkar, partysugna solbrända 20-åringar, affärer och torgstånd med silversmide, billiga kläder och tingeltangel. Varför flyga till Cypern för att få uppleva en stekande sol över ljusa sandstränder, kokosoljedoft och party som pågår till den morgonrosa gryningen – när allt detta finns på en ö nära dig. Visby har allt det Agia Napa har – och mer därtill, nämligen en av Europas bäst bevarade medeltida stadskärnor.

  10.

  Grekisk öluff

  Svenskt alternativ:

  Öluff i Stockholms skärgård


  Grekland i augusti är för hett, för trångt och för dyrt (euron står ju i 11 kronor!). Tänk dig lagom varma 20 grader, öar där du lätt hittar en egen klippa och menyer med priser i krisvalutan kronor. Voilà!: Stockholms skärgård! Och till skillnad från i Grekland finns ett båtluffarkort till arkipelagen (420 kr för fem dagar). Men det är ont om rumsraggare på kajerna, vilket gör att du bör förboka boendet eller ta med tält. Motsvarigheten till grekiska Ios? Ta båten till Sandhamn och gå en barrunda i hamnen. Ladda ner Båtluffarguiden från http://www.waxholmsbolaget.se och boka boende på http://www.visitskargarden.se.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!